Alexa Certify

BLOG

OPOVO- OAZA NADOMAK VELEGRADA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/opovo-oaza-nadomak-velegrada-112985-750x250.jpg

OPOVO- OAZA NADOMAK VELEGRADA

Turističke destinacije , 0 Komentara Apr 28, 2023

 

Opština Opovo jedna je od najmanjih u AP Vojvodini, a nalazi se u Južnobanatskom okrugu, na lijevoj obali rijeke Tamiš. Opština se sastoji od 4 naselja, i ima oko 10.000 stanovnika.

Prema austrijskim podacima iz 1773. godine, Opovo je 1767. pripojeno u banatsku vojnu granicu, i organizovano kao jedinstveno naselje za koloniste i starosjedioce. Njemački naziv naselja bio je Königsdorf. Urbanističko uređenje mjesta i banatska arhitektura djelimično su opstali do današnjih dana.

Tada su propisane širine glavnih i sporednih ulica, koje se sijeku pod pravim uglovima, što se do danas zadržalo. Kuće su se gradile u nizu, uz ulicu.

Uređenje naselja predviđalo je da kuće od ulice budu odvojene drvoredom kestena, lipa ili oraha.

Zanimljivo je da su pravoslavna i katolička crkva sagrađene u istoj ulici, jedna naspram druge.

 

Jedinstvenom arhitekturom i ljepotom ističe se vila "Mis Helena", koja se nalazi u blizini Gradskog parka, u centru Opova. Sagrađena je posle Prvog svetskog rata, od strane generala Milana Manojlovića.

Opovo ima izuzetno povoljan položaj, jer se nalazi na raskrsnici velikih trgovačkih  centara. Beograd i Pančevo udaljeni su 30 km, a Zrenjanin 40 km od centra opštine. Aerodrom “Nikola Tesla“  je udaljen svega 50 km.

Kada auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad bude završen, iz bilo kog pravca da krenete, do Opova možete stići za nepunih 40 minuta.

Opština, naravno, posjeduje autobusku stanicu, što samo potvrđuje dobru povezanost Opova sa svijetom i autobuskim saobraćajem. Red vožnje za tražene destinacije možete pronaći na portalu BusTicket4.me, gdje se takođe na jednostavan način može kupiti autobuska karta.

Dakle, relativno spokojniji i manje stresan način života banatskog sela je, mogli bi smo reći, san modernog čovjeka, a sa druge strane blizina većih gradova omogućava dostupnost svim elementima urbane metropole. Sve to čini dobitnu kombinaciju za žitelje Opova, ali i za mnogobrojne beogradske vikend-ribolovce, koji redovno “opsijedaju” Tamiš bogat ribom.

Opština Opovo je poznata po svojim prirodnim oazama koje nastanjuju i neke rijetke vrste ptica, pored ostale flore i faune specifične za to podneblje.

Osim toga, idilični, predivni poljski putevi kao stvoreni su  za ljubitelje pješačenja i bicikliste, a kanali  za kajaking ili vožnju čamcem.

U blizini Opova nalaze se bogata arheološka nalazišta koja se pripisuju razdoblju starčevačke i vinčanske kulture. Neki od pronađenih predmeta pohranjeni su u muzeju u Pančevu.

Gradski park u Opovu je sinonim za kulturne sadržaje. U centru je galerija „Jovan Popović“, a u njenoj blizini nekoliko zanimljivih skulptura i spomenika. Svi oni imaju određeno kulturno ili istorijsko značenje.

Na kraju, skulptura koja će Vam sigurno izmamiti osmjeh na lice, je spomenik banatskom Lali, koji svojom pojavom prezentuje dobroćudni karakter Banaćana.

Popularne linije koje autobusi voze, za koje je uključena i povratna karta.

Opovo – Beograd

Opovo – Zrenjanin

Opovo – Pančevo

Opovo – Kikinda

Оpovo – Tivat

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA