Alexa Certify

BLOG

Milano

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/milano-24607-750x250.jpg

Milano

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 31, 2016

Milano su osnovali Kelti pod nazivom Mediolanum, a svoj najveći kulturni procvat doživio je za vrijeme vladavine obitelji Viskonti i Sforca, dok ga je početkom XIX stoljeća Napoleon proglasio glavnim gradom Kraljevstva Italije.

Danas je Milano drugi grad po veličini u Italiji i glavni grad regije Lombardija. Naseljava ga oko 1, 3 milijuna stanovnika, dok je njegovo gradsko područje peto po redu najveće u Europskoj uniji. U ovom gradu živi visok procenat inostranih državljana, što ga čini pravim kozmopolitskim centrom. Osim što je jedan od najvećih europskih transportnih i industrijskih centara, također je jedan od najznačajnijih poslovnih i financijskih središta Europske unije. Također, sukladno svom bogatom kulturno – povijesnom nasljeđu, naročito iz epohe romantizma, ima ogroman značaj za svjetsku književnost i umjetnost.

Kao grad jedinstvene arhitekture, umjetnosti, mode i sporta turistička ponuda Milana je skoro pa nevjerojatna, usljed čega je jedna od najposjećenijih svjetskih metropola. Većina glavnih turističkih obilježja smještena su u samom centru grada, zahvaljujući čemu se za relativno kratak period mogu obići najznačajnije znamenitosti.

Glavna obilježja grada su gotska katedrala „Duomo“, opera „Milanska skala“, zamak „Sforca“, Crkva Santa Marija dela Gracija, Galerija „Di Brera“,  Trijumfalni luk, Nacionalni muzej znanosti, Muzej oslobođenja i Nacionalna biblioteka. Također, u Milanu se nalazi desetak sakralnih objekata koji potiču iz srednjeg vijeka.

Duomo

Milanska katedrala predstavlja sjedište milanske arhiepiskopije, poznata po tome što je druga po veličini gotička katedrala na svijetu. Također, druga je crkva po veličini u Italiji, nakon Crkve Svetog Petra u Rimu i predstavlja glavni simbol grada. Okružena je sa 3 500 statua, a sa njenog vrha prostire se panorama cijelog grada. Iako je proces njene izgradnje otpočeo još u XIV stoljeću, nije u potpunosti dovršena.

Milanska skala

Jedna od najčuvenijih operskih kuća širom svijeta nalazi se u ovom gradu, izgrađena u neoklasičnom stilu. Smještena je na Trgu La Skala, a dobila je ime po staroj Crkvi Santa Marija dela Skala na čijem je mjestu podignuta tijekom druge polovice XVIII stoljeća. Ovaj grad je i rodno mjesto jednog od najznamenitijih i najvećih operskih kompozitora u povijesti glazbe – Đuzepea Verdija.

Crkva Santa Marija dela Gracija

Ovaj sakralni objekt je pod zaštitom UNESKO-a, čuven po tome što se unutar njegovih zidina nalazi jedno od najznamenitijih djela u povijesti umjetnosti, mural Leonarda da Vinčija - „Tajna večera“. Izgrađena je po nalogu milanskog vojvode Frančeska I Sforce, čija je želja bila da mu ovo zdanje bude obiteljska kapela i mauzolej.

Zamak Sforca

Datira iz XIV stoljeća i nekada je bio službena rezidencija milanskih vojvoda. Predstavlja jednu od najvećih tvrđava u Europi u okviru koje se danas nalaze muzej i galerija koji predstavljaju spomenik kralju Umbertu I.  U njemu se nalazi Mikelanđelova posljednja skulputra, i obuhvata Muzej drevnih umjetnosti, Muzej namještaja, Muzej glazbenih instrumenata i kolekcije primijenjene umjetnosti, kao i Arheološki muzej.

Osim po kulturno – povijesnim znamenitostima, ovaj grad je ekvivalentno poznat kao jedno od centralnih svjetskih središta mode i dizajna, čija je Ulica Montenapoleone i Galerija Viktora Emanuela jedna od najstarijih trgovačkih destinacija u svijetu. Ovdje se, dva puta godišnje, održava Milano fashion week.

Milano je jedan od glavnih europskih centara za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu. Ovdje se nalazi stadion „Đuzepe Meaca“, poznatiji kao „San Siro“, na kojem se igra čuveni Milanski derbi u čast statue Djevice Marije. Domaćini stadiona su dva velika rivala – „Milan“ i „Inter“. Drugi je najveći stadion u Europi, nakon stadiona „Kamp Nou“ u Barceloni. Sagrađen je 1934. godine, uoči Svjetskog prvenstva održanog u ovom gradu, a zahvaljujući njegovom statusu od pet zvjezdica na njemu se može igrati finale Lige šampiona.

Za hedoniste, ovaj grad također predstavlja pravu riznicu za uživanje u jedinstvenim kulinarskim delicijama, uz nezaobilazni doručak koji je za Milaneze dio tradicije – kapućino i brioš.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Milana

Milano - Ljubljana

Milano - Zagreb

Milano - Padova

Milano - Verona

Milano - Breša

Milano - Cirih

Milano - Vićenca

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran