Alexa Certify

BLOG

Sutomore

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sutomore-24563-750x250.jpg

Sutomore

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 11, 2016

Područje Spič, na čijem se teritoriju nalazi današnje Sutomore, prvi doseljenici naselili su još u XVI stoljeću. Nastalo od ribarskog naselja, koje datira iz 1882. godine, Sutomore pripada crnogorskoj Općini Bar i naseljava ga približno 1500 žitelja. Prostire se duž Jadranske obale i čine ga tri manje cjeline: Polje, koje naseljava većina njegovih mještana; obala duga dva kilometra i okolna naselja (Ratac, Haj Nehaj, Horelac, Rutke, Pobrđe, Brca itd.)

 

KLIMA
Početkom XX stoljeća Sutomore počinje da biva pravo turističko odredište koje je postalo jedno od glavnih turističkih centara na crnogorskom primorju. Sukladno mišljenju mnogih posjetitelja, ubraja se u gradove sa najljepšim plažama Južnog Jadrana, čiji pijesak pomaže u liječenju reumatskih oboljenja. To područje karakterizira veliki broj sunčanih dana tijekom godine, što omogućuje sezonu kupanja koja može da potraje i do šest mjeseci, od sredine svibnja do polovice listopada. Prosječna godišnja temperatura iznosi oko 16°C, dok temperatura zraka ljeti iznosi oko 28 °C, a temperatura mora oko 22 °C.

Plaže u Sutomoru i u blizini: Sutomorska plaža, Maljevik, Štrbine, Crvena plaža i Kraljičina plaža

 

TURISTIČKA PONUDA SUTOMORA

 

KULTURNO-POVIJESNI SPOMENICI OD POSEBNOG ZNAČAJA

Crkva Svete Tekle (Ćekle)

Smještena je zapadno od Sutomora, na kilometar udaljenosti od obale, ujedno i od tvrđave Nehaj. Shodno njenom arhitektonskom izgledu, smatra se da datira s kraja XIII ili početka XIV stoljeća. U ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj građevini postoje dva oltara – pravoslavni i katolički, između kojih se ispred ikonostasa nalazi grob nadbiskupa barskog, Spičanina Marka Đorge. Unutar ove crkve istovremeno su vršili bogosluženje i pravoslavni i katolički svećenici. Ispred crkve nalazi se groblje pripadnika obje vjeroispovijesti o kojem se, kao i o crkvi, stara odbor na čijem su čelu pripadnici obje vjere. Ovo mjesto jedinstveno je i po tome što je bilo pozicionirano na značajnom strateškom raskrižju koje je povezivalo Bar sa zapadnim dijelom obale Jadranskog mora, poznatijeg pod nazivom „Kotorska vrata“.

Manastir Ratac

Ovaj manastir, poznatiji kao Ratačka opatija, podigli su monasi benediktanskog reda u XI stoljeću. Najvažniji izvor za poznavanje njihove djelatnosti u slavenskim zemljama je najstariji južnoslavenski povijesno – literarni spis „Ljetopis popa Dukljanina“,  za koji se vjeruje da je napisan unutar ovog manastirskog kompleksa. Kako svjedoče prvotni spisi iz 1247. godine,  najprije je bio posvećen Svetom Mihailu dok je početkom XIV stoljeća, dakle oko pola stoljeća kasnije, posvećen Svetoj Mariji. Tijekom XV stoljeća u sklopu manastira su se nalazile čak tri crkve, vinogradi, maslinjaci i razni poljoprivredni posjedi koji su se protezali do područja današnjeg Petrovca, a od čijih je proizvoda manastir više nego uspješno prihodovao. Određeni spisi svjedoče da su se na ovom mjestu u XIV stoljeću održavale kazališne predstave, a da je u XV stoljeću tu postojala i bolnica. Unutar opatije nalazila se i čuvena ikona Bogorodice, usljed čega je Ratac bio važno stjecište hodočasnika i poklonika. Stoljećima su dva puta godišnje katolički vjernici išli na hodočašće na Ratac u vrijeme katoličkog praznika Tjelovo (Sveti četvrtak, 60 dana nakon Uskrsa) i za praznik Velike Gospe, dok su pravoslavni vjernici išli na hodočašće na Konstantinov dan.
 

Aktivnosti u ovom monaškom središtu utihnule su nakon što su ga krajem XVI stoljeća razorili Turci. Njegovi ostaci očuvani su do XX stoljeća, nakon čega ih je italijanska vojska u Drugom svjetskom ratu, gradeći utvrđenja, skoro u potpunosti ruinirala.
Ostali su temelji najstarije građevine u kompleksu, crkve iz XI stoljeća, i glavni oltar nekadašnje bazilike, sada oltar crkve Svete Marije. 
 

NOĆNI ŽIVOT

 

Turizam je najbitniji izvor prihoda ovog grada, a s obzirom na to da u jeku turističke sezone Sutomore bilježi i do 10 000 noćenja, mještani su uglavnom usredsređeni na turističke djelatnosti. Iako malo turističko mjesto, Sutomore svojim posjetiteljima nudi i više nego uzbudljiv provod uz obalu bogatu restoranima, kako za porodične tako i za  romantične večere, i mnogobrojnim kafe barovima i diskotekama sa glazbom uživo.

MANIFESTACIJE U SUTOMORU

„Motorijada“ – manifestacija na kojoj se okupljaju turisti iz zemlje i regiona. Održava se tijekom prve polovice svibnja i rujna.

„Dani Zagrađa“ - manifestacija zabavnog karaktera koje se održava tijekom srpnja i kolovoza u naselju Zagrađe i upotpunjuje turističku ponudu Sutomora.

„Plivački maraton“ – tradicionalna športska manifestacija koja se od 1988. godine održava svakog kolovoza na relaciji Sutomore (Hotel „Sozina“) – Bar (Hotel „Topolica“) na dužini od pet kilometara.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Sutomora:

Sutomore - Vrnjačka Banja

Sutomore - Užice

Sutomore - Skoplje

Sutomore - Raška

Sutomore - Novi Pazar

Sutomore - Mrčajevci

Sutomore - Leskovac

Sutomore - Gornji Milanovac

Sutomore - Dubrovnik

Sutomore - Beograd

 

 

 

VAŽNI BROJEVI

Željezničko stajalište  + 382 30 301 622; Autobusni kolodvor  + 382 30 373 308; Ambulanta  + 382 30 373 482; Pošta  +382 30 374 312;

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran