Detalji

Najviše gradsko naselje u Jugoistočnoj Evropi, okruženo sa dvadeset tri planinska vrha, prava je atrakcija za posjetitelje svih uzrasta tokom cijele godine. 

Najznačajniji prirodni dragulj ovog grada predstavlja Crno jezero - vječita inspiracija mnogim putopiscima. Zimi pokriveno ledenim pokrivačem, ljeti oaza za kupanje i odmor. U njegovoj blizini nalazi se Titova pećina u kojoj su donošene odluke o mnogobrojnim partizanskim akcijama.

Takođe, ono što nezaobilazno morate posjetiti prilikom boravka u ovom mjestu je Nacionalni park Durmitor, koji se prostire na teritoriji pet crnogorskih opština – Žabljaka, Šavnika, Plužina, Mojkovca i Pljevalja, čiji najveći vrh, Bobotov kuk, iznosi 2 525 metara nadmorske visine.  

Žabljak je najveći zimski centar u Crnoj Gori, s obzirom na činjenicu da sniježni pokrivač visine i preko dva metra ne jenjava ni u periodu od šest mjeseci u toku godine. Shodno tome, posjeduje veoma razvijenu infrastrukturu za zimske sportove. Skijaške staze na Savinom kuku, Štuocu i Javorovači prilagođene su svim disciplinama, i do njih se može stići putem žičare i liftova. Takođe, pravi ugođaj za posjetioce avanturističkog duha predstavljaju markirane planinarske staze sa organizovanim vodičkim službama.

Ovaj grad podjednako je atraktivan ljeti kao i zimi, zahvaljujući velikom broju ledničkih jezera, od kojih su najposjećenije Crno, Pošćensko i Zminje; kanjonima rijeke Tare i Komarnice, dostupnim za splavarenje i alpinističke izazove u periodu od jula do septembra i brojnim speleo – draguljima poput Ledene pećine, jame na Vjeternim brdima, u Malom Lomnom i na Obručinama.

Osim prirodne, Žabljak posjeduje posjeduje i bogatu kulturno – istorijsku riznicu u kojoj se izdvaja Pivski manastir u kojem se nalaze četiri rukopisa jevanđelja; nadgrobni spomenici stari skoro osam vjekova i ruševine srednjevjekovnog grada Pirlitora koji je bio važna veza Dubrovnika i Balkana u srednjem vijeku. U neposrednoj blizini opštine, u mjestu u kojem je ubijen Smail – aga Čengić nalazi se kameni most na Bukovici koji datira još iz rimskog perioda. Nezaobilazni spomenici su svakako i mauzolej „Palim borcima NOB-a“,  kuća Novice Cerovića kao i grčka i rimska groblja.

Ovo područje je, osim za odmor i rekreaciju, idealno mjesto i za zabavu, shodno mnogobrojnim hotelima, restoranima i kafe barovima, naročito tokom zimskog perioda uoči i nakon novogodišnjih praznika, kada u njemu boravi najveći broj turista.

 

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

 

Hoteli

 

„Soa“, „Ski hotel“, „Žabljak“, „Polar star“, „Zlatni bor“, „MB“, „Gorske oči“, „Enigma“, „Lovac“, „Pavlović“, „Bjelobor“

 

 

Restorani

 

„Koliba“, „Đedovina“, „Dvorište“, „MB“, „Momčilov grad“, „Žabljak“

 

Kafe barovi

 

„Zlatni papagaj“, „Manimi“, „Ski bar“, „Žabljak“, „Čudna šuma“

 

 

 

 

VAŽNI BROJEVI

 

Autobuska stanica Žabljak:

Tel: +382 (0)52 361 318

 

Turistička organizacija Žabljak

Tel: +382 (0)52 361 802

Mail: durmitor1@t-com.me

Web: www.zabljak.travel

 

JU centar za kulturu Žabljak

Tel:+382 (0)52 361 057

 

Lokacija Autobuske Stanice

 

Komentari

Za ovu stanicu nema komentara