Alexa Certify

BLOG

Budva

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/budva-350-750x250.jpg

Budva

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 05, 2016

Budva, metropola crnogorskog turizma, postoji približno dvije i po tisuće godina i predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranskoj obali. Kako svjedoče najstariji arheološki podaci, ovu teritoriju naseljavalo je ilirsko pleme Enhelejaca, koji se smatraju autohtonim stanovništvom Budve.

Oko nastanka ovog grada ispredane su mnoge legende od kojih je najautentičnija ona koja kazuje da je osnivač Budve sin feničanskog kralja Agenora – Kadmo. Kadmo je tražeći svoju sestru Europu putovao po grčkim predjelima, gdje je na jednom od njih osnovao grad Tebu, u kojoj su mu bogovi podarili suprugu Harmoniju. Nakon što bivaju protjerani iz Tebe,  na području Budve osnivaju grad kojem su, po predanju, podarili ime po volovima zahvaljujući kojima su stigli u grad.

Područje općine Budva naseljava oko dvadeset tisuća žitelja i obuhvaća oko četrdeset naselja od kojih su turistički najatraktivnija: Budva, Bečići, Pržno, Miločer, Sveti Stefan i Petrovac. Njena Rivijera predstavlja centar crnogorskog turizma i zauzima središnji dio Primorja. Prostire se na dužini od 38 kilometara, obuhvatajući sedamnaest plaža od kojih su najpoznatije: Jaz, Mogren, Slovenska plaža, Guvance, Bečići, Kamenovo, Pržno, Kraljičina plaža, Miločer, Perazića Do, Plaža Petrovac, Drobni pijesak, Buljarica i Lučice. Po mišljenju mnogih turista, ovaj priobalni pojas od Jaza do Buljarice predstavlja najljepšu cjelinu na Mediteranu u kom turistička sezona traje i do osam mjeseci - od ožujka do studenog. Shodno njenom položaju karakteriše je  mediteranska klima sa prosječnom godišnjom temperaturom od 15,5°C. Tijekom ljetnjih mjeseci, najviša temperatura je u srpnju i kreće se do 30 °C, sa prosječnom temperaturom vode toplijom od 18 °C.

Zbog svog izuzetno povoljnog geografskog položaja, oduvijek je bila značajan kulturni, religijski i ekonomski centar na prostoru Južnog Jadrana. Okružena je cetinjskom, barskom i kotorskom općinom, dok se do sjevera države iz Budve može stići i za dva sata. U njenoj blizini nalaze se dva aerodroma – Tivat na udaljenosti od dvadeset dva kilometra i Podgorica na udaljenosti od šezdeset pet kilometara, a takođe je preko svojih pristaništa povezana sa svim važnijim lukama na Jadranskoj obali.

U Budvi su rođene mnoge znamenite ličnosti  - Stefan Mitrov Ljubiša,  Konte Zanović , Anastas Bocarić, Špiro Bocarić i Marko Gregović.

 

NAJVAŽNIJA TURISTIČKA OBILJEŽJA BUDVE

 

Stari grad Budva

Srednjevjekovno ime Budve bilo je „Civitas Aqua“ što u prevodu znači „Stari grad“. Ova jedinstvena arhitektonska cjelina izgrađena u venecijanskom stilu i prošarana spletom ulica, trgova, bedema i kula, podignuta je na poluotoku još prije dvije i po tisuće godina.  Njegove zidine koje potiču još iz vremena mletačke vladavine, oduvijek su prava turistička  atrakcija. Unutar Starog grada nalazi se Etnografski muzej u čijoj se riznici nalaze eksponati koji datiraju od samog osnivanja grada, svjedočeći o prožimanju različitih kultura - Ilira, Grka, Rimljana, Bizantije, Slavena i drugih.

U okviru zidina smještena je gradska tvrđava Citadela koja datira iz V ili VI stoljeća a prvi pisani tragovi o njoj potiču s početka XV stoljeća. Predstavlja jedinstven spomenik povijesti i kulture, unutar koje se nalaze temelji crkve Santa Maria di Castello iz doba Nemanjića i Balšića. Po njoj je tvrđava dobila ime „Kaštel Svete Marije“. Danas predstavlja glavnu ljetnju pozornicu čuvenog „Grad teatra“.

U Starom gradu nalazi se i niz sakralnih spomenika: Crkva Svetog Ivana iz VII stoljeća, Crkva Santa Maria In Punta iz XIX stoljeća, Crkva Svete Trojice iz XIX stoljeća, Crkva Svetog Save Osvećenog iz XII stoljeća i ranokršćanska bazilika iz V stoljeća.

Tijekom svog dugog postojanja pretrpio je značajna oštećenja, naročito usljed potresa 1979. godine, nakon čega je tokom osmogodišnjeg perioda uspješno obnovljen. Predstavljao je izuzetno značajno središte trgovine, a smatra se da se u njegovim temeljima nalaze ostaci zidina helenističkog i rimskog perioda. Danas se u prizemljima kuća Starog grada nalaze brojne galerije, prodavnice, kafei i butici.

 

Otok Sveti Nikola

Ovaj otok, popularan pod nazivom „Havaji“ nalazi se na kilometar udaljenosti od Budve i vjeruje se da je nekada bio povezan sa gradom putem pješčanog spruda. Obuhvata tri pješčane plaže do kojih se može doći isključivo brodićem, čamcem ili barkama.

Tijekkom sezone su na skoro svakodnevnom nivou organizovani jednodnevni izleti do njegovih plaža, gdje turisti mogu uživati u hladu mediteranskog rastinja kao i u specijalitetima mediteranske kuhinje u novootvorenom restoranu. Za ljubitelje neistraženih predjela, ovo područje predstavlja pravi izazov sa svojom jedinstvenom faunom i florom.

 

Sveti Stefan

Sveti Stefan predstavlja jedno od najekskluzivnijih ljetovališta duž Jadranske obale koje je u prošlosti bilo snažno utvrđenje Paštrovića.  Predstavlja pravi prirodni fenomen – tombolo, kojeg karakteriše pješčana prevlaka spojena s kopnom. Otok je krajem četrdesetih godina dvadesetog stoljeća pretvoren u grad – hotel, usljed čega je postao mjesto za odmor poznatih svjetskih ličnosti, samim tim i jedno od najelitnijh ljetovališta svijeta. U čuvenoj vili „118“ koja danas nosi naziv „Sveti Stefan“, boravila je engleska princeza Margareta, italijanski kralj Umberto II, književnici Andre Marlo i Albert Moldavi, kosmonaut Jurij Gagarin, glumice Doris Dej i Sofija Loren,  supermodeli Karla Bruni i Klaudija Šifer, kao i glumci poput  Kirka Daglasa i Džeremija Ajronsa. U okviru ovog grad - hotela nalaze se tri crkve od kojih je najznačajnija Crkva Aleksandra Nevskog, pjacete i uzane ulice, dok su hotelski apartmani smješteni u kućama izgrađenim po ugledu na mediteranski stil.

 

Za ljubitelje vjerskog turizma, na području budvanske opštine nalaze se manastiri od izuzetnog značaja za crnogorsku historiju i kulturu među kojima se izdvajaju: Manastir Podlastva, Manastir Podostrog, Manastir Stanjevići, Manastir Duljevo, Manastir Praskvica, Manastir Reževići i Manastir Gradište.

Sinonim za Budvu je fantastičan provod zbog kojeg je tokom sezone jedna od najpopularnijih evropskih destinacija. Ovaj grad tokom sezone na pozornicama svojih nadaleko čuvenih manifestacija i diskoteka ugosti najpoznatija imena šou biznisa svjetske, regionalne i domaće scene. Ono što turističku ponudu Budve oplemenjuje i čini posebice primamljivom su mnogobrojna tradicionalna kulturno – zabavna dešavanja po kojima je prepoznatljiva.

Najznačajnija dešavanja

Festival „Grad teatar“ (lipanj), Svečani novogodišnji koncert klasične muzike (siječanj), Međunarodni karneval (svibanj), Spring break festival (lipanj), „Sea dance festival“ (srpanj), Dani umjetnika Budve (lipanj), „Muzika ljeta“ (lipanj), Festival dječjeg kazališta „Pozorišni val“ (kolovoz)

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Budve:

Budva - Beograd

Budva - Novi Sad

Budva - Cetinje

Budva - Herceg Novi

Budva - Zagreb

Budva - Dubrovnik

Budva -  Banja Luka

Budva - Sarajevo

 

VAŽNI TELEFONI

 Policija: 122; Vatrogasci:  123; Hitna pomoć: 124; Točno vrijeme: 125; Brzojavi: 126; Informacije o telefonskim brojevima:  1181; 

 

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran