Alexa Certify

BLOG

Turizam u Srbiji – Sela, banje i planine

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/turizam-u-srbiji-sela-banje-i-planine-113141-750x250.jpg

Turizam u Srbiji – Sela, banje i planine

Razno , 0 Komentara Apr 01, 2024

Na Balkanskom poluostrvu, u središnjem dijelu Evrope, Srbija privlači turiste iz cijelog svijeta kako organizovanim manifestacijama, tako i ciljanom turističkom ponudom – banje, etno-sela, planine, velegradovi.

Središte dešavanja svakako je glavni grad, Beograd, dok ga po brojnosti posjeta prati Novi Sad, kao kulturni centar Vojvodine.

Palićko jezero nalazi se na sjeveru države, nadomak Subotice, a posjetiocima nudi lijepo uređena odmarališta za opuštanje u dugim šetnjama pored jezera, ali i posjetu lokalnom Zoo vrtu.

Seoski turizam u Srbiji sve više dobija na značaju kao specifična turistička ponuda, pogotovo ukoliko se nadovezuje na ponude planinskih centara, kao što su: Kopaonik, Tara, Zlatibor, Rudnik, Divčibare... Posjetioci su u ovim krajevima brojni i tokom ljeta i tokom zime.

Posljednjih godina više se ulagalo u žičare i uređenje ski staza, što je znatno uvećalo broj posjetilaca tokom zimskih dana.

Kao i u ostatku Balkana, etno sela su sve posjećenija i brojnija, a u Srbiji se izdvajaju: Mokra Gora, Košutnići, Drvenograd, Staro selo…

Većina banja u Srbiji locirana je u podnožju planina, okružene su šumama i zaštićene od jakih vjetrova, te imaju blagu klimu. Odavno su prepoznate kao destinacije za odmor turista koji nisu ljubitelji zimskih sportova i niskih temperatura, ali još je važnije pomenuti da se u banjama u Srbiji liječe različite bolesti, i da su tokom boravka u banjama dostupne brojne lokalne ljekovite biljke.

Bogata jezerima i termomineralnim vodama, Srbija broji više od 1.000 izvora mineralnih voda, oko kojih je podignuto više od 40 ljekovitih banja. Njihovim posjetiocima, omogućene su različite terapije, u dobro opremljenim medicinskim ustanovama, ali posebno će goditi boravak u prirodi i zelenilu.

U Banjama je zastupljen i kongresni turizam, te će se u šetnjama sresti i kolektivi naprednijih preduzeća. Neke od najpoznatijih banja su: Vrnjačka Banja, Prolom Banja, Ribarska Banja, Soko Banja, Sijarinska banja, Lukovska Banja, Banja Vrdnik, Banja Kanjiža, Banja Vrujići, Banja Ždrelo... od kojih su najposjećenije Vrnjačka i Soko Banja.

Kao agencija čija je djelatnost prodaja autobuska karta online, nudimo Vam polaske za sljedeće destinacije:

Podgorica – Beograd 

Podgorica – Novi Sad

Podgorica – Subotica 

Podgorica – Vrnjačka Banja 

Podgorica – Zlatibor 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA