Prilep

Leskovac

Leskovaci është një vendbanim qytetar dhe qendër administrative me të njëjtin emër të njësisë territoriale dhe të Qarkut Administrativ të Jabllanicës.

Qyteti daton që nga Perandoria Romake. Emri mesjetar i vendbanimit është Gluboçica.

Legjenda thotë se nën kodër në afërsi të qytetit të sotëm gjendej një liqen, dhe pas tharjes e tij atje u ngrit një dru (lajthi), sipas të cilës që qyteti më shumë se 700 vjet mori emrin e tij. Emri i tanishëm i qytetit si emër i vendbanimit përmendet së pari në vitin 1308 në Kartën e Mbretit Milutin.

Gjatë bombardimeve të NATO-s të RFJ-së në vitin 1999, Leskovac dhe rrethinat e saj u bombarduan pothuajse çdo ditë. Gjatë një fluturimi, 12 prill 1999, u godit një urë hekurudhore në Grdelica Gorge dhe treni të udhëtarëve, e cila ishte në atë moment kaluar urën. Në këtë sulm, dhjetra civilë u vranë.

Në Leskovc, u vendosur libraria Nacionale Radoje Domanović që rrjedh nga Biblioteka e Qytetit e themeluar në vitin 1869. Biblioteka u caktua në vitin 1961 për bibliotekën e shtëpive të rrethit të Jabllanicës. Sot biblioteka ka mbi 80.000 libra dhe botime të tjera të shpërndara në sektorë të ndryshëm, duke përfshirë kreditimit dhe departamentit të fëmijëve, Fondin e shkencave sociale dhe departamentit e cila është themeluar në vitin 2012 si një trashëgimi dhe cila është emëruar pas Nikolai Timchenko dhe ka më shumë se 15.000 tituj.

Në Leskovc me 2 Maj 1948 u themelua Muzeu Kombëtar, i cili përbëhej nga tre departamente - etnografik dhe arkeologjik, të luftës çlirimtare kombëtare dhe lëvizjes së punëtorëve dhe Muzeun e industrisë së tekstilit. Muzeu u zhvendos më pas në një ndërtesë të re më 10 maj 1974, duke hapur mundësinë për zhvillimin e aktiviteteve të muzeut, dhe sot përbëhet nga disa departamente të arkeologjisë, historisë, historisë së artit, etnologjisë, ruajtjen dhe prodhimin e suvenireve.