Alexa Certify

BLOG

Kolašin - mjesto za istinski odmor

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kolasin-mjesto-za-istinski-odmor-112895-750x250.jpg

Kolašin - mjesto za istinski odmor

Turističke destinacije , 0 Komentara Jan 31, 2023

Kolašin, gradić u Crnoj Gori, osnovan je u XVII vijeku, a danas ima oko 3.000 stanovnika. Samo ime grada ima u korijenu riječ kolo, što je staroslovenski naziv za točak ili krug. Takođe, riječ kolaš je na ovim prostorima imala značenje igrača u kolu.

Okružen planinama Sinjajevina, Bjelasica, Ključ i Vučje, Kolašin leži na nadmorskoj visini od 954 metra, i već to je dovoljno da zamislite gorštački, idilični gradić, kao stvoren za odmor i regeneraciju. Zbog svoje nadmorske visine i povoljne klime, Kolašin se svrstava u vazdušne banje, pogodne za posjetioce koji traže oporavak i osvježenje po preporuci ljekara.

Nedaleko od grada nalazi se Biogradska gora, jedan od najsjajnijih bisera prirodnih rezervata Evrope. To je prava pravcata prašuma na planinskom masivu bogatom vodama i endemskim biljnim i životinjskim vrstama, pašnjacima i živopisnim katunima. Laka pristupačnost samom parku najbolji je poziv za posjetu i uživanje u njegovoj bajkovitoj atmosferi. Posebnu atrakciju za turiste, u okviru Biogradske gore, predstavlja Biogradsko jezero. Pješačke staze, kojima je okruženo, skrivene su u tamnom šumskom zelenilu, koje kao gusta kosa uokviruje čisto biserno plavo lice jezera.

Zahvaljujući svojoj prirodnoj poziciji, Kolašin je idealan za zimski turizam. Ski centar organizuje doček i prevoz gostiju do hotela, ili do ski centra, sopstvenim autobusima. Danas je skijalište na Jezerinama nadaleko poznato po kvalitetu usluge sa kvalitetnom žičarom i nekoliko ski liftova koji vode čak do 1.950 metara nadmorske visine. Na Jezerinama se nalaze i brojni ugostiteljski objekti sa nacionalnom kuhinjom, pa će dan na snijegu biti potpuniji ukoliko provedete neko vrijeme kraj ognjišta ili pak, samo se sunčajući na zimskom suncu, uz topli napitak.

Neke staze na Jezerinama su prema FIS standardima, što znači da su u potpunosti spremne i za takmičenja najvišeg nivoa. Bjelasicu karakteriše i dosta alternativnih staza koje idu kroz šumu, a na pojedinim mjestima nagib staza je preko 60% što ih čini fantastičnim za ljubitelje ekstremnog skijanja. Blizina skijališta samom gradu uslovljava njegovu popularnost, tako da veliki broj stanovnika Podgorice i nekih južnijih crnogorskih opština koristi svaki slobodan dan da posjeti Bjelasicu. U okviru skijališta radi i škola skijanja i snouborda, Gorska služba spasavanja, Prva pomoć i brojne druge službe, čineći ovo skijalište izuzetno atraktivnim i primamljivim kako za rekreativce tako i za profesionalce. Dužina glavne padine je preko četiri kilometra, izuzetno je široka, i spremna da primi više hiljada skijaša odjednom.

Kao i u mnogim drugim modernim evropskim skijalištima, staze imaju opremu za vještačko osnježivanje. Osvijetljene staze omogućavaju noćno skijanje. Ljubitelji skijanja imaju priliku da angažuju profesionalnog instruktora, a ako nemate sopstvene skije i opremu - možete iznajmiti sve što vam treba na skijaškim stazama.

Dobar geografski položaj Kolašina ogleda se i u njegovoj odličnoj povezanosti sa ostalim gradovima u regionu. Nalazi se na sat vremena vožnje, kroz kanjon Platije, od Podgorice na jugu. Ka sjeveru do granice sa Srbijom takođe je potrebno nešto više od dva sata vožnje.

U cilju popularizacije zimske turističke sezone, glavni grad Podgorica je obezbijedio besplatan prevoz do skijališta dva puta sedmično.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Kolašinu iz sljedećih gradova:

Autobus Podgorica – Kolašin  

Autobus Herceg Novi – Kolašin    

Autobus Beograd – Kolašin      

Autobus Niš – Kolašin

Autobus Skoplje – Kolašin

 

Fotografije preuzete sa sajta TO Kolašin

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA