Alexa Certify

BLOG

Sarajevo

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sarajevo-345-750x250.jpg

Sarajevo

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 29, 2016

Sarajevo je glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo. Nalazi se u srcu Jugoistočne Evrope i Balkana, na obali Miljacke, a okružuju ga planine Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević. Ove olimpijske planine omiljena su zimovališta kako Sarajlija, tako i turista iz cijelog svijeta. U neposrednoj blizini grada nalazi se izvorište rijeke Bosne, sa jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija - Vrelom Bosne. Prema posljednjim podacima, u Sarajevu živi 503.109 stanovnika.

Njegovo ime nosi značenje „dvorac u polju“, koji je na lijevoj obali Miljacke zajedno sa ćuprijom podigao Isabeg Isahović i osnovao čaršiju. Na jednom od njegovih vakufa ostavljen je natpis o Sarajevu: „Cvijet među gradovima, grad gazija i boraca“. Kako svjedoče brojni istorijski izvori, prošlost ovog područja seže do mlađeg kamenog doba i stanovnika koje će naslijediti Iliri, Rimljani, Germani, Slaveni, Osmanlije i Austrougari, sve do današnjih naroda Bošnjaka, Jevreja, Hrvata, Srba i ostalih njenih građana.

Većina kulturno – istorijskih spomenika smještena je u okviru četiri arhitektonska segmenta, koji oslikavaju ključne istorijske periode.

Temelji ovom gradu postavljeni su tokom prvih sto pedeset godina turske vladavine tokom kojeg je Sarajevo bilo jedno od centralnih trgovačkih i zanatlijskih centara u evropskom dijelu Osmanskog carstva. Tokom ovog perioda podignuta je Baščaršija, Gazi Husrev - begova i Careva džamija i Stara pravoslavna crkva. 

U periodu nakon austrougarske okupacije krajem XIX vijeka pa sve do početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu je izgrađen sistem javnog prevoza, uvedene su prve telefonske linije i osnovane mnoge kulturne i obrazovne institucije poput Zemaljskog muzeja i Narodnog pozorišta, kao i Gradska Vijećnica, Aškenaška sinagoga i Katedrala Srca Isusova.

Njegov arhitektonski uspon naglo je prekinut usled Sarajevskog atentata, 28. juna 1914. godine, kada je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, mijenjajući time tok novije evropske istorije. Nakon ovog događaja uslijedio je Prvi svjetski rat nakon kojeg je Sarajevo postalo dio novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U sklopu ove države, kasnije nazvane Kraljevina Jugoslavija, ostaje do početka Drugog svjetskog rata. Tokom ovog rata doživjelo je strahovita razaranja, međutim u poslijeratnim godinama uslijedio je njegov arhitektonski procvat. U periodu do 1984. kada je postalo domaćin  XIV Zimskih olimpijskih igara, Sarajevo je postalo moderan evropski grad sa približno 500.000 stanovnika. Osam godina nakon ovog važnog događaja uslijedio je ratni plamen nakon kojeg se, u poslijeratnom periodu znatno radilo na njegovoj obnovi i izgradnji.

Simbol Sarajeva je Baščaršija, dobro očuvan stari trgovački dio grada, kojim dominira fontana poznatija pod arapskim nazivom „sebilj“. Sebilj je u davninama predstavljao mjesto za odmor i osvježavanje putnika. Podigao ga je bosanski vezir Mehmed – paša Kukavica sredinom XVIII vijeka, međutim nakon što je stradao je u požaru 1850. godine uklonjen je od strane osmanskih vlasti. Današnji izgled dobio je uoči održavanja Zimskih olimpijskih igara, a njegove replike nalaze se u mnogim evropskim i svjetskim metropolama. Trg oko Sebilja sjatište je mnogobrojnih golubova koji su gotovo njegov simbol. U neposrednoj blizini smještena je Baščarčijska džamija, podignuta početkom XVI vijeka i jedna je od najstarijih džamija u Sarajevu u čijem se dvorištu nalazi jedinstven šadrvan. Nedaleko od nje, na Mustaj – pašinom mejdanu nalazi se Gradska vijećnica koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austro-ugarskog perioda. Nadomak nje nalazi se jedan od najpoznatijih mostova u Sarajevu – Latinska ćuprija pored kojeg je smještena ne manje poznata „Inat kuća“. Ova kuća se nekada nalazila na mjestu današnje Vijećnice i jedinstvena je po tome što je njen vlasnik zahtijevao da mu se doslovce kamen po kamen kuće prebaci na drugu stranu mosta jer nije htio da dozvoli da usled izgradnje Vijećnice ona bude srušena.

Na glavnom sarajevskom šetalištu nalazi se jedno od najljepših ostvarenja islamske arhitekture na ovom području – Ferhadija džamija podignuta 1561. godine u čijem je dvorištu smješteno i malo mezarje. Nedaleko od Ferhadije nalazi se Katedrala Srca Isusova izgrađena 1889. godine, čiji je arhitektonski izgled mješavina romaničkog i gotičkog stila. O multikonfesionalnosti Sarajeva svjedoči i pravoslavna sakralna građevina, Saborna crkva, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Izgrađena je od dobrovoljnih priloga građana Sarajeva i okoline, ali i brojnih dubrovačkih, beogradskih, tršćanskih i bečkih trgovaca krajem XIX vijeka. Postoji zapis da je i sam sultan Abdul Azis bio jedan od onih koji su dali svoj prilog za njenu izgradnju. Njen ikonostas sastoji se od ikona donesenih 1873. godine iz Rusije. Sarajevsko šetalište krasi i Gradska tržnica „Markale“ s kraja XIX vijeka koja predstavlja jedan od glavnih simbola ovog grada, dok se na njegovom samom kraju nalazi čuvena „Vječna vatra“, spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Druga, ne manje važna obilježja ovog grada koji predstavlja jedinstvenu mješavinu Istoka i Zapada su: Alipašina džamija, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva, Crkva Svetog Josipa, Crkva Svetih Ćirila i Metodija, Crkva Svetog Preobraženja, Franjevačka crkva Svetog Ante Padovanskog, Ratni tunel, Sarajevska pivara, Svrzina kuća, Bijela tabija i Avaz Twist Tower.

Sarajevo je osim vodećeg političkog, ujedno i društveni i kulturni centar Federacije BiH i jedan od najvažnijih obrazovnih centara na Balkanu i području Jugoistočne Evrope. Karakteriše ga viševjekovna tradicionalna kulturna i religijska raznolikost, usled čega je poznat i pod nazivom „Jerusalim Balkana“. Njegovu riznicu kulture krase sakralni objekti najvećih svjetskih religija, srednjovjekovni i orijentalni rukopisi, ikone i ornamentika, nakit i oružje, kao i raznovrsna umjetnička ostvarenja od kojih neke od njih imaju značaj za svjetsku kulturnu baštinu poput butmirske keramike i Sarajevske hagade.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Sarajeva

Sarajevo - Beograd

Sarajevo - Banja Luka

Sarajevo - Dubrovnik

Sarajevo - Međugorje

Sarajevo - Mostar

Sarajevo - Metković

Sarajevo - Zagreb

Sarajevo - Budva

Sarajevo - Novi Sad

 

 

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА