Jenćeping / Jonkoping

Grad Jenćeping se nalazi u južnom dijelu Švedske i Skandinavskog poluostrva. Od glavnog grada države, Štokholma, grad je udaljen 320 km jugozapadno.

Jenćeping je danas grad srednje veličine za švedske uslove. Grad ima oko 89.000 stanovnika, a gradsko područje, tj. istoimena opština ima oko 128.000 stanovnika. Posljednjih decenija broj stanovnika u gradu lagano, ali sigurno raste.

Jenćeping se razvio na južnom kraju drugog po veličini švedskog  jezera Vetern.

Staro gradsko jezgro se obrazovalo, na mjestu, na prevlaci između Venerna i malog jezera Munkšen. Gradsko područje je brdovito, a nadmorska visina se kreće 90-200 m.

Klima u Jenćepingu je kontinentalna sa uticajem mora. Stoga su zime blaže, a ljeta svježija u odnosu na  geografski položaj.

Područje Jenćepinga bilo je naseljeno još u vrijeme praistorije. Prvo stalno naselje na tom području javlja se u ranom srednjem vijeku. Kako se naselje nalazilo na sredokraći puteva ono se ubrzo razvilo u značajnije naselje, pa je 1284. godine dobilo gradska prava, kao jedno od prvih u državi.

Sve do sporazuma u Roskildeu 1658. godine ovo područje je bilo česta meta napada Danaca, pa je doživio više požara.

U drugoj polovini 19. vijeka, sa dolaskom industrije i željezničkog saobraćaja, Jenćeping doživljava preporod. Ovo blagostanje traje i dan-danas.

Do sredine 20. veka Jenćeping su naseljavali isključivo etnički Šveđani. Međutim, sa jačanjem useljavanja u Švedsku, stanovništvo grada je postalo šarolikije.

Danas je Jenćeping savremeni grad sa posebno razvijenom industrijom (mašinska, obrada drveta, proizvodnja namještaja). Posljednje dvije decenije posebno se razvijaju trgovina, usluge i turizam.

Najvažniji privredni događaj u gradu je sajam šumarstva, Elmija, najveći takve vrste u svijetu.