Женева

Женева други је по величини град у Швајцарској (после Цириха), а највећи град Романдије (дела Швајцарске у коме се говори француски језик). Женева је и главни град и највеће место истоименог кантона Женева.

И поред своје не баш изразите величине Женева се сматра једним од глобалних градова, углавном због присуства бројних међународних организација, укључујући европско седиште Уједињених нација.

По истраживању из 2006, Женева је други град на свету по квалитету живота (такође после Цириха).

Смештена је на западној обали истоименог језера и представља метрополу у малом паковању са око 200.000 становника у ужем и 750.000 у ширем подручју. Чувени швајцарски град има космополитски дух, попут Лондона или Париза, али је уз то задржао шарм и топлину алпске вароши.

Женева се налази у Алпима, али није типичан планински град, јер је 90 процената њене површине потпуно равно. Као прелепа оаза, са свих страна окружена је планинским врховима, једино брдо је у центру, ту је смештен Стари град, испреплетен уским и перфектно позиционираним улицама, типичним за швајцарске варошице. Овде се пије и најбоља кафа, тврде мештани. На самом врху налази се катедрала Светог Петра, а не би требало пропустити ни посету Градској скупштини, многобројним музејима (има их више од 40) и руској православној цркви! Посебна атракција су велелепне виле на Женевском језеру, које буде машту, а синоним су за луксуз и идеално место за становање.

Због присуства бројних међународних установа и компанија Женева има веома развијен међународни и међуградски саобраћај. Западно од града налази се Међународни аеродром „Коинтрин“. Градска железничка станица има бројне поласке ка великим градовима у самој држави и у Француској.

У јавном градском превозу учествују трамваји, тролејбуси, аутобуси и бродови по језеру. Прва три вида превоза налазе се у окриљу градског саобраћајног предузећа. Јавни превоз обухвата град са предграђима, укључујући и она у суседној Француској.