Alexa Certify

BLOG

Crnogorska kuhinja - Kačamak

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tsrnogorska-kukhiњa-kachamak-113087-750x250.jpg

Crnogorska kuhinja - Kačamak

Разно , 0 Коментара Sep 27, 2023

Некада се сматрао штедљивом сељачком храном, која се могла јести само у руралним срединама, а данас се качамак сматра заштитним знаком и основним дијелом црногорске кухиње. Ово традиционално црногорско јело може се описати као густа кукурузна каша, са варијацијама које се могу наћи у турској и балканској кухињи. Реч је о једноставном оброку који се припрема тако што се кромпир кува заједно са пшеничним или кукурузним брашном, па се меша док не постане густа и хомогена смеса.

Качамак је јело од свега неколико састојака, где је главни састојак брашно. У једној варијанти – тучени качамак – користи се пшенично брашно и кромпир, у другој само кукурузно брашно. Брашно се кува да добије конзистенцију налик на кашу. Кромпир и брашно се традиционално гњече великим дрвеним штапом (тучак). Пошто се качамак традиционално прави да послужи најмање десетак људи, гњечење по могућству раде мушкарци јер је то физички најизазовнији део припреме. Када се добро изгњечи, меша се се кајмаком и старим белим сиром - колашинским лиснатим или пљеваљским белим сиром.

Извор фотографије: https://kolasin.me/ 

Друга сорта качамака је типична за североисточни подрегион. Ова врста се припрема тако што се кува само кукурузно брашно, без додавања кромпира. Кува се до сат времена док се не добије конзистенција попут каше. Касније се додају домаћи зрели сир и кајмак. Ова сорта има зрнасту конзистенцију од крупно млевеног кукурузног брашна.

Тачне пропорције састојака мало варирају од једног дела до другог, тако да нећете наћи два качамака истог укуса. Без обзира на сорту, ово јело је итекако заситно.

Качамак је настао након што је Петар I Петровић Његош, владика и владар Црне Горе, 1786. године донео кромпир у земљу. Тада је црногорским брдским крајевима недостајало хране, али кромпир је успевао и било је много млечних производа, па су ти састојци додавани у брашно како би се направило јело нутритивно довољно за целу породицу. Породице су тада биле веће, са шесторо и више деце. Свакодневне активности захтевале су напоран рад и много енергије, а ово јело је то пружило. Историсјки списи указују на то да је ово једино црногорско јело у чијем су припремању учествовали мушкарци, јер процес захтева доста снаге. 

Качамак се обично служи на дрвеним тањирима и уз домаћи јогурт.

Ако желите да осетите укус качамака, не губите време и набавите своју карту на време и онлајн. Иако порцију качамака можете добити готово било где у Црној Гори, проверите ред вожње и одаберите руту која вам највише одговара да стигнете до севера земље.

Можете изабрати карту у једном правцу или повратну карту за Колашин, Жабљак, Пљевља... па чак и до руралних северних подручја. Ред вожње на busticket4.me ће показати сеоска места до којих можете стићи аутобусом.

Као агенција чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, нудимо Вам поласке за следеће дестинације:

Подгорица – Пљевља: https://busticket4.me/SR/1121-1193-132-0-0/0-1/Podgorica_-Pljevlja/

Подгорица – Колашин: https://busticket4.me/SR/1121-1175-132-0-0/0-1/Podgorica-Kolasin/

Подгорица – Жабљак: https://busticket4.me/SR/1121-1195-132-0-0/0-1/Podgorica-Zabljak/

Београд – Пљевља: https://busticket4.me/SR/1213-1193-132-0-0/0-1/Beograd-Pljevlja/

Београд – Колашин: https://busticket4.me/SR/1213-1175-132-0-0/0-1/Beograd-Kolasin/

Београд – Жабљак: https://busticket4.me/SR/1213-1195-132-0-0/0-1/Beograd-Zabljak/

Херцег Нови – Колашин: https://busticket4.me/SR/1148-1175-132-0-0/0-1/Herceg_Novi-Kolasin/

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА