Alexa Certify

BLOG

Solun - miris mediterana i antike

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/solun-miris-mediterana-i-antike-113132-750x250.png

Solun - miris mediterana i antike

Туристичке дестинације , 0 Коментара Feb 12, 2024

Град је основан 315. пре Христа, а име је добио по сестри Александра Великог! Са таквом личном картом, Солун се заиста може сматрати једном од колевки антике, и живим спомеником прошлости овог времена.

Географски се налази на веома повољном положају као централна тачка на путевима између Запада и Истока. У својој богатој историји, Солун је стога био мета разних освајача. Готи, Авари, Словени, Сарацени, Франци, Византија, Османлије, а на крају оба светска рата 1914-1918. и 1939-1945.

Све те историјске турбуленције оставиле су своје трагове и последице. Ови печати прошлости, заједно са природним лепотама Солуна, нуде нам слику моћног хеленистичког града, обогаћеног елементима старог Рима, византијске и турске владавине. Немогуће је посетити град и не осетити тај јединствени дух – испреплетену историју Истока и Запада кроз слике, мирисе и укусе.

Солун је током целе године спреман за туристе и за све који жуде за одмором, културно-историјском читанком или савршеним проводом уз шопинг и укусну храну и пиће, али оно што је важно јесте да Солун нуди за сваког понешто.

Чим изађете из аутобуса, видећете зидине Акропоља, под именом Ептапиргио што значи Седам кула. Ептапиргио је подигнут у 15. веку за одбрану од турских напада, али се претпоставља да су прва утврђења подигнута још пре нове ере. Дуж високих зидина налази се неколико великих капија за улаз у стари град. У источном делу зида налази се улаз који води до куле Тригонион одакле се пружа најлепши поглед на град. Када је дан ведар и без магле, са куле се јасно види планина Олимп.

Шетајући улицама осетићете примамљиве ароме традиционалне и интернационалне кухиње које допиру буквално свуда, а не можете а да не приметите атрактивне ресторане и кафиће са прелепим баштама.

Ако желите да уз пиће осетите душу града, најбоље је отићи у неки од пријатних кафића на улици поред мора.

Бела кула је симбол града Солуна, турски је споменик из 15. века. Иако је изграђена да би се побољшала градска тврђава, касније је коришћена као затвор и место мучења и погубљења. Њено првобитно име је било „Лавља кула“, а 1826. године добила је назив „Крвава кула“.

Данашње име Бела кула је добила после кречења у белу боју, крајем 19. века како би се „очистила“ од свих страшних ствари које су се у њој дешавале.

Данас више није бела а претворена је у музеј. Са терасе на врху, високе преко 30 метара, пружа се одличан поглед на град, луку и залив.

Уколико сте више заинтересовани за историју, религију и музеје Солуна, можете посетити неку од византијских цркава: Светог Павла, Свете Софије, Крстионица Светог Јована Крститеља, Панагија Халкеон, Светог Димитрија, Светог Николе Орфана...

Централни део Солуна је трг који носи име најпознатијег грчког филозофа и научника – Аристотела. С обзиром да се налази у самом центру града, на њему се сусреће и борави велики број младих људи. Око њега се налазе кафићи и углавном луксузни хотели, а за љубитеље позоришта ту је и позориште Олимпион.

Античка агора или римски форум (два назива за исто место). Ово значајно и фасцинантно археолошко налазиште налази се у самом центру града, некадашњем римском језгру античког града. Први пут је подигнута крајем 2. века нове ере, а случајно је ископана тек шездесетих година прошлог века.

Галеријев лук се налази поред Ротонде, познатије као Камара, и сваки туриста би га морао видети у Солуну. Саграђен је после победе цара Галерија над Персијанцима 303. пре Христа. Камара је украшени лук изграђен од црвенкастог камена. Налази се на путу Егинатиа у центру града. Данас је Галеријев лук главна туристичка атракција.

Шеталиште у Солуну краси споменик посвећен Александру Великом, који се сматра једном од најзначајнијих и најутицајнијих личности у историји Грчке и током чије владавине је град процветао.

Најпопуларнији туристички подухват у Солуну је излет бродом око залива Термаикос. Чамци су посебно украшени, а посада костимирана, тако да је путовање оваквим чамцем око залива Термаикос велико искуство.

Бустицкет4.ме је портал чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, а нудимо вам директне поласке за Солун из следећих градова:

СКОПЉЕ – СОЛУН

НОВИ САД – СОЛУН

БЕОГРАД – СОЛУН

НИШ – СОЛУН

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА