Selanik

Solun apo Tesaloniki ( Selaniku) është një tjetër, për madhësi dhe rëndësi, qytet në Greqi dhe një nga më të rëndësishmit në portin e Ballkanit. Gjendet në 17 km përgjatë Solunskog zaliva.

Themeluas i Soluna je kralj Kasander (315. vjet p.n.e.). Vjeruje se qyteti u emërua nga Tesaloniki, mbreti i Kasandrës dhe Aleksandra Velikog. Emri i qytetit është në të gjitha gjuhët e kryera nga emri i Selanikut. Ne jug te Evropes qyteti zakonisht më së shumti quhet "Soluna", ndërsa në gjuhën jugosllave mbizoteron emërtimin "Solun" nga turqisht versionet e emrit "Selanik".

Soluna është shumë e rëndësishme për industrinë, tregtinë dhe kulturën. Eshte i njohur për shumë monumente dhe ndërtesa nga periudha e Vizantijës dhe Otomans.

Në Thessaloniki gjendet edhe 25 muze: arkeologjike, etnografike, Rotonda, Muze jevrejskog prisustva - që trajtojnë një pjesë të historisë së qytetit që shënojnë Judenjtë dhe ndjek historikisht rrugën e Judenjve Soluna, Vodovodni muzej Soluna - për të gjithë të interesuarit për historinë e mbjelljes së këtij qyteti të madh të gjatë të traditës.Poashtu, në Thessaloniki është dhe një nga universitetet më të mëdha në Ballkan, Akademi Teknike, Instituti Ekonomik, dy shkolla shtetërore muzikore dhe disa shoqata kulturore. Soluna dhe festivali i festivalit në tetor dhe në muajin nëntor, festivali i festivalit, takimi i grupit të plesnim, festivalit të muzikës greke dhe muzikës dhe festivale të quajtur "Dimitrija".

Soluna është gjithnjë më i njohur dhe si qyteti i qytetit dhe simpoziumit të qytetit, duke tërhequr për dhjetëra mijëra vizitorë të këtyre ngjarjeve. Simpozijumski centar Velidio është një nga më të mëdhenjtë e këtij lloji në Ballkan. Pogodan është për të gjitha llojet e manifestimeve, në të njëjtën ditë të qytetit në hapësirën e Helehro - Organizatat Kombëtare të Tregtisë Ndërkombëtare dhe Lokale, ka edhe një simpozium qendër Nikolaos Jermanos.