Detalji

Područje Spič, na čijoj se teritoriji nalazi današnje Sutomore, prvi doseljenici naselili su još u XVI vijeku. Nastalo od ribarskog naselja, koje datira iz 1882. godine, Sutomore pripada crnogorskoj Opštini Bar i naseljava ga približno 1500 stanovnika. Prostire se duž Jadranske obale i čine ga tri manje cjeline: Polje, koje naseljava većina njegovih mještana; obala duga dva kilometra i okolna naselja (Ratac, Haj Nehaj, Horelac, Rutke, Pobrđe, Brca itd.)

KLIMA

Početkom XX vijeka Sutomore počinje da biva pravo turističko odredište koje je postalo jedno od glavnih turističkih centara na crnogorskom primorju. Shodno mišljenju mnogih posjetilaca, ubraja se u gradove sa najljepšim plažama Južnog Jadrana, čiji pijesak pomaže u liječenju reumatskih oboljenja. To područje karakteriše veliki broj sunčanih dana u toku godine, što omogućuje sezonu kupanja koja može da potraje i do šest mjeseci, od sredine maja do sredine oktobra. Prosječna godišnja temperatura iznosi oko 16°C, dok temperatura vazduha ljeti iznosi oko 28 °C, a temperatura mora oko 22 °C.

Plaže u Sutomoru i u blizini: Sutomorska plaža, Maljevik, Štrbine, Crvena plaža i Kraljičina plaža

TURISTIČKA PONUDA SUTOMORA

KULTURNO-ISTORIJSKI SPOMENICI OD POSEBNOG ZNAČAJA

  • Crkva Svete Tekle (Ćekle)

Smještena je zapadno od Sutomora, na kilometar udaljenosti od obale, ujedno i od tvrđave Nehaj. Shodno njenom arhitektonskom izgledu, smatra se da datira s kraja XIII ili početka XIV vijeka. U ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj građevini postoje dva oltara – pravoslavni i katolički, između kojih se ispred ikonostasa nalazi grob nadbiskupa barskog, Spičanina Marka Đorge. Unutar ove crkve istovremeno su vršili bogosluženje i pravoslavni i katolički sveštenici. Ispred crkve nalazi se groblje pripadnika obije vjeroispovijesti o kojem se, kao i o crkvi, stara odbor na čijem su čelu pripadnici obije vjere. Ovo mjesto jedinstveno je i po tome da je bilo pozicionirano na značajnom strateškom raskršću koje je povezivalo Bar sa zapadnim dijelom obale Jadranskog mora, poznatijeg pod nazivom ,,Kotorska vrata“.

  • Manastir Ratac

Ovaj manastir, poznatiji kao Ratačka opatija, podigli su monasi benediktanskog reda u XI vijeku. Najvažniji izvor za poznavanje njihove djelatnosti u slovenskim zemljama je najstariji južnoslovenski istorijsko – literarni spis „Ljetopis popa Dukljanina“,  za koji se vjeruje da je napisan unutar ovog manastirskog kompleksa. Kako svjedoče prvobitni spisi iz 1247. godine,  najprije je bio posvećen Svetom Mihailu dok je početkom XIV vijeka, dakle oko pola vijeka kasnije, posvećen Svetoj Mariji. Tokom XV vijeka u sklopu manastira su se nalazile čak tri crkve, vinogradi, maslinjaci i razni poljoprivredni posjedi koji su se protezali do područja današnjeg Petrovca, a od čijih je proizvoda manastir više nego uspješno prihodovao. Određeni spisi svjedoče da su se na ovom mjestu u XIV vijeku održavale pozorišne predstave,  a da je u XV vijeku tu postojala i bolnica. Unutar opatije nalazila se i čuvena ikona Bogorodice, usled čega je Ratac bio važno stjecište hodočasnika i poklonika. Vjekovima su dva puta godišnje katolički vjernici išli na hodočašće na Ratac u vrijeme katoličkog praznika Tjelovo (Sveti četvrtak, 60 dana nakon Uskrsa) i za praznik Velike Gospe, dok su pravoslavni vjernici išli na hodočašće na Konstantinov dan.

Aktivnosti u ovom monaškom središtu utihnule su nakon što su ga krajem XVI vijeka razorili Turci. Njegovi ostaci očuvani su do XX vijeka, nakon čega ih je italijanska vojska u Drugom svjetskom ratu, gradeći utvrđenja, skoro u potpunosti ruinirala.
Ostali su temelji najstarije građevine u kompleksu, crkve iz XI vijeka, i glavni oltar nekadašnje bazilike, sada oltar crkve Svete Marije. 

NOĆNI ŽIVOT

Turizam je najbitniji izvor prihoda ovog grada, a s obzirom na to da u jeku turističke sezone Sutomore bilježi i do 10 000 noćenja, mještani su uglavnom usredsređeni na turističke djelatnosti. Iako malo turističko mjesto, Sutomore svojim posjetiocima nudi i više nego uzbudljiv provod uz obalu bogatu restoranima, kako za porodične tako i za  romantične večere, i mnogobrojnim kafe barovima i diskotekama sa živim svirkama.

Među najpoznatije kafe barove koji se nalaze uz šetalište spadaju „Malibu“, „Palma“, „Kiko“, „As“, „Loyd“, „Puki“, kao i restorani „Izvor“ i „Spič“.

MANIFESTACIJE U SUTOMORU

„Motorijada“ – manifestacija na kojoj se okupljaju turisti iz zemlje i regiona. Održava se tokom prve polovine maja i septembra.

„Dani Zagrađa“ - manifestacija zabavnog karaktera koje se odžava tokom jula i avgusta u naselju Zagrađe i upotpunjava turističku ponudu Sutomora.

„Plivački maraton“ – tradicionalna sportska manifestacija koja se od 1988. godine održava svakog avgusta na relaciji Sutomore (Hotel „Sozina“) – Bar (Hotel „Topolica“) na dužini od pet kilometara.

SMJEŠTAJ

Hoteli: „Korali“, „Love Live“, „Sirena Marta“, „Sozina“, „Lovćen“, „Sato“, „Južno more“, „Sveti  Nikola“;

Garni hoteli: „Svetlana“ , „Jadran“ ;

Vile: „Izvor“, „Vera“, „Marković“, „Nena“, „Jovanović“, „Natalia“;

VAŽNI BROJEVI

Željeznička stanica  + 382 30 301 622
Autobuska stanica  + 382 30 373 308
Ambulanta  + 382 30 373 482
Pošta  +382 30 374 312

Lokacija Autobuske Stanice u Sutomoru

Komentari

Volha Milto

starstarstar