Alexa Certify

BLOG

Tvrđave grada Šibenika

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tvrdjave-grada-sibenika-112982-750x250.jpg

Tvrđave grada Šibenika

Turističke destinacije , 0 Komentara Apr 12, 2023

Šibenik je mali turistički grad u Hrvatskoj, koji se nalazi u srednjoj Dalmaciji, na ušću rijeke Krke u Jadransko more. Zbog svog prirodnog položaja, logično je da je privreda orjentisana na turizam i more.

Pod današnjim imenom  grad se prvi put pominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV iz 1066. godine.

Stari Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane srednjovijekovne gradove, i najveća umjetnička blaga samog grada potiču iz njegovog zlatnog doba, od kraja 14. do sredine 17. vijeka.

Najljepša crkva u gradu i cijeloj Dalmaciji je katedrala sv. Jakova sagrađena u gotsko-talijanskom stilu. Sama gradnja je trajala preko 200 godina, i završena 1535. godine, a od 2000. godine je pod zaštitom UNESCO-a, kao dio svjetske kulturne i istorijske baštine.

Katedrala Sv. Jakova je jedinstvena u svijetu jer je građena isključivo od klesanog kamena, ali njena, možda najupečatljivija odlika su 74 glave koje je kipar i arhitekta Juraj Dalmatinac poređao na apsidama.

Za Šibenik  bi smo mogli reći da je utvrđeni grad, ili grad tvrđava iz razloga što su one njegovo najprepoznatljivije obilježje. U svakom slučaju, postoje  4 tvrđave, i sve su građene zbog iste namjene, tj. kao odbrana od turskih napada.

Tvrđave su fantastičan način za otkrivanje grada Šibenika, naročito jer se s njihovih vrhova pružaju veličanstveni pogledi.

Uskim, krivudavim ulicama stižemo do brežuljka iznad starog dijela grada, gdje leži tvrđava svetog Mihovila, okružena bedemima od oko 1.5 kilometar dužine. Nakon što je u 17. vijeku usljed udara groma, koji je pogodio  skladište baruta u samoj tvrđavi, došlo do veće štete, pristupilo se obnavljanju, poslije koje tvrđava dobija stari sjaj, tako da je  sa svojim predivnim amfiteatrom idealno mjesto za razne kulturne manifestacije.

Većina istorijskih spomenika Šibenika smještena je u starom jezgru grada, ali tvrđava svetog Nikole nalazi se na ulazu u Kanal sv. Ante. To je još jedan objekat pod UNESCO zaštitom, sagrađen sredinom 16. vijeka. Tvrđava sv. Nikole je specifična po svom venecijanskom stilu gradnje i sa sigurnošću predstavlja veoma značajan kulturno-istorijski spomenik čitave Dalmacije. Zanimljivo je da je tvrđava do današnjeg dana zadržala svoj izvorni izgled i rijetka renesansna arhitektonska rješenja po kojima se može prepoznati.

Tvrđava svetog Ivana podignuta je 1646. godine usled Kandijskog rata, a projektovana je od strane mletačkog arhitekte Antonija Lenija. Godinu dana kasnije ova tvrđava postala je važno uporište u borbi protiv turskog paše Tekelije koji je pokušao da osvoji  Šibenik. Tokom druge polovine 17. vijeka, mnogo se radilo na obnavljanju ove građevine kako bi postala još moćnije utvrđenje, pa je tako preživjela i do današnjih dana.

Tvrđava Barone izgrađena je ubrzo nakon tvrđave sv. Ivana, pred dolazak turske vojske u toku Kandijskog rata, na zahtjev komadanta odbrane Šibenika, barona Kristofa Martina fon Degenfelda, po kojem je i dobila ime.

U početku je bio plan da to bude samo manje utvrđenje, ali kako je godinama dograđivana, svoj konačan oblik je dobila 1659. godine za vrijeme upravnika providura Antonija Bernarda. Ono po čemu je tvrđava Barone posebna, je visokotehnološki muzej koji, uz pomoć tehnologije dopunjene/proširene stvarnosti (eng. augmented reality), pruža zanimljiv doživljaj bitke iz 1647. godine.

Kao jedan od najposjećenijih gradova i najpopularnijih turističih destinacija u Hrvatskoj, Šibenik  nudi međugradske autobuske polaske u Hrvatskoj.  Šibenik ima i međunarodne polaske  do Srbije i  Bosne i Hercegovine. Red vožnje za sve polaske možete pronaći na portalu Busticket4.me.

Portal BusTicket4.me je internet servis za prodaju elektronskih karata i pružanje pouzdanih informacija o polascima prevoznika iz cijelog regiona, prevoznicima, autobuskim stanicama i destinacijama. Osnovni cilj portala je da korisnicima pruži navedene usluge bez potrebe za odlaskom korisnika na autobusku stanicu.

Jednom riječju, autobuska karta, kao i povratna autobuska karta se mogu kupiti iz svog doma, omiljenog kafića ili gdje god da se nalazite.


Šibenik- Dubrovnik

Šibenik- Split

Šibenik- Zadar

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA