Alexa Certify

BLOG

Za sve gušte u Herceg Novom

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/za-sve-guste-u-herceg-novom-113138-750x250.jpg

Za sve gušte u Herceg Novom

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 10, 2024

Mimoza (lat. Acacia dealbata) je biljka iz roda bagrema, i u svijetu postoji više od 300 različitih vrsta mimoze, a sve one vode porijeklo iz Australije.

Mimoza je specifična po tome što je jedini cvijet koji cvjeta tokom zime, i uzima se kao simbol žene i slobode. U Italiji, Francuskoj i Rusiji ovaj se cvijet povezuje sa Međunarodnim danom žena, 8.martom, kada se ženama poklanja buket ovog žutog cvijeća. Mimoza označava poštovanje, donosi sreću u poslu i ljubavi.

Smatra se da su prve mimoze stigle u Francusku u 18. vijeku i sadile su se oko vila bogataša i u parkovima plemićkih zamkova.

U Herceg Novi su ga donijeli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne mediteranske klime, sa oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvijet se ubrzo odomaćio i trajno raširio po Boki kotorskoj.

U februaru mimoza pretvara kompletnu hercegnovsku rivijeru u raskošan vrt, i zaštitni je znak festivala, čuvenog Praznika mimoze i uopšte turizma Boke kotorske i crnogorskog primorja.

Praznik mimoze je festival zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija, a osnovali su ga 1969. godine Turistički savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi.

Jedna od najpoznatijih manifestacija tokom praznika je Fešta od mimoze, ribe i vina, koja se održava duž naselja Kumbor, Đenovići i Baošići. Od 1968. godine se održava zanimljiva likovna manifestacija - Hercegnovski zimski salon. U gradskoj luci Škver dešava se neobična i originalna manifestacija suđenja karnevalu za sve loše što se dogodilo u gradu Herceg Novom, a poznata je kao Karnevalska fešta.

Tokom Praznika mimoze se održavaju i ostale manifestacije: Riblja večera, Veliki dječji maskenbal, Velika bokeška fešta, parada mažoretkinja, kao i razne predstave, izložbe, koncerti itd.

Tradicionalno se održavaju takmičenja u različitim sportovima: fudbalu, plivanju, boksu, vaterpolu, sportskom ribolovu, boćanju, jedriličarstvu, džudou, planinarenju... Sve u svemu, Praznik mimoze je poseban jer ima sadržaj za sve generacije!

Mažoretkinje su zvijezde Praznika mimoze. Njihov nastup je jedinstven oblik plesne umjetnosti, koji kombinuje elemente plesa i gimnastike sa marširanjem. Svojim šarenim kostimima, blistavim palicama i elegantnim pokretima, mažoretkinje generacijama zadivljuju publiku.

Ove godine Zabavno-turistička manifestacija "Praznik mimoze" održana je u Herceg Novom od 15. februara do 3. marta, pod sloganom “Za sve gušte”. Organizatori 55. "Praznika mimoze" su Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Javna ustanova kulture Herceg fest.

Svečanosti počinju "Abrumom" 15. februara, a "Praznik mimoze" u Herceg Novom je zvanično bio otvoren 16. februara, uz koncert pjevača Halida Bešlića na platou ispred hotela Igalo. Nakon toga smjenjuju se danima maskenbali, koncerti, predstave...Između ostalih gostuje i rok sastav Prljavo kazalište.

Ko želi zaista provod koji će dugo pamtiti, idealno je da u periodu trajanja Praznika mimoze bude u Herceg Novom.

Sve fotografije preuzete sa sajta turističke organizacije Herceg Novi.

Portal BusTicket4.me je internet servis čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata i pružanje pouzdanih informacija o autobuskim polascima iz cijelog regiona, o prevoznicima, autobuskim stanicama i destinacijama. Osnovni cilj portala je da korisnicima pruži navedene usluge bez potrebe za odlaskom na autobusku stanicu. 

Busticet4.me Vam nudi polaske za sljedeće destinacije:

Beograd- Herceg Novi

Novi Sad- Herceg Novi

Niš- Herceg Novi

Podgorica- Herceg Novi

Sarajevo- Herceg Novi

Dubrovnik- Herceg Novi

Banja Luka- Herceg Novi

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA