Alexa Certify

BLOG

Turizam u Albaniji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/turizam-u-albaniji-113129-750x250.png

Turizam u Albaniji

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jan 18, 2024

Упркос повољном географском положају, Албанија је деценијама живела у изолацији од света под строгом контролом Енвера Хоџе, али данас ова земља покушава да што више надокнади изгубљене године комунистичке диктатуре и интензивно ради на придруживањy Европској унији. Туризам је једна од грана ekonomije која је препозната као велики потенцијал за привредни развој. Штавише, туризам у Албанији се тренутно сматра кључним елементом економске активности земље и стално се развија.

Уз помоћ средстава Светске банке, побољшана је локална канализациона мрежа, чиме је побољшан квалитет воде за купање. Ова и слична улагања показују интересовање Запада за оживљавање Албаније као стабилне оазе одмора и комерцијалног туризма. Изграђени су бројни реномирани међународни ланци хотела као што су Мариот, Хajат, Маритим Плаза, Хилтон Гарден Ин, МК Хотел и други.

Одмор у Албанији је последњих година веома тражен међу туристима из земаља региона, али и из западне и северне Европе. Европљане у Албанију привлаче њене нетакнуте пешчане плаже, кршевити сликовити пејзажи и много ниже цене него у другим познатијим медитеранским дестинацијама за одмор.

Осим тога, вео мистерије ове земље, углавном непознат Западу, привлачи радознале путнике и истраживаче.

Албанија има богато археолошко и културно наслеђе које датира још од пре нове ере, када су Илири и стари Грци насељавали регион. Током историје, територију Албаније су окупирали и насељавали Римљани, Византија, Турска и Млетачка Република.

Иако се агротуризам, комбинација пољопривреде и туризма, успешно развија у Албанији, ипак су највећи градови центри туризма: Тирана, Скадар, Драч и Саранда.

Тирана, главни град земље, позната је по свом културном наслеђу, верској разноликости, социјалистичкој, али и италијанској архитектури и природним лепотама попут оближње планине Дајти, паркова и језера. Тирана је такође надалеко позната по својим отменим ресторанима са посебно укусном храном и традиционалним агротуристичким имањима. Често се организују бројни фестивали, спортска такмичења, наступи живе музике, а постоји и неколико регионално познатих тржних центара.

Поједини познати ресторани са квалитетном услугом и домаћим специјалитетима налазе се и на планини Дајти, до које се стиже жичаром и пружа одличан поглед на град.

Као главни град Албаније, Тирана такође има бројне музеје, галерије и позоришта, као што су Национални историјски музеј, Археолошки музеј и Природњачки музеј, а можете посетити и Националну уметничку галерију. За љубитеље балета и позоришних представа у Тирани постоји Народно позориште и Позориште опере и балета.

Ако желите да путујете аутобусом, из Србије у Тирану можете стићи преко Приштине, а из Црне Горе преко Подгорице или Котора.

Скадар су у 4. веку пре нове ере основала илирска племена. Данас овај град има велики утицај на културу, религију и уметност Албаније. Има свој карактеристичан изглед уских улица, високих камених зидова и високих капија. Дворац Розафа, источно од града, једно је од најистакнутијих архитектонских знаменитости у региону.

Скадар може деловати као урбани хаос, комбинација свега и свачега. На једној страни се нижу неугледне грађевине из комунистичког периода, а на другој нови и модерни небодери и архитектонски бисери.

Многи кажу да је Скадар права душа Албаније са својим уским улицама и старим кућама које се стапају са каменим зидовима и модерним зградама. Ово је место које вреди посетити да бисте осетили дух праве Албаније.

 Аутобусом до Скадра можете лако доћи аутобусом из Подгорице или Котора у Црној Гори.

Драч је један од најстаријих градова на свету. Бројни елементи различитих архитектонских стилова од антике до модерне присутни су широм града. Обалне воде нуде плаже, увале, ртове, спортски риболов и једрење.

  Драч се налази на обали Јадранског мора, и најпознатије је албанско летовалиште, али и највећа лука на Јадрану. Град богате историје, прелепих плажа, гостољубивих људи. Драч је туристички центар са доста хотела, а познат је и по ресторанима са одличним морским специјалитетима.

У Драчу се налази највећи амфитеатар на Балкану, изграђен у 2. веку пре нове ере, током римског доба. Налази се у самом центру града, само једна половина је надземна, док је остатак амфитеатра укопан. То је једна од најпопуларнијих туристичких атракција, откривена релативно недавно, а данас је кандидат за светску културну баштину.

Саранда је приморски град дуж јужне албанске обале Јонског мора, смештен у планинском заливу у облику потковице. Природни феномен овог краја је извор Плаво око.

Саранда је пре свега веома динамичан град. Шеталиште уз обалу мора је током вечери препуно туриста, а у близини је много одличних кафића, ресторанa и пабовa. Време погодно за одмор и купање у Албанији, посебно на југу земље, траје од краја априла до почетка октобра. 

Прелепе плаже, за које многи кажу да су неке од најлепших у Европи, налазе се око Саранде.

  Апартмани се углавном налазе у непосредној близини плажа и шеталишта, док неки од хотела имају своје базене, приватне плаже и бројне друге садржаје.

Busticket4.me је портал чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, и ми Вам можемо понудити директне поласке аутобусoм за Албанију из следећих градова:

Подгорица - Тирана

Подгорица-Скадар

Котор - Тирана

Котор-Скадар

Скопље - Тирана

Приштина - Тирана

Скопље - Драч

Подгорица - Драч

Котор - Драч

Тирана - Саранда

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА