Alexa Certify

FAQ

Najčešća Pitanja

Portal BusTicket4.me je internet servis za prodaju elektronskih karata i pružanje pouzdanih informacija o autobuskim polascima iz cijelog regiona, o prevoznicima, autobuskim stanicama i destinacijama. Osnovni cilj portala je da korisnicima pruži navedene usluge bez potrebe za odlaskom na autobusku stanicu.

Kupite autobusku kartu i informišite se iz vlastitog doma, omiljenog kafića ili gdje god da se nalazite, a sve to uz pomoć portala BusTicket4.me!

Portal Busticket4.me nije:

- prevoznička firma - ne posjedujemo autobuse, niti učestvujemo u organizaciji prevoza, tako da ne možemo da utičemo na cjenovnu politiku prevoznika, otkazivanje polazaka i izmjene u redu vožnje;
- turistička agencija - iako pružamo brojne informacije o najatraktivnijim destinacijama Evrope, ne bavimo se organizacijom turističkih putovanja;
- internet servis koji pruža posredne informacije - sve informacije koje objavljujemo dobijene su direktno od naših partnera i nisu preuzete iz drugih izvora.

Na portalu BusTicket4.me možete:

- da kupite autobusku kartu online, čime automatski vršite rezervaciju sjedišta bez potrebe da idete na autobusku stanicu;
- da pretražite tačne redove vožnje za željenu destinaciju;
- da pronađete više detalja o autobuskim stanicama i autobuskim prevoznicima;
- da pronađete više detalja o željenoj destinaciji (dužina trajanja puta, ruta vožnje, zanimljivi detalji o željenoj ruti i sl.).

 

Na početnoj stranici portala nalazi se korisnički panel sa praznim poljima predviđenim za unos željenih podataka. Kako biste dobili informacije o planiranoj relaciji unesite polazište (npr. Podgorica) i odredište (npr. Beograd), kao i datum polaska, broj putnika i vrstu karte. (jedan smjer ili povratna karta).

Nakon što ste unijeli željene podatke, klikom na opciju „Pretraži“ prikazaće Vam se ponuđene autobuske linije, uslijed čega imate mogućnost da izaberete liniju koja Vam najviše odgovara imajući u vidu vrijeme polaska, cijenu, autobuskog prevoznika i red vožnje. Izlistani polasci su opisani vremenom polaska, trajanjem puta, prevoznikom, kvalitetom autobusa, redom vožnje sa kilometražom, eventualnim akcijskim popustima, brojem slobodnih sjedišta i sl.

Kako biste lakše našli odgovarajući polazak, na raspolaganju su Vam opcije sortiranja polazaka po cijeni i vremenu polazaka. Takođe, polaske možete izdvojiti i po prevoznicima, kao i po karakteristikama autobusa (klima, toalet, wi-fi i dr.).

Sve istaknute informacije o terminima polaska i dolaska, cijenama, popustima, kao i redovima vožnje precizne su i svakodnevno ažurirane, stoga slobodno popunite obavezna polja o naručiocu i putnicima, izvršite plaćanje i uživajte u vožnji.

BusTicket4.me Vam želi srećan put.

*Ukoliko cijena u narandžastom kvadratu nije navedena (prikazuje se oznaka „X“), to znači da se tražena linija trenutno ne nalazi u sistemu online prodaje, te stoga niste u mogućnosti da kupite kartu.

Ukoliko na portalu ne postoji direktna linija u okviru određene relacije (npr. Podgorica – Ljubljana), pojaviće Vam se obavještenje: „Za željenu destinaciju i datum nema direktnih linija. Za odabrani datum nudimo Vam karte u jednom smjeru za linije sa presijedanjem.“ Na osnovu navedenog obavještenja sistem automatski vrši pretragu linija sa presijedanjem.

Prikaz ponuđenih polazaka sadrži naziv stanice presijedanja kao i vremenski interval čekanja.

Sve istaknute informacije o terminima polaska i dolaska, cijenama, popustima, kao i redovima vožnje su precizne i svakodnevno ažurirane, stoga slobodno popunite obavezna polja o naručiocu i putnicima, izvršite plaćanje i uživajte u vožnji.

BusTicket4.me Vam želi srećan put.

*Ukoliko cijena u narandžastom kvadratu nije navedena (prikazuje se oznaka „X“), to znači da se tražena linija trenutno ne nalazi u sistemu online prodaje, te stoga niste u mogućnosti kupiti kartu.

Red vožnje sa stanicama i popuste naći ćete klikom na „+“ pored željenog polaska.

Vrijeme trajanja putovanja za željenu destinaciju naglašeno je između vremena polaska i vremena dolaska.

1.     Na naslovnoj stranici portala pretražite autobuske redove vožnje za željeni polazni i dolazni grad - odaberite početnu i završnu stanicu, vrstu karte (jedan smjer ili povratna), datum putovanja i broj putnika. Imajte u vidu da osim stanice polaska i dolaska, parametre za ostala polja (datum, broj putnika i vrstu karte) ne morate u ovom koraku konačno definisati. Njih možete podesiti u narednom koraku.

 

2.    Od ponuđenih autobuskih linija izaberite liniju koja Vam najviše odgovara imajući u vidu vrijeme polaska, cijenu, prevoznika i rutu linije. Kako biste lakše našli odgovarajući polazak, na raspolaganju su vam opcije sortiranja polazaka po cijeni i vremenu polazaka. Takođe, polaske možete izdvojiti i po prevoznicima kao i po karakteristikama autobusa. Klikom na dugme “Kupi kartu” ili “Izaberi polazak” (u slučaju da želite da kupite povratnu kartu sa određenim datumom polaska, tzv. "zatvorenu povratnu kartu") birate željenu autobusku liniju.

 

3.    Popunite podatke o kupcu i putniku, odaberite način plaćanja ("Online" ili "Offline" plaćanje) i kupite kartu.

 

Za više informacija o tome kako možete da kupite kartu na portalu BusTicket4.me pročitajte detaljno uputstvo.

Karta kupljena na portalu Busticket4.me, u momentu kupovine, automatski se šalje na Vašu e-mail adresu. Sve što je potrebno jeste da tu kartu odštampate i da je pokažete voznom osoblju prilikom ulaska u autobus.

Prema Opštim uslovima korišćenja portala BusTicket4.me, obavezno je da odštampate kartu i pokažete je vozaču pri ulasku u autobus. Samo u izuzetnim slučajevima, što zavisi od prevoznika, može se odobriti ulazak putnika u autobus bez odštampane karte. U ovom slučaju BusTicket4.me nije odgovoran za bilo koje posljedice nastale zbog toga što putnik kod sebe ne posjeduje odštampanu kartu za dati polazak.

Kupovinom karte na portalu Busticket4.me mjesto u vozilu Vam je garantovano. Samo u izuzetnim slučajevima nećete imati broj sjedišta u autobusu koji se prikazuje na putnoj karti.

Moguće je rezervisati mjesto u autobusu ukoliko prilikom kupovine karte odaberete opciju "Offline plaćanja". Kartu rezervisanu na našem portalu plaćate u najbližoj banci ili pošti. U vezi sa rezervacijom mjesta u autobusu treba da znate i to:

- da rezervacija karte nije moguća u periodu kraćem od 48h prije termina polaska autobusa;
- da je trenutno moguće platiti kartu samo na teritoriji Srbije i Crne Gore;
- da rezervacija traje 48h, nakon čega se briše, ukoliko niste kupili kartu.

Za više informacija pročitajte Uputstvo za kupovinu karte na portalu BusTicket4.me.

U slučaju otkazivanja polaska od strane prevoznika iz bilo kojeg razloga (otkazivanje polaska, praznici, kvar i sl.), stičete pravo na povraćaj novca za kupljenu kartu u punom iznosu. Nakon provjere podataka kod prevoznika, a maksimalno dva dana nakon što zahtjev za refundaciju uputimo banci, novac će biti vraćen na račun sa kojeg je izvršena uplata.

Povratne karte imaju različit rok važenja, u zavisnosti od tarifne politike prevoznika. Najčešće, povratne karte važe 30 ili 60 dana, s tim da taj period može biti i mnogo duži. Za povratne karte koje nemaju određen datum povratka, naš sistem će Vam dati informaciju o krajnjem datumu važenja povratne karte. 
Za više informacija u vezi sa rokovima važenja povratnih karata, posjetite našu stranicu o prevoznicima.

 

Sve karte koje su izdate na ime nisu prenosive na treća lica. Samo lice na čije ime je izdata karta ima pravo na prevoz.

Ukoliko ste iskoristili jedan smjer povratne karte, a odustali od povratka, imate pravo na povraćaj novca za neiskorišćeni dio karte, prema važećim pravilima za otkazivanje karata. Iznos novca koji Vam se vraća zavisi od tarifne politike prevoznika, tj. od načina na koji prevoznik obračunava vrijednost povratnog kupona karte. 

Više detalja o otkazivanju povratne karte možete pročitati na stranici Šta treba da znam o povratnoj karti? 

Ukoliko kupljenu kartu u jednom pravcu otkažete u periodu od najmanje 24h prije polaska autobusa imate pravo na povraćaj novca. Za svako otkazivanje kupljene karte Busticket4.me zadržava sredstva u iznosu od 10% od vrijednosti karte, na račun bankarskih troškova obrade karte. Pritom, nemate pravo na povraćaj novca za dodatne usluge (staničnu i peronsku kartu) naplaćene uz cijenu karte koja se otkazuje.

Popusti su dio tarifne politike prevoznika. Postoje akcijski popusti koji važe u ograničenom roku ili se primjenjuju u specifičnim slučajevima (nakon određenog broja prodatih karata, sljedeća kupljena karta je besplatna itd.) i popusti za određene kategorije putnika. Najčešće kategorije putnika za koje važe popusti su:

- djeca,
- studenti,
- penzioneri.

Svaki prevoznik određuje vrste popusta za pojedine kategorije putnika. Ukoliko odgovarate datoj kategoriji putnika, imate pravo na popust. Pritom, prilikom ulaska u autobus sa sobom morate imati neki dokument kojim se potvrđuje odabrani popust (indeks za studente, ček od penzije za penzionere, zdravstvena knjižica ili sličan dokument za djecu). Koji dokument je neophodan za dokazivanje prava na popust zavisi od prevoznika - u vezi s tim, preporučujemo Vam da se za više detalja o popustima informišete na stranici o prevoznicima.

Na našem portalu odabir popusta vrši se nakon što odaberete željeni polazak i kliknete  opciju „Kupi kartu“. Podaci su grupisani u sekcije "Podaci o kupcu", "Podaci o kupovini i putniku" i "Izbor metoda plaćanja". Nakon što unesete podatke o kupcu, slijedi sekcija „Popust“ u okviru koje se u padajućem meniju nalaze razne vrste popusta. Imajte u vidu da, ukoliko se u okviru ovog polja pojavljuje samo opcija „Osnovni cjenovnik“, to podrazumijeva da u okviru željene relacije popusti trenutno nisu omogućeni od strane prevoznika.

 

Opšte je pravilo da se popusti ne sabiraju (akumuliraju) ukoliko ih ima više. Izuzetak su povratne karte kod nekih prevoznika. S tim u vezi, preporučujemo Vam da se detaljnije informišete na našoj stranici o prevoznicima.

Na vrhu početne stranice portala, klikom na sekciju „Prevoznici“ biće Vam ponuđeni svi prevoznici koji se nalaze u sistemu online prodaje Busticket4.me. Podaci o prevoznicima istaknuti na portalu obuhvataju osnovne informacije o kompaniji, autobuske linije, recenzije i kontakt podatke, a možete ih na brži i jednostavniji način pronaći ovdje.  

Prevoznike je poželjno kontaktirati u slučajevima ad hoc izmjena, shodno tome da Busticket4.me ne posjeduje autobuse, niti učestvuje u organizaciji prevoza, te stoga ne možemo da utičemo na cjenovnu politiku prevoznika, otkaze polazaka i izmjene u redu vožnje.

 

Na dnu početne stranice portala nalazi se prikaz svih autobuskih stanica iz zemalja čiji se prevoznici nalaze u sistemu online prodaje Busticket4.me. Prilikom odabira odgovarajuće države (npr. Crna Gora), biće Vam ponuđene autobuske stanice (npr. Podgorica) sa navedenom adresom i kontakt telefonom. Takođe, pruža Vam se mogućnost da odaberete prikaz reda vožnje kao i detalje o biranoj stanici, koji između ostalog podrazumijevaju stanične usluge i Google map prikaz.   

S obzirom na to da portal Busticket4.me nije prevoznička firma, već virtuelna autobuska stanica, ne možemo da garantujemo da je prevoz bicikla dozvoljen kod svih prevoznika. S tim u vezi, preporučujemo Vam da potražite više informacija na našoj stranici o prevoznicima.

S obzirom na to da portal Busticket4.me nije prevoznička firma, već virtuelna autobuska stanica, ne možemo da garantujemo da je prevoz kućnih ljubimaca dozvoljen kod svih prevoznika. S tim u vezi, preporučujemo Vam da potražite više informacija na našoj stranici o prevoznicima.

 

Postoje dvije vrste povratnih karata: Otvorene povratne karte, čiji rok važenja varira u zavisnosti od tarifne politike prevoznika (najčešće važe 30 dana, s tim da taj rok može biti i duži); i Zatvorene povratne karte, sa definisanim datumom povratka, odnosno sa već ovjerenom rezervacijom sjedišta u povratku.

Ukoliko ste iskoristili jedan smjer povratne karte, a odustali od povratka, imate pravo na povraćaj novca za neiskorišćeni dio karte, prema važećim pravilima za otkazivanje karata. Međutim, ako ste već odabrali datum povratka i izvršili ovjeru povratnog smjera tj. rezervaciju sjedišta, a iskoristili ste dio karte koji se odnosi na polazak, u skladu sa važećim pravilima o prodaji karata, nemate pravo na povraćaj sredstava za neiskorišćeni dio karte, zato što ste samom ovjerom bukirali mjesto koje je moglo biti prodato nekom drugom putniku.