Alexa Certify

bllog

Bjeshkët e Nëmuna

Bjeshkët e Nëmuna

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/bjeshket-e-nemuna-111140-750x250.jpg

Destinacionet turistike Komentara: 1 starstarstarstarstar Feb 13, 2019

Bjeshket e Nemuna janë një kurorë e lartë malore në skajin juglindor të sistemit malor Dinarik. Maja më e lartë e Bjeshkeve te Nemuna eshte Jezerski vrh 2694 m dhe është në të njëjtën kohë kulmi më i lartë i maleve Dinarike.

Rajoni i Bjeshkeve te Nemuna mbulon rreth 40 male të veçanta që së bashku ndërtojnë një nga masivet më të mëdha të Dinarikut. Krahasuar me pjesët e tjera të maleve Dinarike, substrati gjeologjik në Bjeshket e Nemuna është më kompleks. Të pranishëm janë gëlqerorët dhe dolomitet, formacionet diabaz-chert, gëlqerorë masiv, ranore dhe konglomerate.

Në Bjeshket e Nemuna ka një hidrografikë specifike, kryesisht lidhur me terrenet gëlqerore. Ajo përbëhet jo vetëm nga burimet karstike, por edhe nga pjesët e lumit qe rrjedh nëpër gryka dhe kanione me ujëvarat gjigante, e qe mbytet dhe burimet karstike. Në kanionin e lumit Grla, lumi me të njëjtin emër perbehet nga pesë ujëvara në një gjatësi prej 500 m, dmth. një mesatare prej çdo 100 metra për ujëvarë. Ujëvara e parë në hyrje të kanionit, te cilen e perbejne lumenjtë Skakavica,qe është e lartë 15 m, ndërsa më e madhja, ujëvara e fundit, arrin një lartësi prej rreth 25 m. Liqni i Plaves është objekti më i madh limnologjik me origjinë glaciale.

Bjeshket e Nemuna jane te pasura me faunë dhe me gjitarë te shumëllojshëm, zogj, peshq, amfibe dhe insekte. Llojet më të larmishme që banojnë në zonën malore të Bjeshkeve te Nemuna janë: derri i egër, ariu i murrmë dhe nga zogjtë një krimb i madh, thëllëza e shqiponjës së gurëve, luleshitës dhe shqiponja gri. Nga të ashtuquajturat kafshet e egra te vogla gjenden llojet e mëposhtme: lepuri, dhelpra, vidra, kuna, ketri etj. Sipas shumëllojshmërisë së kafsheve, Bjeshket e Nemuna janë ndër masivet më të pasura malore në Evropë. Brenda kompleksit malor Bjeshket e Nemuna janë tre zonat e peshkimit: Plavsko-Limski, Ibarski dhe Pećko-dekani.

Që nga viti 2009, Bjeshket e Nemuna jane shpallur parku i pestë kombëtar në Mal të Zi. Parku Nacional Bjeshket e Nemuna mbulon një sipërfaqe prej 16,630 ha dhe brenda saj ka dy rezervate natyrore – Liqeni Hridsko dhe Volushnica.

Komente

agim starstarstarstarstar

12.04.2019

ishte i mrekullueshem

Shkruani një koment

MË TË LEXUARAT

KATEGORITË

ARKIVA