Параћин

Бишофсхофен

Бишофсхофен је град на северу Аустрије од 10.315 становника, који  се административно  налази  у Округу Санкт Јохан у Понгау.

Бишофсхофен је важно железничко чвориште на северу Савезне земље Салзбург. Град лежи на падинама масива Хохкениг у долини реке Салзах, 50 км јужно од Салзбурга.

Најстарија људска станишта пронађена су на планини Гетшенберг, а налази о производњи бакра на просторима данашњег Бисцхофсхофена потичу из друге половине 4. века пне., иако се он копао још од 17. века пне.  Остаци окна на планинама Бухберг и Митерберг. 

Култ св. Максимилијана био је вероватно раширен још од давних времена, тако да је самостан св Максимилијана основао Руперт од Салзбурга око 711./712.  Он је уништен 820. али је обновљен 822.

Бишофсхофен је први пут документован око 700. под именом Понго, а под именом Бишофсхофен тек 1217.  Економски узлет града започео је 1829. кад је обновљено копање бакра и кад је до њега стигла железница - 1875.

Бишофсхофен је статус града стекао тек 2000.

Највеће занменитости града су романичко-готичка парохијска црква (14. - 15. век) с фрескама које датирају с почетка 16. века. Готичка црква св.Марије из 1457., подигнута на романичким темељима из 11. века, са фрескама осликаним око 1420., романичка црква св. Георга са фрескама из око 1230. и романички торањ који је током 13. века био резиденција бискупа од Чајмсија.

За економију града најзначајнија је метало-прерађивачка индустрија , производња грађевинских машина, ливење метала, производња цистерни, производња изолационог стакла уз дрвопретрађивачку индустрију углавном код Митербергитена.

Поред града је 1984. подигнута хидроелектрана снаге 16 МW.

Бишофсхофен је и туристички центар, поред града налази се шпиља - Ајскогхеле, а ту се одржава и финално такмичење у скијашким скоковима у познатој Новогодишњој турнеји.