Alexa Certify

BLOG

Dubrovnik na jedan dan – i deset vjekova

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/dubrovnik-na-jedan-dan-i-deset-vjekova-112851-750x250.png

Dubrovnik na jedan dan – i deset vjekova

Turističke destinacije , 2 Komentara Aug 27, 2022

Iako je Dubrovnik grad nadaleko poznat po ljepoti i bogatom kulturno-istorijskom naslijeđu, većina posjetilaca u njemu provede tek jedan dan. Ipak, i dan proveden u ovom idiličnom, zidinama opasanom mediteranskom gradiću dovoljan je da se sjećanje na posjetu ne zaboravi i dugo nakon odlaska. 

Za posjetu najstarijem dijelu grada, ukoliko ste u pratnji vodiča ili se koristite informatorima da biste saznali stare legende i priče o najatraktivnijim i najinteresantnijim znamenitostima grada, potrebno je oko 90 minuta. Ovom prilikom možete posjetiti tvrđavu Sv. Ivana, u čijim prostorijama se čuva znatan dio blaga iz Dubrovačke Republike, a u njoj su smješteni i Pomorski muzej, Akvarijum i Institut za more i priobalje. Na istoj trasi nailazite i na Franjevački samostan, poznat u svijetu po apoteci koja ima najduži neprekinuti vijek djelovanja: ljekove izdaje od 1317. godine. Samostan je poznat i po biblioteci s nekim posebno vrijednim naslovima.

Prepoznatljiv i, doslovno, zaštitni znak Dubrovnika njegove su zidine, koje pružaju predivan pogled na staro gradsko jezgro. Gradnja zidina započeta je u VIII stoljeću, dugačke su 1940 metara, visoke do 25 metara, širine do šest metara. U XIV stoljeću sagrađeno je 15 četvorougaonih kula, od kojih posebno dominira Minčeta.

Od kada su se u tvrđavi Lovrijenac snimale scene za seriju Game of thrones, turisti je redovno imaju u planu za jednodnevni izlet u Dubrovniku. Prije nego se našla u proslavljenoj televizijskoj seriji, tvrđava Lovrijenac bila je poznata kao Gibraltar Dubrovnika, jer dominira morskim krajolikom sa stijene visine 50 metara na kojoj je izgrađena.

Srednjevjekovni grad Dubrovnik bogat je nasljeđem koje datira iz vremena izgradnje. Vrijedi posjetiti Knežev dvor, najvažniju zgradu javne uprave u kojoj je stolovao prvi čovjek Dubrovačke Republike. Atrijum Kneževa dvora najakustičnija je zgrada u Dubrovniku, u kojoj se danas održavaju koncerti najboljih svjetskih muzičara.

Akustika ove zgrade nije uvijek bila karakteristika koja je izazivala prijatnu emociju. Naime, Knežev dvor služio je i kao zatvor, poznat po brutalnom odnosu prema zatočenicima. Zapomaganje i jauci jasno su se čuli iz skučenih, tamnih, vlažnih i prljavih ćelija, koje pojedini nisu napuštali i 25 godina, bez prava da ugledaju svjetlost dana.

Dinamika dnevnih zbivanja bila je sigurno užurbanija u palati Sponza, koja je služila kao carinarnica, kovačnica novca, banka, ali i kulturni centar. Danas se u ovim prostorijama odigravaju pozorišne predstave u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, dok je tokom godine zgrada namijenjena Državnom arhivu s bogatom kolekcijom pisane riječi iz Dubrovačke Republike. Palata Sponza služi i kao sala za vjenčanja, koju možete posjetiti ukoliko želite da Vaš jednodnevni izlet u Dubrovnik pamtite za cijeli život.

Zbog posebno važnog potencijala njegove odbrambene pozicije, Dominikanski samostan gradili su i muškarci i žene koji su naseljavali Dubrovnik početkom XIV vijeka. U pitanju je jedna od najvećih gotičkih građevina na istočnoj obali Jadrana, u kojoj je smještena biblioteka s najstarijim katalogom knjiga na svijetu „Cupientes emere libros“ izdavača Antona Koberberga iz Nuernberga 1480. godine. 

Dubrovnik nikada nije vodio bitku s glađu, jer je raspolagao s 15 silosa, odnosno 15 rupa dubokih devet metara, zapremine 1.500 tona u kojima se skladištilo žito. Grad je bio jedinstven po tome što je jedini u Evropi skladištio hranu ispod zemlje. Rupe su danas muzej u čijem prizemlju je postavka posvećena značaju žitnice, a na drugom i trećem spratu su postavke dubrovačke etnografije, starih nošnji, čipki i drugih ručnih radova.

Najpoznatija ulica Dubrovnika je Stradun, odnosno Placa – kako slovi njen zvanični, manje poznat naziv. Stradun je riječ italijanskog porijekla, i daje pogrdno značenje ulici, ukazujući da je zapuštena, ružna. Navodno je taj termin iskoristio jedan Italijan prilikom posjete Dubrovniku, reflektujući tadašnje loše stanje u glavnoj ulici grada, koja je bila prljava, sa životinjama koje su prolazile preko nje i okolnim radnjama iz kojih su curili razni materijali. Današnji Dubrovnik ni na koji način ne oslikava pogrdno značenje riječi, a Stradun je ime koje se nadaleko povezuje sa ovim gradom upravo kao simbol njegove jedinstvene ljepote. 

Dubrovnik posjeduje i lijepe plaže: Banja, Porporele, Buže, Šulića ili Danača, ali i prigradska naselja, kao što je Arboretum u Trstenom.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Dubrovniku iz sljedećih gradova: 

 

Autobuska stanica u Dubrovniku nalazi se na adresi Obala Ivana Pavla II 45, 20000, Dubrovnik

Kontakt telefon je +385 60 305 070

 

Komentari

Avalon Bus

17.10.2022

Are you planning to rent a charter bus in the near future, you may be looking for ways to save money on your rental. We know it’s hard to believe, but it’s true: charter bus rentals can be a bargain.

Ljiljana

27.08.2022

Ma 'ebeš Dubrovnik, vi bre nemate liniju Kraljevo-Gornja Trepča 😳😳😳 Jel ste realni??????

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA