Alexa Certify

BLOG

Crkva na Ćipuru

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/crkva-na-cipuru-24597-750x250.jpg

Crkva na Ćipuru

Vjerski turizam , 0 Komentara Jul 09, 2016

Crkva na Ćipuru posvećena je Rođenju Bogorodice i primarno je bila namijenjena održavanju dvorskih vjerskih obreda. Proglašena je kulturnim dobrom 1961. godine i čini sastavni dio Povijesnog muzeja Crne Gore.

Ovaj sakralni objekat sagradio je Miloš Lepotić pod ktitorstvom knjaza Nikole Petrovića 1890. godine, na nekadašnjem sjedištu Zetske mitropolije. U sklopu tog sjedišta, u periodu od 1493. do 1496. godine radila je i prva ćirilična štamparija na Balkanu.

Sjedište nekadašnje Zetske mitropolije bio je manastirski kompleks Ivana Crnojevića iz XV stoljeća, koji je do temelja stradao prilikom napada na Cetinje od strane Sulejman-paše Bušatlije. Nakon arheoloških iskopavanja, glavni dijelovi nekadašnjeg manastira na čijim temeljima je izgrađena dvorska crkva dislocirani su u Povijesni muzej.

Na ulazu u crkvu nalaze se memorijalne grobnice u koje su, iz ruske crkve u San Remu, prenijeti posmrtni ostaci prvog i posljednjeg kralja Crne Gore – Nikole Petrovića i njegove supruge kraljice Milene. 

Ikonostas koji krasi unutrašnjost crkve predstavlja rad petrogradskih zografa i datira sa kraja XIX stoljeća. Ispred ikonostasa  nalazi se grobnica osnivača Cetinja – gospodara Ivana Crnojevića.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran