Alexa Certify

BLOG

SOFIJA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sofija-110729-750x250.jpg

SOFIJA

Turističke destinacije , 0 Komentara Feb 11, 2019

Sofija se nalazi u podnožju planine Vitoše, ima 1.300.000 stanovnika i glavni je grad Bugarske. Smeštena je u krajnjem zapadnom delu Bugarske, na svega 50 km od srpske granice.

Grad je smešten u središnjem delu prostranog Sofijskog polja, koje se vezuje klisurama i prevojima ka Vlaškoj niziji i Dunavu na severu, ka dolini Morave na zapadu, ka dolini Strume i Egejskom moru na jugu i ka Trakiji na istoku. Sofija spada u najviše prestonice Evrope, nadmorska visina grada je 550 m, a okolne planine dosežu i više od 2000 metara.

Sofija je glavni centar bugarskog ekonomskog života. Proizvodni sektor predstavlja više od 800 velikih fabrika koje između ostalog proizvode metalske, proizvode od tekstila, gume, i kože. Pored toga tu su i štamparska industria i elektronska industria. Sofija je takođe i finansisko središte zemlje, sedište Bugarske nacionalne banke, bugarske berze, kao i nekih od najvećih bugarskih komercijalnih banaka. Građevina, trgovina i saobraćaj su takođe važni sektori lokalne ekonomije.

Ova pravoslavna metropola ima i mnoštvo crkava, među kojima su značajne crkva Svetog Đorđa, Svete Sofije, Crkva svete Nedelje (ili Svetog Kralja, poznata po tome što u njoj počivaju mošti srpskog kralja Stefana Milutina) i patrijaršiska katedrala, Hram Aleksandra Nevskog.

U gradu ima 16 univerziteta, među kojima su Tehnički Univerzitet kao i Univerzitet „Sveti Kliment Ohridski“, osnovan 1888.


Među najznačajnijim znamenitostima Sofije, je Nacionalni Arheološki Muzej, koji treba obavezno posetiti. U Arheološkom muzeju su izloženi nalazi iz drevnog antičkog i srednjevekovnog perioda, riznice, oružje i objekti klesani u kamenu, svojom lepotom jasno opisuju namenu – bogate istorije. Sofiju danas krasi više od 250 arhitektonskih, arheoloških i istoriskih znamenitosti.


Sinagoga Sofija je treća po veličini sinagoga u Evropi. Sagrađena 1909. godine, broji 1.300 mesta za vernike judaizma. Sinagoga Sofija je urađena po uzoru na sinagogu u Beču koja je srušena za vreme Kristalne noći. Za vreme II Svetskog rata je sinagoga pretrpela neznatna oštećenja, međutim, renovirana je i sređena.


Nedaleko od metro stanice Serdica se nalazi malena i izuzetno vredna crkva posvećena Svetoj Petki. Crkva je sagrađena između 11. i 14. veka. Jedan deo je ostao sačuvan i restaurira se s vremena na vreme. Za ovu crkvu se vezuje urbana legenda koja datira iz 19. veka.


Nacionalna Umetnička galeria se nalazi na Batenberg trgu i sadrži više od 50 hiljada umetnina. Ova zgrada poseduje brojne slike prvih bugarskih slikara nakon oslobođenja Bugarske 1878. godine, nakon čega je zgrada muzeja ubrzo i izgrađena. Zgrada je imala dve faze izgradnje a drugu je izvodio arhitekta Fridrih Grunanger pod pokroviteljstvom princa Ferdinanda (1887 – 1918). U muzeju se nalaze i srednjevekovne slike ali i više od četiri hiljade ikona.


U samom centru Sofije nalazi se Poznati most Eagles’ Bridge. Moglo bi se reći da je ovaj most uvek u centru pažnje jer preseca dva velika bulevara. Zatim, tu je Sofijski univerzitet, jezero Ariano, park Borisova gradina, spomenik Sovjetske armie i Nacionalni stadion Vasil Levski. Izgradio ga je češki arhitekta Vaclav Prošek 1891. godine.


Ako želite da posetite ovaj grad, budite slodobni da na našem sajtu tražite sve ponuđene linije. Neke od njih su:
 

POLASCI ZA SOFIJU
BEOGRAD - SOFIJA 
SKOPJE - SOFIJA 
PODGORICA - SOFIJA
TIRANA - SOFIJA 

BusTicket4.me uvek sa Vama!

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA