Alexa Certify

BLOG

Turizam u Albaniji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/turizam-u-albaniji-113128-750x250.png

Turizam u Albaniji

Turističke destinacije , 0 Komentara Jan 18, 2024

Albanija je, uprkos svom povoljnom geografskom položaju, decenijama živjela u izolaciji od svijeta pod strogom kontrolom Envera Hodže, ali danas ova država se trudi da u što većoj mjeri nadoknadi izgubljene godine komunističke diktature, i intenzivno radi na ulasku u Europsku uniju. Turizam je jedna od grana ekonomije koja je prepoznata kao veliki potencijal za razvoj privrede. Čak šta više, turizam u Albaniji se u ovom trenutku smatra ključnim elementom  ekonomske aktivnosti zemlje i stalno se razvija.

Uz pomoć sredstava Svjetske banke poboljšane su lokalne kanalizacijske mreže, čime je poboljšan kvalitet vode za kupanje. Ova, i slične investicije pokazuju zainteresovanost Zapada da Albanija oživi kao stabilna oaza odmora i komercijalnog turizma. Izgrađeni su brojni renomirani međunarodni hotelski lanci, kao što su Mariot, Hajat, Maritim Plaza, Hilton Garden In, MK Hotel, i drugi.

Ljetovanje u Albaniji poslednjih godina veoma je traženo među turistima iz zemalja regiona, ali i iz zapadne i sjeverne Evrope. Evropljane u Albaniju privlače njene netaknute pješčane plaže, krševiti slikoviti pejzaži i mnogo jeftinije cijene nego u drugim poznatijim mediteranskim destinacijama za odmor.

Osim toga, veo misterije, ove, u velikoj mjeri zapadu nepoznate zemlje, privlači radoznale putnike istraživače.

Albanija posjeduje bogato arheološko i kulturno nasleđe koje datira još iz vremena prije nove ere, kada su Iliri i stari Grci naseljavali region. Tokom istorije, teritoriju Albanije su okupirali i naseljavali Rimljani, Vizantija, Turska i Mletačka republika.

Iako se agroturizam, kombinacija poljoprivrede i turizma uspješno razvija u Albaniji, ipak su najveći gradovi centri turizma: Tirana, Skadar, Drač i Saranda.

Tirana, glavni grad zemlje, poznata je po svom kulturnom nasleđu, vjerskoj raznolikosti, socijalističkoj, ali i italijanskoj arhitekturi i prirodnim ljepotama poput obližnje planine Dajti, parkova i jezera. Tirana je takođe nadaleko poznata po svojim otmjenim restoranima sa posebno ukusnom hranom, i tradicionalnim agroturističkim imanjima. Često se organizuju mnogi festivali, sportska takmičenja, živi muzički nastupi, a postoji nekoliko regionalno poznatih tržnih centara.

Pojedini poznati restorani sa kvalitetnom uslugom i lokalnim specijalitetima nalaze se i na planini Dajti do koje se dolazi žičarom, a sa koje se pruža sjajan pogled na grad.

Tirana kao glavni grad Albanije ima i brojne muzeje, galerije i pozorišta, kao što su Muzej nacionalne istorije, Arheološki muzej i Prirodnjački muzej, a možete posjetiti Nacionalnu umjetničku galeriju. Za ljubitelje baleta i pozorišnih predstava u Tirani postoji Narodno pozorište i Opersko i baletsko pozorište.

Ukoliko želite da putujete autobusom, iz Srbije do Tirane možete doći preko Prištine, a iz Crne Gore iz Podgorice ili Kotora.

Skadar je u 4. vijeku pre nove ere osnovan od strane ilirskih plemena. Danas ovaj grad ima veliki uticaj na kulturu, religiju i umjetnost Albanije. Ima svoj karakterističan izgled uskih ulica, visokih kamenih zidova i visokih kapija. Dvorac Rozafa, istočno od grada, jedno je od najistaknutijih arhitektonskih obilježja u regionu.

Skadar može djelovati kao urbani haos, spoj svega i svačega. S jedne strane se nižu neugledne zgrade iz perioda komunizma, s druge novi i moderni neboderi i arhitektonski biseri.

Mnogi kažu da je Skadar prava duša Albanije sa svojim uskim ulicama i antičkim kućama koje se sjedinjuju sa kamenim zidovima i modernim zgradama. Ovo je mjesto vrijedno posjete kako bi se osjetiio duh prave Albanije.

 Autobusom do Skadra možete doći jednostavno  iz Podgorice ili Kotora u Crnoj Gori. 

Drač je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Brojni elementi različitih arhitektonskih stilova od antike do moderne prisutni su širom grada. Obalne vode nude plaže, uvale, rtove, sportski ribolov i jedrenje.

 Drač je smješten na obali Jadranskog mora, i najpoznatije je albansko ljetovalište ali i najveća luka na Jadranu. Grad bogate istorije, lijepih plaža, gostoprimljivih ljudi. Drač je turistički centar koji obiluje hotelima, a poznat je i po restoranima sa vrhunskim morskim specijalitetima.

U Draču se nalazi najveći amfiteatar na Balkanu izgrađen u 2. veku p.n.e, u doba Rimljana. Smješten u samom centru grada, a samo je  jedna njegova polovina iznad zemlje, dok je ostatak amfiteatra ukopan. Jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija, otkriven relativno nedavno, a danas je i kandidat za Svjetsku kulturnu baštinu.

Saranda je primorski grad duž južne albanske obale Jonskog mora, smješten u potkovičastom planinskom zalivu. Prirodni fenomen izvora Plavo oko je među najistaknutijim atrakcijama ovog područja.

Saranda je prije svega jedan vrlo dinamičan grad. Šetalište uz morsku obalu je tokom večeri puno turista, a u blizini se može naći mnogo odličnih kafića, restorana i pabova. Vrijeme pogodno za letovanje i kupanje u Albaniji, posebno na jugu zemlje, traje od kasnog aprila do ranog oktobra.

Prelijepe plaže, za koje mnogi kažu da su i neke od najljepših u Evropi, nalaze se u okolini Sarande.

 Apartmani se uglavnom nalaze vrlo blizu plaža i šetališta, dok neki od hotela imaju i svoje bazene, privatne plaže i brojne druge sadržaje. 

Busticket4.me je portal čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, i možemo Vam ponuditi direktne polaske autobusom za Albaniju iz sljedećih gradova:

Podgorica- Tirana

Podgorica-Skadar

Kotor- Tirana

Kotor- Skadar

Skoplje- Tirana

Priština- Tirana

Skoplje- Drač

Podgorica- Drač

Kotor- Drač

Tirana- Saranda

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA