Alexa Certify

BLOG

Frankfurt - Umjetnost i tradicija

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/frankfurt-umjetnost-i-tradicija-113075-750x250.jpg

Frankfurt - Umjetnost i tradicija

Turističke destinacije , 0 Komentara Jul 30, 2023

Frankfurt je sasvim drugačiji grad u odnosu na sve ostale na njemačkoj teritoriji. Finansijski je i poslovni centar, sjedište nekih od najimanentnijih svjetskih kopmanija, kakve su Evropska Centralna Banka i Njemačka Savezna Banka. U Frankfurtu se održavaju brojni svjetski sajmovi, koji okupljaju hiljade inostranih poslovnih posjetilaca. Pa, ipak, i pored kosmopolitskog epiteta, Frankfurt je grad tradicionalnih vrijednosti, zgrada srednjevjekovnog stila, prijatnih taverni u kojima se služe jela regionalne kuhinje, parkovima, baštama, stazama duž rijeka. Po kulturnom bogatstvu, nadomak je vodećeg njemačkog grada Berlina.

Frankfurt je rodno mjesto najistaknutijeg njemačkog pisca, Johana Volfganga Getea. Iako je njegov dom uništen u Drugom svjetskom ratu, danas je u potpunosti obnovljen s originalnim porodičnim namještajem, slikama i knjigama. Pa zašto ne biste posjetili ovu kuću-muzej i pokušali pronaći inspiraciju upravo ispred radnog stola za kojim je Gete napisao svoje remek-djelo "Jadi mladog Werthera"? Kako biste stigli do Frankfurta, konsultujte portal busticket4.me i red vožnje do Frankfurta. Na našem sajtu povratna karta autobus za Frankfurt važi 30 dana od dana polaska. 

Photo: © #visitfrankfurt, Holger Ullmann

Römerberg, doslovno "Rimska planina", istorijsko je srce Frankfurta. To je jedini sačuvani dio koji posjetioce podsjeća na istoriju grada. Ovdje se nalaze neke od najvažnijih istorijskih građevina Frankfurta, uključujući Rathaus, tj. Gradsku skupštinu, koja datira iz 1405. godine i okružena je kućama od drveta. Gradska skupština gleda na trg gdje su se održavali gradski sajmovi u 13. vijeku.

Paulskirche, crkva posvećena svetom Pavlu, izgrađena je između 1789. i 1833. i kolijevka je njemačke demokratije: crkva je korištena za političke sastanke i postala je sjedište prvog slobodno izabranog njemačkog parlamenta 1848. Danas je Paulskirche uglavnom se koristi za izložbe i posebne događaje. 

Photo: httpswww.frankfurt-tourismus.de

Osnovan 1868. godine od strane skupine građana Frankfurta, botanički vrt Palmengarten zove Vas na putovanje kroz afričku floru i egzotične biljke prašuma do najdivnijeg cvijeća evropskih vrtova. Ne propustite priliku da posjetite ovaj spektakl prirode: Palmengarten se prostire na 50 hektara zelene oaze, gdje je moguće vidjeti više od 6000 različitih botaničkih vrsta iz cijelog svijeta.

Photo: palmengarten.de 

Uz rijeku Majnu, nalaze se neki od najvažnijih muzeja u gradu. Među njima vrijedi pomenuti vrhunski Njemački filmski muzej i poznati muzej Städel, koji se fokusira na umjetnička djela starih majstora, počevši od srednjeg vijeka. Posljednjeg vikenda u avgustu održava se Museumsuferfest, koji privlači milione posjetilaca uz rijeku Majnu. Obala se pretvara u pozornicu na otvorenom: predstave, međunarodne kulturno-umjetničke priredbe i vatromet oživljavaju tri dana slavlja. 

Photo: museum frankfurt m.faz.net

Beskrajno je dugačak spisak mjesta koja vrijedi posjetiti prilikom boravka u Frankfurtu. Možemo dodati još nekoliko: Muzej Senckenberg, spomenik Medvjed i Bik, TV toranj Fernsehturm, Historisches Museum Muzej, Muzej moderne umjetnosti i mnogi mnogi drugi.

Kao agencija čija je djelatnost prodaja autobuska karta online, nudimo Vam direktne polaske za sljedeće destinacije:

Frankfurt - Beograd: https://busticket4.me/MNE/1378-1213-132-0-0/0-1/Frankfurt-Beograd/

Frankfurt – Sarajevo: https://busticket4.me/MNE/1378-1309-132-0-0/0-1/Frankfurt-Sarajevo/09-08-2023/

Frankfurt – Zagreb: https://busticket4.me/MNE/1378-1371-132-0-0/0-1/Frankfurt-Zagreb/

Frankfurt – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1378-1121-132-0-0/0-1/Frankfurt-Podgorica/

Frankfurt – Novi Sad: https://busticket4.me/MNE/1378-1214-132-0-0/0-1/Frankfurt-Novi_Sad/

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA