Augsburg

Augsburg (bavarski i švapski: Augschburg) grad je u Njemačkoj na jugozapadu savezne države Bavarske i sjedište vlade upravnog područja Schwaben.

Ovaj je sveučilišni grad nakon Triera drugi najstariji grad Njemačke. Sa 262.992 stanovnika (udio stranaca je oko 16,7%), Augsburg je nakon Münchena i Nürnberga treći bavarski grad po veličini. Današnji naziv grada potječe od rimskog naselja Augusta Vindelicorum, koje je kao vojni logor osnovao rimski car August 15. godine pr. Kr.

Augsburg je jedini njemački grad s vlastitim zakonski izglasanim blagdanom (Augsburški dan mira ili Friedenfest) koji se slavi dana 8. kolovoza.

 

Derventa

 Derventa je naseljeno mjesto i sjedište istoimene općine u Republici Srpskoj. Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u naseljenom mjestu Derventi ukupno je popisano 11.076 lica.

Općina Derventa se graniči sa općinama Brod, Modriča, Doboj, Stanari, Prnjavor i Srbac, a na sjeveru je rijeka Sava koja predstavlja deset kilometara dugu granicu sa Republikom Hrvatskom.

 Na prostoru površine 517 km2 u pedeset šest sela i gradu Derventi, prije rata živjelo je 56.489 žitelja.

Geografski položaj i prirodne karateristike područja općine Derventa pružaju značajne mogućnosti za razvoj lovnog i seoskog turizma.

Cijeli teritorij bogat je divljači niskog lova a obronci Motajice poznati su po srnećoj divljači. I čista i nezagađena rijeka Ukrina koja protiče kroz Derventu bogata je ribom, a u ljetnjim mjesecima popularno izletište Dervenćana.