Alexa Certify

BLOG

Minhen

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/minhen-357-750x250.jpg

Minhen

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 04, 2016

Minhen je glavni grad Bavarske pokrajine i treći po veličini grad u Njemačkoj, nakon Berlina i Hamburga. Podignut je u VI vijeku na rijeci Izar, na obroncima Alpa, kao jedna od naseobina Bavaraca.

Ovaj kosmopolitski grad u kojem više od petine ukupne populacije čine stranci, uz ljubaznost i predusredljivost građanstva i predivnu atmosferu tokom cijele godine, svakom svom posjetiocu pruža mogućnost da se osjeća kao kod kuće.

Na ulazak u pješačku zonu nalazi se čuvena kapija Karlstor koja datira iz XIV vijeka  i jedna je od preostalih građevina starog Minhena. Smještena je na Karlovom trgu koji nosi naziv po njoj. Nakon Karlovog trga pruža se pogled na jedno od glavnih obilježja grada – Marienplac. Marienplac, jedan od najljepših trgova na teritoriji Njemačke nalazi se u centru grada a na njemu je smješten Marijin stub, Stara i Nova gradska skupština kao i ženska crkva Frauenkirhe. Najljepši spomenici Minhena datiraju iz XV vijeka, kada ovaj grad bilježi svoj arhitektonski uspon nakon što je arhitekta Joerg von Halsbah završio izgradnju ovog sakralnog objekta. Sa svoja dva zvonika visine 99m predstavlja zaštitni simbol Minhena zbog kojeg je zabranjeno da se na teritoriji grada podigne bilo kakva građevina koja bi dostigla njenu visinu. U Minhenu se takođe nalazi najznačajniji spomenik renesanse – Rezidencija porodice Vitelsbah, danas jedna od najlepših građevina na teritoriji grada.

Najznačajniji vladar kome Minhen duguje današnji izgled je kralj Ludvig zahvaljujući kome je ovaj grad bio jedna od duhovnih i kulturnih prijestonica tog istorijskog perioda. Nakon što je tokom Prvog i Drugog svjetskog rata pretrpio velika razaranja, sredinom XX vijeka vijeka donesena je odluka da se izvrši rekonstrukcija i restauracija grada tako da u potpunosti bude prilagođena nekadašnjem izgledu Minhena. Taj proces trajao je oko pedesetak godina a nakon što je Minhen izabran za održavanje ljetnjih Olimpijskih igara pažnja je usmjerena i na njegov urbani arhitektonski izgled u novijem dijelu grada, koji se prostire od Ulice Sunca. Tokom ovog perioda izgrađen je Sajam i renoviran Minhenski Aerodrom i Željeznička stanica.

Minhen je osim po svojoj dugoj tradiciji i bogatoj istoriji podjednako čuven i po hedonističkom načinu života, koji je neizbježan kako za njegove stanovnike tako i za njegove posjetioce.

Za ljubitelje prirode, pravi Raj predstavlja posjeta jednom od najvećih parkova na svijetu, oazi lociranoj između rijeke Izar i centra grada – „Engleskoj bašti“. Veći je i od „Central parka“ u Njujorku a naziv je dobio po stilu baštovanstva koji je bio popularan u Britaniji krajem XVIII vijeka. Na području ovog parka nalazi se vještački potok pogodan za sve ljubitelje adrenalina, dok se sa građevine Monopteros pruža jedinstven panoramski pogled na grad.

Nezvanični simbol Minhena je pivo, kome je posvećen jedan cijeli kvart grada. Najčuvenije  pivnice su „Salvator“, „Levenbroj“ i „Hofbrojkeler“ koje se nalaze u podrumima pod krošnjama kestena kao i one na otvorenom u „Engleskoj bašti“, idealne za popodnevnu relaksaciju. Međutim, poseban užitak za ljubitelje ovog čuvenog napitka predstavlja jedan od najvećih svjetskih festivala  - „Oktobarfest“ koji se održava na livadi Terezinvize. Na pomenutoj livadi prostire se 14 šatora u kojima se služe čuvena bavarska piva poput: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu i Hofbräu-München.

Ovaj grad jedinstven je i po tome što u njegovoj ponudi postoje djelovi grada prilagođeni platežnoj moći svakog pojedinca. Za ljubitelje šopinga ulice Ludvigštrase, Maksimilijanštrase, Kaufinger štrase, Tal kao i pijaca Viktualienmarkt predstavljaju pravu riznicu. Takođe, krajnje raznovrsnu ponudu ima kvart Švabing, kao i okolina Glokenbahplaca, Gertnerplaca i Milerštrase.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Minhena:

Minhen - Peć

Minhen - Priština

Minhen - Podujevo

Minhen - Prizren

Minhen - Split

Minhen - Zadar

Minhen - Zagreb

     

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA