Alexa Certify

BLOG

Tuzla – Grad na zrnu soli

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tuzla-grad-na-zrnu-soli-113135-750x250.jpg

Tuzla – Grad na zrnu soli

Туристичке дестинације , 0 Коментара Feb 27, 2024

Град на зрну соли, како Тузлаци кажу за свој град, настао је на простору старог Панонског мора, могуће још у млађем каменом добу. Артефакти указују на то да је овај град једна од најстаријих и најдуже насељених локација у Европи.

Име града се одувек везује за со: Кастрон де Саленес, у преводу са грчког – град солана, а сличан превод имају и следећа имена: Ад Салинас, са латинског, Соли, са јужнословенског, Мемлехатејн, од Арапски, Мемлеха-и Зир, са персијског, Туз, са турског, одакле потиче и данашњи назив Тузла, што на турском значи солана. Такође, назив ријеке Јале, која протиче кроз Тузлу, потиче од грчке речи која значи со.

Када се пре неколико милиона година Панонско море повукло са европског тла, испод Тузле је остало неколико милиона тона камене соли и слане воде. Со из Тузле била је позната и ван Босне. Француски краљ Луј XIV користио је со из Тузле за свој двор већ у 17. веку. Прва фабрика соли, подигнута у предграђу Тузле, у Симин Хану, 1885. године, представљала је почетак индустријске производње соли у Тузли. 

Комплекс панонских сланих језера, који се налази у самом центру града, састоји се од три језера различите величине и дубине и сланих водопада. У склопу комплекса Панонскa језера налазе се Археолошки парк, неолитско-сојничко насеље и музеј, геолошка изложба „Паноника“, дечији забавни парк, спортски терени и многи други угоститељски, културни и забавни садржаји. Вреди знати да, поред задовољства, купање у сланој панонској води има и лековита својства, посебно у лечењу стерилитета, реуматских и респираторних обољења.

Слани водопади, јединствени за ову област, центар су здравља због инхалације на отвореном. Реч је о инсталацији са пет каскада и два базена где је удисање слане водене паре веома благотворно за опуштање од стреса, болести дисајних органа, главобоље и опште побољшање здравља, а могућа је и масажа водом која пада са водопада.

Посебно за млађе посетиоце, атракција комплекса су два тобогана. За старије су једнако привлачни фитнес центри на отвореном. Туристичку понуду употпуњује и новина технологије, соларно дрво које посетиоцима нуди могућност да бесплатно пуне мобилне телефоне, таблете и друге електронске уређаје. 

Трг слободе у Тузли је највећи трг у Босни и Херцеговини, а на његовом простору је реконструисана барокна зграда из аустроугарског периода. Простор је уређен за дружење и разне догађаје, а краси га централна чесма чији су спољни зидови украшени стећцима, Чаршијска џамија и чесма из доба османске владавине. 

Тузла се налази у североисточном делу Босне и Херцеговине, на обронцима планине Мајевице, на просечној надморској висини од 239 метара. Повољан географски положај омогућава Тузли добру повезаност са осталим регијама у Босни и Херцеговини, као и са суседним земљама, Хрватском, Србијом и Црном Гором, али и са регијама jугоисточне, централне и западне Европе. Како се налази у близини неколико аутопутева и других већих градова, аутобуска карта ће Вас лако одвести до Тузле.

Имајте на уму да за породицу која се жели одморити и опустити уз тузланску слану воду повратна карта вреди 30 и више дана, те да Тузла може угостити велики број људи у изузетно добро представљеној туристичкој понуди. Да бисте дошли до Тузле, консултујте портал busticket4.me и распоред аутобуса за Тузлу.

Као агенција чија је делатност online продаја аутобуских карата, нудимо Вам поласке за следеће дестинације:

Тузла - Загреб

Тузла - Сплит

Тузла – Сарајево

Тузла – Београд

Фотографије преузете са интернет странице Туристичке организације града Тузла 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА