Zyrihu

Se Zvicra është një vend që me të drejtë quhet atdhe i çokollatës së qumështit është fakti se çdo banor ha më shumë këtë shpikje magjike sesa banori i ndonjë vendi tjetër. Gjermanisht, italisht, frëngjisht dhe retromanian janë gjuhë zyrtare. Ata janë më krenarë për orët, çokollatat, djathrat dhe paraqitjen e qytetarëve të tyre.

Zvicra është kryeqyteti i kantonit, i cili ka një popullsi  rreth 400,000 banorë. Sipas anketës së vitit 2006, ajo u shpall një vend me cilësinë më të mirë të jetës. Në brigjet e liqenit të Zvicres, ku lumi Limat rrjedh nga liqeni, Zvicra u kthye nga një qytet alpin në një metropol, qendra e kantonit me të njëjtin emër, ku dëgjohen të gjitha gjuhët botërore. Nga vendi në këmbët e malit Utilberg, ku Johana Shapra shkroi një nga librat më të bukura të fëmijëve, Heidi, tani është kryeqyteti financiar i Zvicrës dhe tregu bankar global. Një nga qytetet e para në Evropë që filloi importimin e leshit, mëndafshit dhe lirit. Sot ajo është një nga qendrat më të suksesshme të biznesit në Evropë.

Zvicra ka një klimë të moderuar kontinentale me një temperaturë mesatare prej 9 ° C. Erërat nga perëndimi sidomos ndikojnë në klimën dhe sjellin reshje shiu. Muaji më i ftohtë është Janari me një temperaturë mesatare prej 0.2 ° C, ndërsa muaji më i ngrohtë është korriku me një temperaturë mesatare prej 17 ° C.

Çfarë duhet të vizitoni në Zvicer?

Lindenhof, një park i madh, pika zero e Zvicres. Njerëzit këtu shpesh luajnë shah si çifte të përqafuara ulen mbi stola ose mure me tulla dhe gëzojnë pamjen e lumit Limat. Këtu u pranua Krishtërimi, filloi lëvizja e Reformacionit.

Kisha Fraumunster, e themeluar në shekullin IX. Këtu gratë aristokratike jetonin dhe derisa Reformimi kishte të drejtën e vetme për të fituar para. Përveç kullës elegante, kjo kishë është veçanërisht tërheqëse për qelqin me ngjyrë të artit të famshëm Mark Sagala në vitin 1970.

Kisha e Shën Pert është e veçantë në atë që ka numrin më të madh në botë, diametri i të cilit është 8.64 metra.

Grosminster, një kishë romane nga shekulli i 11-të, kulla e të cilit janë një detaj i njohur i qytetit. Sipas legjendës, kisha u ndërtua nga Çarli i Madh. Deri në majë të kullës është 187 hapa, prej nga ke një pamje të të tërë qytetit.

Muzeu lodër ku mund të shihni se si lodrat u luajtën nga fëmijët nga shekulli 18 deri në mes të shekullit të 20-të.

Një muze arti ku mund të shihni veprat e artistëve të mëdhenj si Picasso, Munak dhe Shagala.

Muzeu Atal, një muze ku ndodhen kockat e vërteta të dinosaurëve.