Alexa Certify

BLOG

Zidine Lesendra

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zidine-lesendra-112998-750x250.jpg

Zidine Lesendra

Туристичке дестинације , 0 Коментара May 29, 2023

Лесендро је острво на Скадарском језеру у Црној Гори, неколико стотина метара удаљено од села Врањина. Име острва највероватније потиче од имена Светог Александра, чији је култ био распрострањен у северној Албанији. Лесендро је најпознатији по истоименој тврђави, чији остаци и данас сведоче о бурној прошлости овог краја. Није поуздано извесно када је тврђава подигнута, тј. да ли су je Црногорци обновили под Петром II Петровићем Његошем или су подигли нови објекат.

Захваљујући свом положају на ушћу ријеке Црнојевића, тврђава је служила као одбрана од турских напада и осигуравала несметан риболов и трговину. Његош је додатно ојачао тврђаву, подигао високе зидине и повремено долазио да се одмори. Претпоставља се да је ту написао и нека своја дела. Лесендро је био под његовом управом једанаест година, а 1843. године освојио га је Осман-паша, па су Турци подигли своје утврђење на острву.

И поред свих Његошевих покушаја да поврати власт над острвом, Лесендро је ослобођен и враћен у црногорске руке тек 1878. године, када је ослобођен Жабљак Црнојевића.

Лесендро је до Првог светског рата служио као оружарно и војно складиште у држави Црној Гори, а од 1949. године је заштићено непокретно културно добро фортификационе архитектуре.

Лесендро је, као и Врањина, изгубио доста своје првобитне лепоте када су изграђени аутопут и железничка пруга, који повезују острво са копном.

Данас остаци зидина сведоче о некадашњој велелепној „каменој стражи”.

Улазна капија, сада порушена, била је лучно засведена, а главна кула цитаделе има пречник око четири метра. У близини је мали бунар ограђен зидом. Сама кула је била висока најмање два спрата, а на њеном врху, према енглеском путописцу Ч. Ламбу, налазио се топ.

Иако се налази одмах поред пута, Лесендро није баш приступачан, посебно неупућеним туристима. Зидови су у рушевном стању и обрасли растињем. Дугогодишње неодржавање је учинило своје, па стара тврђава, као ислужени, одбачени стражар, одумире, ваљда никоме потребна. За овај културно-историјски споменик има заинтересованих туриста, али за сада нема назнака да ће се ишта предузети на обнови и очувању тврђаве, макар као интересантне туристичке локације. Овако, остаје само љубитељима историје да га посете и међу каменим зидовима осете дух давног, скоро заборављеног времена.

До Скадарског језера, а самим тим и Лесендра, стиже се из правца Подгорице, а са југа из правца Бара. Најближе веће место Лесендру је Вирпазар, а аутобуска карта се лако може набавити преко портала Busticket4.me/SR.

Портал Busticket4.me/SR  је онлајн сервис за продају електронских аутобуских карата и пружање поузданих информација о поласцима превозника из читавог региона, превозника, аутобуских станица и дестинација. Основни циљ портала је да корисницима пружи наведене услуге без потребе да корисник одлази на аутобуску станицу.

Подгорица – Вирпазар

Бар - Вирпазар

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА