Alexa Certify

BLOG

OPOVO- OAZA NADOMAK VELEGRADA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/opovo-oaza-nadomak-velegrada-112986-750x250.jpg

OPOVO- OAZA NADOMAK VELEGRADA

Туристичке дестинације , 0 Коментара Apr 28, 2023

                              

Општина Опово је једна од најмањих у АП Војводини, а налази се у Јужнобанатском округу, на левој обали реке Тамиш. Општина се састоји од 4 насеља, и има око 10.000 становника.

Према аустријским подацима из 1773. године, Опово је 1767. године укључено у Банатску војну границу и организовано као јединствено насеље за колонисте и староседеоце. Немачки назив насеља био је Кенигсдорф. Урбанистичко планирање и банатска архитектура делимично су опстали до данашњих дана.

Тада су прописане ширине главних и споредних улица које се укрштају под правим углом, што се одржало до данас. Куће су грађене у низу, уз улицу.

Распоред насеља предвиђао је да куће буду одвојене од улице дрворедом кестена, липа или ораха.

Занимљиво је да су православна и католичка црква подигнуте у истој улици, окренуте једна према другој.

Својом јединственом архитектуром и лепотом издваја се Вила „Мис Хелена“ која се налази у близини Градског парка, у центру Опова. Саграђена је, после Првог светског рата, од стране генерала Милана Манојловића.

Опово има изузетно повољан положај, јер се налази на раскрсници великих градова. Београд и Панчево су удаљени око 30 км, а Зрењанин 40 км од центра општине. Аеродром "Никола Тесла" удаљен је само 50 км.

Када се заврши аутопут Београд-Зрењанин-Нови Сад, до Опова ће се стизати за мање од 40 минута, из ког год правца да кренете.

Општина, наравно, има аутобуску станицу, што само потврђује добру повезаност Опова са светом и аутобуским саобраћајем. Ред вожње за жељене дестинације можете пронаћи на порталу BusTicket4.sr, где се, на једноставан начин може купити аутобуска карта.

Дакле, релативно мирнији и мање стресан начин живота банатског села је, могли бисмо рећи, сан савременог човека, а са друге стране, близина већих градова омогућава приступ свим елементима урбане метрополе. Све ово чини добитну комбинацију за мештане Опова, али и за бројне викенд пецароше из Београда, који редовно „опседају” Тамиш богат рибом.

Општина Опово је позната по природним оазама у којима живе и неке ретке врсте птица, поред друге флоре и фауне специфичне за то поднебље.

Поред тога, идилични, прелепи пољски путеви су савршени за љубитеље пешачења и бициклисте, а канали за вожњу кајаком или чамцем.

У околини Опова налазе се богата археолошка налазишта која се приписују периоду старчевачке и винчанске културе. Неки од пронађених предмета похрањени су у музеју у Панчеву.

Градски парк у Опову је синоним за културне садржаје. У центру је галерија „Јован Поповић“, а у близини је неколико занимљивих скулптура и споменика. Сви они имају одређено културно или историјско значење.

Коначно, скулптура која ће вам сигурно измамити осмех на лице је споменик банатском Лали, који представља доброћудни карактер Банаћана.

Популарне аутобуске линије за које је укључена и повратна карта.

Опово – Београд

Опово – Зрењанин

Опово – Панчево

Опово – Кикинда

Опово - Тиват

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА