Alexa Certify

BLOG

Zidine Lesendra

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zidine-lesendra-112997-750x250.jpg

Zidine Lesendra

Turističke destinacije , 0 Komentara May 29, 2023

Lesendro je ostrvo na Skadarskom jezeru u Crnoj Gori, udaljeno nekoliko stotina metara od sela Vranjina. Naziv ostrva potiče najvjerovatnije od imena Svetog Aleksandra, čiji je kult bio raširen u sjevernoj Albaniji. Lesendro je najpoznatiji po istoimenoj tvrđavi, čiji ostaci i danas svjedoče o burnoj prošlosti ovoga kraja. Nije pouzdano sigurno kada je tvrđava podignuta, tj. da li su je Crnogorci obnovili pod Petrom II Petrovićem Njegošem, ili sagradili novi objekat.

Zahvaljujući svom položaju u ušće rijeke Crnojevića, tvrđava je služila kao odbrana od turskih napada i osiguravala nesmetan ribolov i trgovinu. Njegoš  je tvrđavu dodatno učvrstio, podigao visoke zidove i povremeno dolazio da se odmori. Predpostavlja se da je tu pisao i neka od svojih djela. Lesendro je pod njegovom upravom bio jedanaest godina, a 1843. godine osvojio ga je Osman paša, pa su na ostrvu Turci napravili svoje utvrđenje.

Uprkos svim Njegoševim pokušajima da povrati vlast nad ostrvom, Lesendro je oslobođeno i vraćeno u ruke Crnogoraca tek 1878. Godine, kada je oslobođen Žabljak Crnojevića.

Lesendro je u državi Crnoj Gori do Prvog svjetskog rata služilo kao oružarnica i vojni magacin, a od 1949. godine je zaštićeno nepokretno kulturno dobro fortifikacione arhitekture.

Lesendro je, poput Vranjine, izgubilo dosta od svoje izvorne ljepote kada je izgrađena magistrala i željeznička pruga, kojom je ostrvo spojeno sa kopnom. Danas, ostaci zidina svjedoče o nekadašnjoj veličanstvenoj “kamenoj straži”. Ulazna kapija, danas obrušena, bila je lučnog oblika, a glavna kula na citadeli ima prečnik oko četiri metra. U njenoj blizini postoji mali ozidani bunar. Sama kula imala je najmanje dva sprata u visinu, a na njenom vrhu se, prema engleskom putopiscu Č. Lambu, nalazio top. Iako se nalazi odmah pored puta, Lesendro nije baš pristupačno, pogotovo za neobavještene turiste. Zidine su u ruševnom stanju i obrasle u rastinje. Dugogodišnje neodržavanje je odnijelo danak, pa stara tvrđava, kao isluženi, odbačeni stražar, odumire, naizgled nikom potrebna. Postoje turisti, zainteresovani za ovaj kulturno istorijski spomenik, ali za sada nema naznaka da će se nešto uraditi na obnavljanju i očuvanju tvrđave, makar kao zanimljive turističke lokacije. Ovako, ostaje samo zaljubljenicima u istoriju, da je posjete i među kamenim zidovima osjete duh jednog davnog, skoro zaboravljenog vremena.

Do Skadarskog jezera, a samim tim i do Lesendra se može doći iz pravca Podgorice, i sa juga iz pravca Bara. Najbliže veće mjesto Lesendru je  Virpazar, a autobuska karta se može jednostavno obezbijediti preko portala BusTicket4.me.

Portal BusTicket4.me je internet servis za prodaju elektronskih autobuskih karata i pružanje pouzdanih informacija o polascima prevoznika iz cijelog regiona, prevoznicima, autobuskim stanicama i destinacijama. Osnovni cilj portala je da korisnicima pruži navedene usluge bez potrebe za odlaskom korisnika na autobusku stanicu.

 

Podgorica – Virpazar

Bar - Virpazar

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA