Alexa Certify

BLOG

Dučićevo Trebinje

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/ducicevo-trebinje-113081-750x250.jpg

Dučićevo Trebinje

Turističke destinacije , 0 Komentara Sep 02, 2023

   Ako bih htio da govorim o srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, neizostavno bih morao pomenuti grad Trebinje. I obrnuto, pišući o Trebinju, ne bih mogao a da ne kažem i više od par riječi  o Jovanu Dučiću. Neobično je, i rijetko da su jedan čovjek i jedan grad tako isprepleteni, ovjekovječeni, nedjeljivo povezani.

                                                                                                                                                                  izvor fotografije: GoTrebinje

Jovan Dučić je krajem 19. vijeka rođen u Trebinju, a život ga je iz ljute Hercegovine nosio svuda, daleko u „bijeli svijet“. Ipak, pjesnik je svoj grad uvijek nosio u srcu, i kad god bi mogao, rado mu se vraćao. U ime te ljubavi, kad god bi mu dolazio, imao je običaj da mu, kao živom ljubljenom biću, donese po neki poklon.

Zato nas danas, na slavnog pjesnika podsjećaju, osim knjiga i vrijedna umjetnička djela, rukotvorine i sadnice, koje je donosio sa svojih putovanja.

Jovan Dučić  je  gradu poklonio baroknu figuru kraljice Jelene Anžujske. Na taj način su moćne zidine starog grada oplemenjene mediteranskim elementom.

                                                                                                                                                                 izvor fotografije: GoTrebinje

                                               izvor fotografije: GoTrebinje

Spomenik velikom pjesniku Petru II Petroviću Njegošu podigao je Jovan Dučić 1934. godine na zemljištu koje je on lično otkupio od katoličke crkve.

Spomenik je djelo poznatog vajara Tome Rosandića, a zanimljivo je da je to prvi spomenik podignut Njegošu u čast.

                                                                                 izvor fotografije: GoTrebinje

                                                                                                                                                                 izvor fotografije: GoTrebinje

Zidove kapije Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg krase dvije vaze koje su takođe Dučićevi pokloni svom gradu. Osim toga, pjesnik je donosio sa dalekih putovanja različite statue, unikatne predmete, umjetničke slike, rukotvorine, ali i sadnice platana i drugih biljaka. Ogromni platani osim što krase gradske ulice, postali su, na neki način, i jedan od znakova prepoznavanja grada Trebinja.

                                                                                                                                                                 izvor fotografije: GoTrebinje

Dučićev san je bio da u Trebinju zasadi “mali cvijetni trg”, tako da je jednom prilikom brodom poslao sadnice zimzelenog rastinja iz Italije.

U gradskom parku postoji fontana i skulptura boga Plakira, kao i spomenik oslobodiocima Trebinja, koji je urađen prema nacrtu samoga Jovana Dučića, posvećen srpskoj vojsci koja je 1918. godine oslobodila grad.

                                                                                    izvor fotografije: GoTrebinje

                                                                                 izvor fotografije: GoTrebinje

A sam gradski park, nazvan pjesnikovim imenom, upotpunjen je spomenikom Jovanu Dučiću, koji je podignut 1997. godine.

                                                                                                                                                                  izvor fotografije: GoTrebinje

U Narodnoj biblioteci u Trebinju postoji Zadužbina Jovana Dučića, koja uključuje 1.500 knjiga iz perioda do 1941, a 1961. godine, iz Sjedinjenih Američkih država, dopremljena je Dučićeva biblioteka i lična arhiva, od oko 4.000 knjiga.

U Muzeju u Starom gradu sačuvan je dio Dučićeve umjetničke riznice koju je on zavještao Trebinju, između ostalog 15 umjetničkih slika i tapiserije iz srednjoevropske radionice sa biblijskim motivima. Ordenje koje je Dučić dobijao dok je radio kao ambasador, od Mađarske, Rumunije, Italije, Grčke, Čehoslovačke, Egipta, Španije, kao i dva domaća: Оrden рrvog reda Svetog Save i Оrden јugoslovenske krune.

Još je davne 1938. godine Jovan Dučić pisao o Trebinju:

„Trebinje je upućeno da računa na turizam. On je po prirodnoj lepoti jedan od najlepših gradova zbog izvanredne reke, vanrednog amfiteatra, čudesnog osvetlenja, koje dolazi od odbleska sa mora, Trebinje ima budućnost grada gde će tražiti mira i pribežišta mnogi činovnici kada se budu povlačili sa svojim porodicama iz službe i iz skupih velikih gradova.“

U Trebinju je Dučić pisao svoja „Jutra sa Leotara“, inspirisan ovom planinom koja se nadvija nad gradom.

Grad tradicionalno organizuje Dučićeve večeri poezije, kulutrnu manifestaciju koja se svakog oktobra održava u Trebinju, i tradicinalno okuplja  pjesnike i pisce iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Trebinje je, vjerovatno, najbolje posjetiti tokom ljeta kada možete uživati u dugim šetnjama, brojnim izletištima, parkovima, vožnjama, bazenima i različitim vrstama ljetnjih atrakcija. Klima je mediteranska sa kratkim blagim zimama i dugim žarkim ljetima. Grad ima oko 260 sunčanih dana u godini, i spada u najsunčanije gradove na Balkanu. Zbog toga je sasvim razumljivo zašto Trebinje zovu i Grad sunca. Podnevlje je pogodno za uzgoj južnog voća (vinova loza, maslina, smokva, nar, mandarina, limun, pomorandža, grejpfrut). Interesantno je da je u Trebinju toplija jesen nego proljeće.

                                                                                                                                                      izvor fotografije: GoTrebinje

Ovaj grad je povezan sa većim centrima, a najbliže je povezan sa Dubrovnikom. Od Banja Luke je udaljen 346 km, iz Beograda 464 km, a iz Novog Sada 551 km. Do Trebinja možete doći iz nekoliko pravaca i na nekoliko načina.

Ukoliko vas zanima kojim autobusom i kada možete doći do Trebinja, možete posjetiti naš portal Busticket4.me, gdje se jednostavno i brzo može kupiti autobuska karta, a mogu se dobiti sve informacije potrebne za polaske autobusom u regionu, ali i širom Evrope.

Podgorica-Trebinje

Herceg Novi-Trebinje

Banja Luka-Trebinje

Beograd-Trebinje

Novi Sad-Trebinje

Sarajevo-Trebinje

Bar-Trebinje

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA