Alexa Certify

BLOG

Skadar – turističko buđenje Albanije

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/skadar-turisticko-budjenje-albanije-113119-750x250.jpg

Skadar – turističko buđenje Albanije

Туристичке дестинације , 0 Коментара Nov 25, 2023

Богат историјом, културом, традицијом, Скадар припада држави која је и даље препознатљива по томе што је до почетка 90-их година била потпуно изолована од остатка свијета. Материјално наслеђе политике репресивног комунистичког режима тадашњег председника Енвера Хоџе данас је својеврсни туристички потенцијал Албаније, која се последњих деценија свакако мења, отвара и нуди могућности посетиоцима да се упознају са њеном културом и традицијом, које никада нису замрле, али и са новинама које су уследиле.

Земља орлова, како је локално доживљавају, броји око три милиона становника. Од тог броја, трећина живи у главном граду Тирани, док у Скадру живи око 150 хиљада. Четврти по величини града у Албанији, налази се на северу земље, близу обале Скадарског језера и границе са Црном Гором. Из године у годину, Скадар привлачи све више туриста, а да туристички замајац не попусти, власти су већи део града реновирале и уредиле шеталиште уз реку Бојану, природну границу Албаније и Црне Горе.

Посетиоци до Скадра у највећем броју долазе аутобусом и то прилично лако, јер је број аутобуса који возе за Скадар веома велики. До Скадра аутобусом можете стићи из већине црногорских градова, преко Подгорице, Котора или Улциња. Цене аутобуске карте можете проверити на нашем порталу, где су уредно ажуриране, као и време поласка. До Скадра је могуће путовати сваког дана у седмици, линијама које саобраћају више пута дневно.

Средњовјековна тврђава Розафа налази се на попису неизоставних атракција Скадра. Реч је о тврђави на брду изнад Скадра, окруженој рекама Буном и Дрином. Обнављана је више пута и потиче из антике. Розафа је чувена и по песми "Зидање Скадра на Бојани". Легенда каже да су је градила три брата Мрњавчевића, жена најмлађег од њих узидана је жива у тврђаву.

Камени мост Мес, заоставштина је Махмуд-паше Бушатлије из 1770. године. Мост је дуг 108 метара, широк 3,4 метра, висок 12,5 метара и има 13 лукова, а намена му је била да повеже Скадар и село Дришт. Река Кир која протиче испод моста у летним месецима у потпуности пресушује.

Ебу Бекер џамија, позната и као Велика џамија, тај назив оправдава и својим изгледом. Подигнута је између 1994. и 1995. године на месту претходне Фусхе Целес џамије и представља главну скадарску џамију са капацитетом за 1.300 верника. Стара џамија, иако не значајних димензија, имала је изузетан значај и визуелну вредност.

Скадар је препознатљив и по бетонским бункерима, којих је на територији целе државе око 750 хиљада. Диктатор Хоџа их је поставио из страха од напада током своје владавине. Бункери никада нису кориштени у одбрамбене сврхе и већина их лежи заборављена, иако су у последње време власти почеле да одобравају пренамену објеката у туристичке сврхе, па су у појединим отворени ресторани, мини хостели итд.

Можете одабрати карту у једном смеру или повратну карту за Скадар, а одатле посетити околна рурална подручја. Возни ред на порталу busticket4.me показује рурална места до којих можете доћи аутобусом.

Као агенција чија је делатност онлине продаја аутобуских карата, нудимо вам поласке за следеће дестинације:

Подгорица – Скадар: Линк

Улцињ – Скадар: Линк

Котор – Скадар: Линк

Тирана – Скадар: Линк

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА