Alexa Certify

BLOG

FIRENCA - živi prikaz istorije umjetnosti

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/firenca-zivi-prikaz-istorije-umjetnosti-113004-750x250.jpg

FIRENCA - živi prikaz istorije umjetnosti

Turističke destinacije , 0 Komentara Jun 29, 2023

Među gradovima Evrope koji su ovjenčani slavom zbog svog kulturno istorijskog značaja, Firenca zaslužuje posebno mjesto. Ovaj grad, koga s pravom nazivaju Italijanska Atina, još od vremena renesanse je bio centar evropske kulture i umjetnosti, a taj duh se i danas može osjetiti kroz svjedočanstvo neprocjenjivih spomenika, eksponata, i uopšte viševjekovno prisustvo umjetnosti.

Kako prikazati bogatstvo Firence, a nešto ne propustiti, izostaviti? U ovom kratkom blogu izabraćemo nekoliko stavki, tek toliko da vas zainteresujemo da sve ispričano i neispričano poželite vidjeti uživo, svojim očima...

Firenca se, inače, nalazi u pokrajini Toskana, u Italiji. Grad leži na rijeci Arno, ima oko 380 000 stanovnika, i mnogi ga smatraju najlepšim gradom Apeninskog polostrva. Najpoznatiji je po svojoj istoriji grada-države, u vrijeme kada je bio centar trgovine i kapitala, i jedan od bogatijih gradova Evrope, a naročito kao kolijevka italijanske renesanse. Poznata porodica Mediči finansirala je najveće umjetnike svog vremena, i samim tim podsticala nastanak nekih od najpoznatijih umjetničkih djela čovječanstva.

Zbog svega toga, Firenca je danas nezaobilazna destinacija za sve turiste koji žele da iz prve ruke osjete umjetnički život renesanse, ne samo u muzejima i galerijama, već i na gradskim ulicama.

 

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio ili ''Stari most'' je najpoznatiji i najljepši most grada, a sigurno je jedna od prvih asocijacija na Firencu.

Prvobitno podignut od strane Etruraca, a renoviran u 14. vijeku, Ponte Vecchio je jedini lučni most koji prelazi preko rijeke Arno, a koji nije uništen u toku Drugog svjetskog rata.

U 13. vijeku svoje domove na mostu su imali mesari i ribari, a danas njegovom dužinom blistaju izlozi zlatara i šarenih suvenirnica.

 

 

 

Firentinska katedrala

Kada uđete u Firencu prvo što zapazite je veličanstvena katerdrala Santa Maria del Fiore, poznata još i kao  Duomo, praktično simbol grada. Katedrala je posvećena Bogorodici, a zvonik Kampanile, koji se sastoji od sedam velikih zvona, visine skoro 90 metara, osmislio je Đoto, veliki slikar, arhitekta i skulptor renesanse.

Katedrala je više puta dograđivana i pregrađivana kroz vijekove, a sve prohujale epohe vidljive su u oblikovanju njenih građevina: romanska krstionica, gotska konstrukcija crkve i zvonika, renesansna kupola, barokni ukrasi i  neogotska i klasicistička fasada.

Katedrala je najpoznatija po svojoj veličanstvenoj kupoli, koju je dizajnirao Brunelesкi. Inspiriran rimskim Panteonom, planirao je da nešto slično napravi i u Firenci, pa je u kupolu ugrađeno oko četiri miliona cigala, po čemu je i dan-danas najveća na svijetu.

 

Galerija Uffizi

Galerija Uffizi, smještena u Palazzo degli Uffizi, je jedan od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Gradnja je započela 1560. godine, kao zgrada za sudijske kancelarije (otkud i dolazi sadašnje ime-uffizi, tj. ofis-kancelarija), a završena je 21 godinu kasnije.

 Zadivljujuća kolekcija potiče još iz doba italijanske renesanse i nekada bila u privatnom vlasništvu bogate porodice Mediči.

U kolekciji blistaju remek djela Leonarda Da Vinčija, Rafaela, Karavađa, Ticijana,Tintoreta, pa čak i Rembranta. Možda i najpoznatija slika galerije, koja će vas ostaviti bez daha je ogromno platno Rođenje Venere koje je naslikao Botičeli.

Galerija Akademije se možda ne može pohvaliti tolikim brojem poznatih umjetničkih djela,ali posjeduje, osim nekoliko Mikelanđelovih završenih i nedovršenih djela, i veličanstvenu, opšte poznatu skulpturu Mikelanđelovog Davida.

                                                                                                                                                      Izvor fotografije: Stiv Barker

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti je renesansna palata u blizini rijeke Arno. Potiče iz 15. vijeka, kao kuća bogatog bankara Pittija, da bi je stotinjak godina kasnije kupila porodica Mediči, pretvorivši je u jednu od svojih rezidencija. U 16. vijeku dograđen je 'Corridoio Vasariano', a na brdu Boboli pored palate, zasađen je vrt, danas poznat kao Boboli vrt, ukrašen zelenim drvoredima, skulpturama i fontanama.

                                                                                                                                                    Izvor fotografije : Rob Menting

Palata obiluje bogatim umjetničkim blagom, u njoj se nalazi sedam muzeja a ima čak 140 prostorija otvorenih za posjetioce.

 

Trg Sinjorija

Ovaj trg je veličanstvena umjetnička galerija na otvorenom sa fascinantnim umjetničkim djelima kojima se dive generacije posjetilaca. Sam Trg Sinjorija, kao jedan od dva najpoznatija trga u Firenci, uvijek vrvi od turista i ljubitelja umjetnosti.

Prelijepi trg Sinjorija krasi i Neptunova fontana koja potiče iz 1575. godine kao simbol brojnih toskanskih pomorskih pobjeda.

Do lokaliteta izvan najužeg centra najlakše je doći gradskim prevozom, koji se sastoji od nekoliko autobuskih i jedne tramvajske linije.

BusTicket4.me je internet portal za prodaju online autobuskih karata, i preko nas se može jednostavno obezbijediti autobuska karta i povratna autobuska karta za veliki broj destinacija.

Beograd- Firenca

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA