Boras

Boras (šved. Borås) je grad u Švedskoj, u jugozapadnom dijelu države. Grad je u okviru Vestra Jetaland okruga, gdje je drugi grad po značaju. Boras je istovremeno i sjedište istoimene opštine.
Grad Boras se nalazi u jugozapadnom dijelu Švedske i Skandinavskog poluostrva. Od glavnog grada države, Štokholma, grad je udaljen 410 km jugozapadno. Od prvog većeg grada, Geteborga, grad se nalazi 60 km istočno.
Boras se razvio u oblasti Zapadni Jetaland. Gradsko područje je veoma pokrenutog tla. Nadmorska visina grada je oko 140 m.


Klima u Borasu je kontinentalna sa uticajem mora i krajnjih ogranaka Golfske struje. Stoga su zime blaže, a ljeta svježija u odnosu na datu geografsku širinu.


Boras je smješten na rijeci Viskan, koja krivuda kroz grad, ima lijepo uređene obale i predstavlja njegov simbol.


Područje Borasa bilo je naseljeno još u vrijeme praistorije. Naselje, koje se obrazovalo u srednjem vijeku, dobilo je gradska prava 1621. godine, a dao ih je švedski kralj Gustav II Adolf.
Boras je četiri puta oštećen zbog velikih požara: 1681, 1727, 1822. i 1827. godine.


Nagli razvoj Boras doživljava u drugoj polovini 19. vijeka sa dolaskom industrije i željeznice.


Boras je danas grad srednje veličine za švedske uslove. Grad ima oko 66.000 stanovnika (podatak iz 2010. g.), a gradsko područje, tj. istoimena opština ima oko 104.000 stanovnika (podatak iz 2012. g.). Posljednjih decenija broj stanovnika u gradu lagano raste.


Do sredine 20. vijeka Boras su naseljavali isključivo etnički Šveđani. Međutim, sa jačanjem useljavanja u Švedsku, stanovništvo grada je postalo šarolikije.
Danas je Boras savremeni grad sa razvijenom industrijom, posebno onom koja spada pod hajtek (u gradu su značajni pogoni "Eriksona"). Posljednje dvije decenije se razvijaju trgovina, usluge i turizam.