Лозана

Престоница швајцарског кантона Вауд налази се на Женевском језеру, у непосредном суседству светских монденских центара Женеве, Монтреа и Вевеја. Лозана је живописан студентски град, туристичка атракција, и седиште Међународног олимпијског комитета и два велика универзитета.

Лозана је у француском језичком подручју, али већина људи говори и швајцарско-немачки и италијански. С обзиром да се у школама учи енглески, овде сасвим сигурно нећете имати проблема са споразумевањем.

Прво насеље на лозанском брду је настало још у каменом добу, а историјски подаци говоре о римском војном кампу Лаусанна који се налазио у самом подножју данашњег централног брда ближе језеру, на месту садашњег села Видy.

У Средњем веку град се полако померао ка брду одакле га је било лакше бранити, и убрзо је почео да му расте значај као месту које се налази на важном путу између Италије и северног мора. То је био први велики град северно од планинског превоја Ст. Бернард.

Године 1538. Војвода Савојски је изгубио Лозану, и она је пала под власт кантона Берн, што је све био део тактике да се ојача југозападна граница. Тако је и остало све до краја 18. века када је Лозана поново стекла независност након инвазије Наполеона Бонапарте на Берн. На крају, 1803. град је примљен у чланство швајцарске конфедерације, као главни град кантона Вауд.

У последњих 150 година, цео појас од Лозане до града Монтреуx, (Швајцарска ривијера) постао је стециште писаца, уметника, и музичара, од Шелијевих до Лорда Бајрона. Урбана легенда каже да је Франкенштајн написан баш овде. Овде су обитавали и Ернест Хемингвеј, који је ту проводио зимски одмор у време када је писао Покретни празник, као и Чарли Чаплин, који је од средине 1930их живео у граду Вевеy.