Alexa Certify

BLOG

Dučićevo Trebinje

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/ducicevo-trebinje-113082-750x250.jpg

Dučićevo Trebinje

Туристичке дестинације , 0 Коментара Sep 02, 2023

  Да желим да говорим о српском песнику Јовану Дучићу, неминовно бих морао споменути и град Требиње. И обрнуто, пишући о Требињу, не бих могао а да не кажем и више од неколико речи о Јовану Дучићу. Необично је и ретко да су један човек и један град тако испреплетени, овековечени, нераскидиво повезани.

                                                                                                                                                                izvor fotografije: GoTrebinje

Јован Дучић рођен је у Требињу крајем 19. века, а живот га је водио далеко од љуте Херцеговине, далеко у „бели свет“. Ипак, песник је увек носио свој град у срцу, и кад год је могао, радо му се враћао. У име те љубави, кад год би му долазио у посету, доносио му је по неки поклон, као живом љубљеном бићу.

Зато нас данас, поред књига, на славног песника подсећају вредна уметничка дела, рукотворине и саднице, које је доносио са својих путовања.

Јован Дучић поклонио је граду барокни лик краљице Јелене Анжујске. На овај начин моћне зидине старог града оплемењене су медитеранским елементом.

                                                                                                                                                             izvor fotografije: GoTrebinje

                                                izvor fotografije: GoTrebinje

Споменик великом песнику Петру II Петровићу Његошу подигао је Јован Дучић 1934. године на земљишту које је лично купио од Католичке цркве.

Споменик је рад познатог вајара Томе Росандића, а занимљиво је да је то први споменик подигнут Његошу у част.

                                                                              izvor fotografije: GoTrebinje

                                                                                                                                                              izvor fotografije: GoTrebinje

Зидове капије Саборног храма Светог Преображења Господњег украшене су са две вазе, које су уједно биле и Дучићев поклон свом граду. Поред тога, песник је са својих дугих путовања доносио разне статуе, уникатне предмете, уметничке слике, ручне радове, али и саднице платана и другог биља. Осим што красе градске улице, огромни платани постале су, на неки начин, један од препознатљивих знакова града Требиња.

                                                                                                                                                              izvor fotografije: GoTrebinje

Дучићев сан био је да у Требињу засади "мали цветни трг", па је једном приликом бродом послао саднице зимзелених биљака из Италије.

У градском парку налази се фонтана и скулптура бога Плакира, као и споменик ослободиоцима Требиња, који је пројектовао лично Јован Дучић, посвећен српској војсци која је ослободила град 1918. године.

                                                                             izvor fotografije: GoTrebinje

                                                                           izvor fotografije: GoTrebinje

А сам градски парк, назван по песнику, употпуњен је спомеником Јовану Дучићу који је подигнут 1997. године.

                                                                                                                                                               izvor fotografije: GoTrebinje

У Народној библиотеци Требиње постоји Задужбина Јована Дучића која обухвата 1.500 књига из периода до 1941. године, а 1961. године из Сједињених Америчких Држава достављена је Дучићева библиотека и лични архив од око 4.000 књига.

Део Дучићевог уметничког блага које је завештао Требињу чува се у Музеју Старог града, укључујући 15 уметничких слика и таписерија из средњеевропске радионице са библијским мотивима. Одликовања која је Дучић добио током рада као амбасадор, из Мађарске, Румуније, Италије, Грчке, Чехословачке, Египта, Шпаније, као и два домаћа: Орден првог реда Светог Саве и Орден југословенске круне.

Још 1938. године Јован Дучић је о Требињу писао:

„Требиње је упућено да рачуна на туризам. Он је по природној лепоти један од најлепших градова због изванредне реке, ванредног амфитеатра, чудесног осветљења, које долази од одблеска са мора, Требиње има будућност града где ће тражити мира и прибежишта многи чиновници када се буду повлачили са својим породицама из службе и из скупих великих градова.“

Дучић је своја „Јутра са Леотара“ написао у Требињу, инспирисан овом планином која се уздиже над градом.

Град традиционално организује Дучићеве вечери поезије, културну манифестацију која се сваког октобра одржава у Требињу, а традиционално окупља песнике и писце из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Требиње је вероватно највише посећено током лета када можете уживати у дугим шетњама, бројним излетиштима, парковима, вожњама, базенима и разним врстама летних атракција. Клима је медитеранска са кратким благим зимама и дугим топлим летима. Град има око 260 сунчаних дана годишње и један је од најсунчанијих градова на Балкану. Због тога је сасвим разумљиво зашто се Требиње назива и Градом сунца. Подневље је погодно за узгој јужног воћа (винова лоза, маслине, смокве, нар, мандарине, лимун, поморанџе, грејпфрут). Занимљиво је да је јесен у Требињу топлија од пролећа.

                                                                                                                                                     izvor fotografije: GoTrebinje

Овај град је повезан са већим центрима, а најближе је повезан са Дубровником. Од Бања Луке је удаљен 346 км, од Београда 464 км, а од Новог Сада 551 км. До Требиња се може доћи из више праваца и на више начина.

Уколико вас занима којим аутобусом и када можете стићи до Требиња, можете посетити наш портал Busticket4.me, где се може лако и брзо купити аутобуска карта, и добити све информације које су вам потребне за поласке аутобуса у региону , али и широм Европе.

Подгорица-Требиње

Херцег Нови-Требиње

Бања Лука-Требиње

Београд-Требиње

Нови Сад-Требиње

Сарајево-Требиње

Бар-Требиње

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА