Alexa Certify

BLOG

Novi Pazar

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/novi-pazar-24555-750x250.jpg

Novi Pazar

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 16, 2016

Ovaj grad osnovao je Isa – beg Isahović tijekom XV stoljeća. Tada je Novi Pazar bio raskrižje putova od Dubrovnika ka Nišu, Istanbulu, Beogradu, Sarajevu i Pešti što je uvjetovalo da, sudeći po putopisima Evlije Čelebije postane jedan od najvećih gradova na Balkanu. 

Prostirući se na području kotline između planine Golije, Rogozne i Pešterske visoravni, Novi Pazar je grad pozicioniran na izuzetnom zemljopisnom položaju, na kojem je još od davnina trgovina glavna privredna grana. Obuhvata najljepši Park prirode – „Golija“ kao i cjeline Stari Ras i Sopoćani koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.  Ovaj grad predstavlja ekonomski i kulturni centar povijesnog regiona Sandžak, sa čijih se graničnih prijelaza prostire najkraći put do teritorija Crne Gore i Kosova. 

Područje Novog Pazara, prema nezvaničnim podacima naseljava  približno 120 000 žitelja  od kojih je i veliki broj izbjeglih sa područja Kosova, Makedonije, BiH i Hrvatske. Ovaj grad, sa statistički najmlađim stanovništvom u Europi, jedinstveni je multietnički prostor koji je od davnina na sudaru istočne i zapadne civilizacije.

Novi Pazar predstavlja jedan od najznačajnijih centara trgovine na Balkanu koji se svojim kulturno – historijskim sadržinama ističe kao grad od ne samo regionalnog, već i međunarodnog značaja.

Njegov simbol, srednjevjekovna Novopazarska tvrđava, smješten je na obali Raške i u okviru nje nalaze se jedini očuvani spomenici – Kula Motrilja i bedem. Datira s kraja XVII i početka XVIII stoljeća a njena visina iznosi petnaest metara.

Po svojoj ljepoti, ističu se građevine islamske arhitekture  - Amir - Agin han, Isa – begov hamam i Altun – Alem džamija. Amir - Agin han predstavlja najljepši očuvani han, dok je Isa begov hamam jedan od tri očuvana hamama u Srbiji. Jedinstvena Altun – Alem džamija, smještena je duž važnog trgovačkog puta koji je nekada vodio ka Skoplju i Solunu. Smatra se da je jedan od najstarijih objekata u gradu, a sagradio je Muslihedin Abdul Gani polovicom XVI stoljeća.

Na obodu Novog Pazara nalazi se spomenik od izuzetnog značaja – Petrova crkva. Kako legenda svjedoči, osnovao ju je učenik Svetog Petra – apostol Tit i predstavljala je prvotno sjedište raške episkopije. Ova crkva je najstariji sakralni objekt na teritoriju Srbije, i smatra se da datira iz VI stoljeća. Usljed mnogobrojnih prepravki koje su usljedile tijekom proteklih stoljeća, postala je  jedinstvena građevina, što je uvrstilo na UNESCO listu svjetske baštine 1979. godine, u sklopu zaštićene cjeline Stari Ras.

Najznačajniji lokalitet ovog područja koji predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju je kompleks spomenika Stari Ras. Stari grad Ras bio je jedna od prvih prijestolnica srednjevekovne države Raške. Arheološka nalazišta svjedoče da je ovaj predio bio naseljen dvije tisuće godina prije nove ere, dok najstariji zapis o njemu je zapis bizantijskog cara Konstantina Porfirogenita, koji datira iz IX stoljeća. Ovaj lokalitet je zajedno sa zadužbinom kralja Stefana Uroša I, Manastirom Sopoćani,  na Listi UNESCO svjetske kulturne baštine. 

U neposrednoj blizini Novog Pazara smještena je i zadužbina Stefana Nemanje, manastir Đurđevi Stupovi.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Novog Pazara:

Novi Pazar - Podgorica

Novi Pazar - Berane

Novi Pazar - Herceg Novi

Novi Pazar - Bar

Novi Pazar - Budva

Novi Pazar - Beograd

Novi Pazar - Novi Sad

Novi Pazar - Niš

Novi Pazar - Sarajevo

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran