Alexa Certify

BLOG

Zvornik na Drini

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zvornik-na-drini-113115-750x250.jpg

Zvornik na Drini

Туристичке дестинације , 0 Коментара Nov 10, 2023

Зворник се налази у Босни и Херцеговини, на реци Дрини. Сматра се једним од најстаријих градова у Босни и Херцеговини, са траговима насеља још из неолита. Вековима је град био под влашћу различитих цивилизација и царстава, од Римљана, преко Византије, Османског царства до Аустроугарске.

Зворник се под данашњим именом први пут помиње 1410. године. Према једном предању, место је добило име по звонику једне порушене цркве, која је највероватније подигнута крајем 7. или почетком 8. века. Према другој верзији, град је добио име по звонику фрањевачког самостана, подигнутом почетком 15. века. Постоји још једна могућност, тј. да је град Зворник добио име по бројним изворима хладне воде (Изворник). Познато је да је у време Римљана био одмориште на путу за Сирмијум.

Овај прелепи град има богату историју и културу, али се може похвалити и неким значајним природним лепотама.

Једна од највреднијих атракција Зворника је Зворничка тврђава (Ђурђев град), која је проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине

. Сматра се да је тврђава подигнута крајем 13. или почетком 14. века. Тврђаву је у 15. веку освојио деспот Ђурађ Бранковић, по коме је и добила име. Према легенди, тврђаву је подигла његова жена Проклета Јерина, па се назива и Јеринин град. Тврђаву су касније Турци проширили за време њихове владавине (1460-1878), а доградили Аустроугари, чија је војска била стационирана у зворничкој тврђави у периоду окупације од 1878. до 1918. године, тако да је данас тврђава сведочанство о различитим и очигледно бурним историјским догађајима.

Кушлат је средњовековни град, подигнут у 13. веку. Овај културно-историјски споменик налази се на ушћу Јадра у Дрињачу, 15 километара јужно од Зворника, на окомитој стени.

Према турском путописцу Евлији Челебији, у Кушлату је била житница и оружарница са пет топова. Град  је имао 120 кућа са баштама. Пут који води ка граду био је уклесан у камену, широк око два метра, и има 500 камених степеница и каменом оградом на обе стране.

Поред тврђавa, Зворник има и прекрасне природне лепоте. Река Дрина са хладном и чистом водом погодна је за одмор, али и за рафтинг или спортски риболов. Због чисте и зелене воде зову је и Зеленика, а ова река, изузетно богата рибом (сом, пастрмка, деверика, мрена, штука...) пружа прави ужитак свим правим пецарошима. Поред Дрине је уређен простор за шетњу, градска плажа, као и терени за одбојку и фудбал на песку. На самој реци или на њеним обалама одржавају се бројне манифестације, попут „Зворничке регате“ или „Зворничког лета“.

Град је домаћин разних фестивала, концерата и културних догађаја током целе године. Постоји и неколико музеја и галерија које посетиоцима пружају увид у богату историју и уметност града.

Аутобуски превоз је једно од најважнијих превозних средстава у граду. Град је добро повезан са другим градовима у Босни и Херцеговини, као и са неким међународним дестинацијама. Без обзира да ли сте туриста или становник града, аутобуски превоз је практичан и лак начин путовања.

Осим што су приступачан начин путовања, аутобуси нуде удобност и флексибилност. Туристи могу лако да путују до природних лепота попут Дрине и околних планина, као и до културних знаменитости попут Зворничке тврђаве. Поред редовних линија, постоје и сезонски аутобуси који током љета повезују Зворник са популарним туристичким дестинацијама.

Аутобуска станица у Зворнику налази се у центру града и обезбеђује редовне линије за различите дестинације. Путници могу путовати у веће градове као што су Сарајево, Бања Лука, Тузла, као и у друге мање градове у окружењу. Постоје и међународне линије које повезују Зворник са градовима у суседним земљама попут Србије и Црне Горе.

Као портал чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, нудимо Вам директне поласке за Зворник из следећих градова:

Сарајево – Зворник

Бања Лука – Зворник

Тузла-Зворник

Београд – Зворник

Нови Сад – Зворник

Љубљана – Зворник

Марибор – Зворник

Крањ – Зворник

Цеље – Зворник

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА