Alexa Certify

BLOG

Lasta – Simbol autobuskog prevoza na Balkanu

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/lasta-simbol-autobuskog-prevoza-na-balkanu-112900-750x250.jpg

Lasta – Simbol autobuskog prevoza na Balkanu

Razno , 0 Komentara Feb 23, 2023

Za većinu korisnika autobuskog prevoznika, Lasta je nadaleko prepoznatljiv brend. Osnovana davne 1947. godine, najstarija je i jedna od najcjenjenijih autobuskih kompanija u regionu.

Autobuske karte za Lastine polaske možete kupiti ovdje ► busticket4.me/lasta

Na samom početku, njen vozni park činili su uglavnom autobusi zaplijenjeni u Drugom svjetskom ratu i kamioni. Autobuska stanica nalazila se kod crkve Svetog Marka, a firma je brojala 80 radnika. U prvim godinama rada, njihova usluga podrazumijevala je da putnik stigne do odredišta, nevezano za red vožnje, odnosno očekivano vrijeme trajanja putovanja. Tada se putovalo prilično dugo, jer su autobusi za tri sata prelazili 60 kilometara.

Najmarkantniji autobus u prvim godinama bio je marke Mercedes, dok su razvojem firme vozni park činile Škode. Lasta je 1957. godine prevezla oko dva miliona putnika koristeći 75 autobusa i 40 kamiona.

Šezdesetih godina prošlog vijeka, Lasta postaje prepoznatljiva i po šoping turama. Fiatovim autobusima svakodnevno se putuje do Trsta, jednog od tada vodećih evropskih centara mode. Kasnije je red vožnje Lasta postao bogatiji za nove šoping destinacije, Bukurešt i Istanbul.

Od 1971. godine u Lasta vozni park stižu Mercedesi, koji će postati njen simbol prepoznatljivosti. Vožnja „mercedesovom drumskom krstaricom“ za vozače bila je pravo uživanje. Najreprezentativniji mercedesov Lasta autobus 1974. godine vozio je jugoslovensku fudbalsku reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Minhen.

Naredne godine s prometovanjem otpočinje prva redovna linija Lasta autobus Minhen, pa Lasta autobus Beč i Lasta autobus Pariz. Sedamdesetih Lasta postaje gigant na tržištu, integracijom lokalnih preduzeća iz više gradova Srbije: Mladenovca, Inđije, Stare Pazove, Bora, Zaječara, Negotina, Smedereva. Bile su to „zlatne sedamdesete“ kada Lasta ima 620 autobusa koji su na 350 linija obavljali 1.700 polazaka dnevno.

Jedna od najznačajnijih vanlinijskih vožnji realizovana je na zimskoj Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine, gdje je Lasta sportiste u Sarajevu prevozila sa 60 autobusa, od kojih je 30 bilo novih. Osamdesetih godina vozni park je bio preplavljen „Sanosima“, a Lasta autobuska karta važi i za međunarodne linije ka Cirihu i Kopenhagenu.

Rat devedesetih označava početak najtežeg perioda u istoriji preduzeća. Lasta je suočena sa ekonomskom i bezbjednosnom krizom, nestašicom goriva, i konačno obustavom saobraćanja linija ka Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Evropi.

Svojom fleksibilnošću, Lasta je uspela da se prilagodi okolnostima i za područja zahvaćena ratom otvara autobuske linije do Knina, Prijedora, Donjeg Vakufa, Banjaluke, Bosanske Krupe, Teslića, Pala, Bijeljine, Ugljevika i Tuzle.

U 21. vijek Lasta ulazi sa 150 Berkofovih autobusa visokoturističke kojima postaje prepoznatljiva po visokom nivou usluge. Autobusi su opremljeni po najsavremenijim standardima, sa mini kuhinjom, frižiderom, toaletom, audio i video opremom, sigurnosnim pojasevima, klima uređajem, ski boksom. U prvoj ljetnjoj sezoni, za dva mjeseca na linijama za Crnu Goru, Lasta je prevezla rekordnih 40.000 putnika.

Sa 50 novih Ikarbusovih autobusa, Lasta postaje dio gradskog prevoza Beograda 2006. godine. U 2010. godini ostvaren je najveći prihod u istoriji preduzeća od 100 miliona eura, a naredne godine realizovana je najduža vožnja u istoriji preduzeća. Krajnja destinacija bile su Tenerife, od Beograda udaljene 11.900 kilometara. Novina u narednim godinama je Open Top autobus na turističkoj turi „Iz srca grada ka Avali“. Usluga je kasnije proširena na manastirske ture i razgledanje grada sa audio vodičem na osam jezika. 

Otvoreni autobus bio je angažovan na svim svečanim dočecima ispred Skuštine grada Beograda, dok je muzička grupa „Neverne bebe“ u Lastinom Open Topu snimila spot za naslovnu numeru sa albuma „Praštam“.

Jednu od najznačajnijih humanitarnih akcija u istoriji preduzeća, Lasta je realizovala u maju 2014. godine, tokom poplava u Srbiji organizujući prevoz pomoću 375 svojih vozila.

Tokom pandemije korona virusa, Lasta je očuvala svoj sistem i obnovila vozni park. U vrijeme vanrednog stanja organizovala je koridorske linije za prevoz zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, građana iz dijaspore, zaposlenih u velikim privrednim sistemima. 

Svi Lastini polasci na gradskim, lokalnim, prigradskim, međugradskim i međunarodnim linijama realizuju se sa Glavne autobuske stanice-BAS i terminusa “Šumice” i “Banovo Brdo” u Beogradu, kao i sa Lastinih autobuskih stanica i stanica drugih prevoznika širom Srbije.

Kao agencija čija je djelatnost prodaja autobuska karta online, nudimo Vam direktne polaske za sljedeće destinacije:

Autobus Beograd Kragujevac 

Autobus Beograd Kraljevo

Autobus Beograd Niš

Autobus Beograd Novi Pazar

Autobus Beograd Novi Sad

Autobus Beograd Subotica

Autobus Beograd Užice 

Autobus Beograd Herceg Novi

Autobus Beograd Budva

Autobus Beograd Tivat

Takođe, autobuske karte za Lastine polaske možete kupiti na portalu: busticket4.me/lasta

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA