Alexa Certify

blog

CETINJE

CETINJE

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/cetinje-30041-750x250.jpg

Turistička odredišta Komentara: 0 starstarstar Jul 09, 2016

Povijesna prijestonica Crne Gore, Cetinje, prostire se duž Cetinjskog polja koje obuhvata Bajičko polje, Umčko polje, Bogdanov kraj, Donji kraj i Donje polje, poznatije kao „Gruda“.  Odlikuje se izuzetno povoljnom zemljopisnom pozicijom – nalazi se na svega 37 kilometara udaljenosti od glavnog grada Podgorice i 29 kilometara od crnogorske metropole turizma -  Budve, dok je zračnom linijom udaljeno 12 kilometara od Jadranskog mora, te 15 kilometara od obale Skadarskog jezera. Naseljava ga približno 14 000 stanovnika, od kojih dominantna većina stanovnika stanuje u urbanom dijelu općine.

Nastalo tijekom druge polovice XV stoljeća, Cetinje je tokom svoje duge povijesti bilo kulturni i duhovni centar Crne Gore.

Osnivač ovog jedinstvenog grada je gospodar Zete, Ivan Crnojević, koji je tijekom druge polovice XV stoljeća sjedište svoje države sa Žabljaka Crnojevića prvobitno preselio na Obod, nakon čega je usljed češćih napada Turaka zbog teže pristupačnosti pozicionirao u podnožje Lovćena. Na Cetinjskom polju Ivan Crnojević podigao je dvor i Cetinjski manastir koji je postao sjedište Zetske mitropolije. U periodu vladavine njegovog nasljednika, Đurđa Crnojevića, osnovana je i prva državna štamparija kod Južnih Slavena.

Svoj najveći procvat Cetinje je doživjelo tijekom vladavine kraljevske dinastije Petrović – Njegoš kada su izgrađena važna javna zdanja poput vladarske rezidencije Biljarde, prvog hotela „Lokanda“, novog dvora, Djevojačkog instituta, bolnice „Danilo Prvi“, brojnih ambasada, Vladinog doma, kao i Kraljevskog kazališta „Zetski dom”. U razdoblju između dva svjestka rata, podgnuto je i današnje sjedište Prijestonice Cetinje.

Teritorij Prijestonice Cetinje obuhvata i dvije cjeline – Katunsku i Riječku nahiju u okviru kojih spadaju dva nacionalna parka, odnosno planinski masiv Lovćena i priobalje Skadarskog jezera. Zahvaljujući magistralnom putu Podgorica - Cetinje - Budva nalazi se u blizini poznatih turističkih atrakcija poput Lipske pećine, Nacionalnog parka „Lovćen“ i poznatog izletišta „Ivanova korita“.

Lipska pećina predstavlja prvu pećinsku atrakciju u Crnoj Gori čija autentičnost proizilazi iz njene istinske divlje ljepote koja ostavlja nezaboravan i jedinstven dojam. Ova pećina, kao jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori, sa prekrasnim sistemom od 2,5km prolaza, dvorana i galerija, danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Crne Gore. Temperatura u pećini se kreće između 8-12 stupnjeva, dok je  doživljaj koji nude njene unikatne forme pećinskih ukrasa neponovljiv. Njenoj ljepoti su još od davnina posebitu pažnju poklanjale znamenite ličnosti crnogorske istorije - Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I. Značaj Lipske pećine je prepoznala i Nacionalna turistička organizacija dodijelivši Lipskoj pećini nagradu za najbolju atrakciju u 2015. godini.

Lovćen, znamenita planina čija se dva vrha Štirovnik i Jezerski vrh svojom visinom veličanstveno izdižu iznad Boke kotorske. Na Jezerskom vrhu nalazi se mauzolej jednog od najvećih i najznačajnijih crnogorskih pjesnika i vladara - Petra II Petrovića Njegoša. Crnogorski knez i gospodar, shodno amanetu, sahranjen je na nižem lovćenskom vrhu kako bi se mauzolej u kojem počivaju njegovi posmrtni ostaci vidio iz njegovog rodnog mjesta, Njeguša. Nacionalni park Lovćen obuhvata središnji i najviši dio lovćenskog masiva, površine 6 220 hektara. Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine.

Na dvanaestom kilometru puta Cetinje - Lovćen nalazi se mjesto Ivanova korita, čiji se naziv veže za osnivača Cetinja Ivana Crnojevića, u povijesti poznatijeg kao Ivan - beg. Točnije, naziv se odnosi na put jednog potočića, odnosno vode sakupljene u jedan kameni rezervoar koja izvire iz Tresetnika. Shodno vjerovanju, ova voda se potom preliva u korito napravljeno od bukovih balvana, koje je izgradio Ivan - beg Crnojević. Ivanova korita, svakako su, jedno od najpopularnijih turističkih izletišta, koje je ljeti posjećeno gotovo svakog dana. Ivanova korita nalaze se u sklopu Nacionalnog parka „Lovćen“ i predstavljaju jedan od njegovih najlepših predjela.

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran