Alexa Certify

BLOG

Prokletije

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/prokletije-109258-750x250.jpg

Prokletije

Turističke destinacije , 0 Komentara Sep 06, 2017

Prokletije su visok planinski vijenac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sistema. Najviši vrh Prokletija Jezerski vrh visok 2694 m je istovremeno i najviši vrh Dinarskih planina.

Oblast Prokletija obuhvata oko 40 odvojenih planina koje zajedno grade jedan od najvećih Dinarskih masiva. U poređenju sa drugim djelovima Dinarskih planina, geološki supstrat na Prokletijama je složeniji. Prisutni su krečnjaci i dolomiti, dijabaz-rožna formacija, bankoviti i masivni krečnjaci, argilošisti, peščari i konglomerati.

Na Prokletijama se javlja i specifična hidrografija, vezana uglavnom za krečnjačke terene. Nju čine ne samo kraška vrela, nego i djelovi riječnih tokova kroz klisure i kanjone sa vodopadima i džinovskim loncima, ponori i kraški izvori. U kanjonu Grlje istoimena rijeka pravi pet vodopada na dužini od 500 m, tj. prosječno na svakih 100 m po jedan vodopad. Prvi vodopad na ulazu u kanjon, koji pravi rijeka Skakavica, visok je 15 m, dok najviši, poslednji vodopad dostiže visinu od oko 25 m. Plavsko jezero je najveći limnološki objekat ledničkog porekla.

Prokletije obiluju bogatom i raznovrsnom faunom sisara, ptica, riba, vodozemaca i insekata. Najzančajnije vrste divljači koje naseljavaju visokoplaninsku zonu Prokletija su: divokoza, srneća divljač, mrki medved i divlja svinja, a od ptica veliki tetreb, jarebica kamenjarka, lještarka i sivi orao. Od tzv. niske divljači zastupljene su sledeće vrste: zec, lisica, vidra, kuna, jazavac, tvor, veverica i dr. Po raznovrsnosti pernate i dlakave divljači Prokletije spadaju među najbogatije planinske masive u Evropi. U sklopu planinskog kompleksa Prokletija izdvajaju se tri ribolovna područja: Plavsko-limski, Ibarski i Pećko-dečanski.

Od 2009. godine Prokletije su proglašene petim nacionalnim parkom u Crnoj Gori. Nacionalni park Prokletije zahvata površinu od 16.630 ha i u okviru njega su dva rezervata prirode — Hridsko jezero i Volušnica.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA