Alexa Certify

BLOG

Solun - miris mediterana i antike

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/solun-miris-mediterana-i-antike-113131-750x250.png

Solun - miris mediterana i antike

Turističke destinacije , 0 Komentara Feb 12, 2024

Grad koji je osnovan još 315. godine prije nove ere, a ime je dobio po sestri Aleksandra Velikog! Sa ovakvom ličnom kartom Solun zaista može da se smatra jednom od kolijevki antike, i živim spomenikom prošlosti ovog podnevlja.

Geografski se nalazi na veoma povoljnom položaju kao centralna tačka na putevima između Zapada i Istoka. U svojoj bogatoj istoriji Solun je zbog toga bio na meti raznih osvajača. Goti, Avari, Sloveni, Saraceni, Franci, Vizantija, Osmanlije, i na kraju oba svjetska rata 1914-1918. i 1939-1945.

Sve te istorijske turbulencije, ostavljale su svoje tragove i posljedice. Ovi pečati prošlosti zajedno sa prirodnim ljepotama Soluna, nude nam sliku moćnog helenističkog grada, obogaćenim elementima starog Rima, vizantijske i turske vladavine. Nemoguće je posjetiti grad, a ne osjetiti taj jedinstveni duh – isprepletanu istoriju Istoka i Zapada kroz slike, mirise i ukuse.

Solun je tokom čitave godine spreman za turiste i za sve koji čeznu za odmorom, kulturno istorijskom čitankom ili savršenim provodom sa šopingom i ukusnom hranom i pićem, ali ono što je važno jeste da Solun pruža sa svakoga po nešto.

Čim izađete iz autobusa ugledaćete zidine Akropolisa, pod imenom Eptapirgio što znači Sedam Kula. Eptapirgio je sazidan u 15.veku ua odbranu od turskih napada, ali se pretpostavlja da su prva utvrđenja nastala još prije nove ere. Duž visokih zidina nalazi se nekoliko velikih kapija za ulaz u stari grad. U istočnom dijelu zida je ulaz koji vodi do kule Trigonion odakle se pruža najljepši pogled na grad. Kada je dan vedar i bez izmaglice sa kule se može jasno vidjeti i planina Olimp.

Šetajući ulicama, osjetićete primamljujuće mirise tradicionalne ali i svjetske kuhinje koji dolaze bukvalno sa svih strana a ne možete da ne primjetite privlačne restorane i kafiće sa predivnim baštama.

Ako poželite da uz piće osjetite dušu grada najbolje je da uskočite u neki od prijatnih kafića u ulici uz more. 

Bijela Kula je simbol grada Soluna, ona je turski spomenik iz 15. veka. Iako je izgrađena za unapređenje gradske tvrđave, kasnije je korištena kao zatvor i mjesto mučenja i pogubljenja. Njeno prvobitno ime je bilo „Lavlji toranj“, da bi 1826. godine, dobila naziv „Krvava kula“.

Današnji ime Bijela kula dobila je posle krečenja u bijelu boju krajem 19. vijeka kako bi bila „očišćena“ od svih onih strašnih stvari koje su se dešavale unutar nje. Danas više nije bijele boje a i pretvorena je u muzej. Sa terase na vrhu, preko 30 metara visine, možete imati sjajan pogled na grad, luku i zaliv.

Ako vas još detaljnije zanima istorija, religija i muzeji Soluna, možete posjetiti neku od vizantijskih crkava: Sveti Pavle, Sveta Sofija, Krstionica Svetog Jovana Preteče, Panagija Halkeon, Sveti Dimitrije, Sveti Nikola Orfanos.

Centralni dio Soluna čini trg koji je dobio naziv po najpoznatijem grčkom filozofu i naučniku – Aristotelu. Pošto se nalazi u samom centru grada, na njemu se sastaje i boravi dosta mladih. Oko njega su smješteni kafići i uglavnom luksuzni hoteli, a za ljubitelje pozorišta tu je  Olympion Theatre.

Antička Agora ili Rimski forum (dva imena za isto mjesto). Ovo važno i fascinantno arheološko nalazište nalazi se u samom centru grada, nekadašnje rimsko  jezgro antičkog grada. Prvi put je sagrađena krajem 2. vijeka nove ere, a slučajno je iskopana tek 1960-ih.

Galerijev luk se nalazi pored Rotonde koja je opšte poznata kao Kamara, i to je mjesto koje ne treba da se preskoči i ne vidi u Solunu. Izgrađen je nakon pobjede imperatora Galerija nad Persijancima 303. godine prije nove ere. Kamara je ukrašeni luk izgrađen od kamena crvenkaste boje. Nalazi se na cesti Eginatia u centru grada. Danas je Galerijev luk velika turistička atrakcija.

Promenada u Solunu ukrašena je spomenikom posvećenim Aleksandru Makedonskom, koji se smatra jednom od najvažnijih i najuticajnijih ličnosti u istoriji Grčke i za vrijeme čije vladavine je grad doživio svoj procvat.

Najpopularniji turistički poduhvat u Solunu je izlet brodom oko zaliva Termaikos. Čamci su posebno ukrašeni a posada kostimirana, pa je izlet ovakvim čamcem odlično iskustvo.

Busticket4.me je portal čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, i nudimo Vam direktne polaske ka Solunu iz sljedećih gradova:

SKOPLJE – SOLUN

NOVI SAD – SOLUN

BEOGRAD - SOLUN

NIŠ – SOLUN

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA