Alexa Certify

BLOG

Skadar – turističko buđenje Albanije

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/skadar-turisticko-budjenje-albanije-113116-750x250.jpg

Skadar – turističko buđenje Albanije

Razno , 0 Komentara Nov 25, 2023

Bogat istorijom, kulturom, tradicijom, Skadar pripada državi koja je i dalje prepoznatljiva po tome što je do početka 90-ih godina bila potpuno izolovana od ostatka svijeta. Materijalno nasljeđe politike represivnog komunističkog režima tadašnjeg predsjednika Envera Hodže danas je svojevrsni turistički potencijal Albanije, koja se posljednjih decenija svakako mijenja, otvara i nudi mogućnosti posjetiocima da se upoznaju sa njenom kulturom i tradicijom, koje nikada nisu zamrle, ali i sa novinama koje su uslijedile. 

Zemlja orlova, kako je lokalno doživljavaju, broji oko tri miliona stanovnika. Od tog broja, trećina živi u glavnom gradu Tirani, dok u Skadru živi oko 150 hiljada. Četvrti po veličini grad u Albaniji, nalazi se na sjeveru zemlje, blizu obale Skadarskog jezera i granice sa Crnom Gorom. Iz godine u godinu, Skadar privlači sve više turista, a da turistički zamajac ne popusti, vlasti su veći dio grada renovirale i uredile šetalište uz rijeku Bojanu, prirodnu granicu Albanije i Crne Gore.

Posjetioci do Skadra u najvećem broju dolaze autobusom i to prilično lako, jer je broj autobusa koji voze za Skadar veoma veliki. Do Skadra autobusom možete stići iz većine crnogorskih gradova, preko Podgorice ili preko Ulcinja. Cijene autobuske karte možete provjeriti na našem portalu, gdje su uredno ažurirane, kao i vrijeme polaska. Do Skadra je moguće putovati svakoga dana u sedmici, linijama koje saobraćaju više puta dnevno.

Srednjovjekovna tvrđava Rozafa nalazi se na popisu neizostavnih atrakcija Skadra. Riječ je o tvrđavi na brdu iznad Skadra, okružena rijekama Bunom i Drinom. Obnavljana je više puta i potiče iz antike. Rozafa je čuvena i po pjesmi "Zidanje Skadra na Bojani". Legenda kaže da su je gradila tri brata Mrnjavčevića, a žena najmlađeg od njih uzidana je živa u tvrđavu.

Skadarski istorijski muzej svjedoči istoriju i tradiciju ovog dijela Albanije, a poznat je po svojoj izuzetno rijetkoj, vrijednoj i velikoj kolekciji fotografija iz Albanije.

Kameni most Mes, zaostavština je Mahmud-paše Bušatlije iz 1770. godine. Most je dug 108 metara, širok 3.4 metra, visok 12.5 metara i ima 13 lukova, a namjena mu je bila da poveže Skadar i selo Drišt. Rijeka Kir koja protiče ispod mosta u ljetnim mjesecima u potpunosti presušuje.

Ebu Bekr džamija, poznata i kao Velika džamija, a taj naziv opravdava i svojim izgledom. Podignuta je između 1994. i 1995. godine na mjestu prethodne Fushë Çelës džamije i predstavlja glavnu skadarsku džamiju sa kapacitetom za 1.300 vjernika. Stara džamija, iako ne značajnih dimenzija, imala je izuzetan značaj i vizuelnu vrijednost.

Skadar je prepoznatljiv i po betonskim bunkerima, kojih je na teritoriji cijele države oko 750 hiljada. Diktator Hodža ih je postavio iz straha od napada tokom svoje vladavine. Bunkeri nikada nisu korišteni u odbrambene svrhe i većina ih leži zaboravljena, iako su se u posljednje vrijeme vlasti počele da odobravaju prenamjenu objekata u turističke svrhe, pa su u pojedinima otvoreni restorani, mini hosteli itd. 

Možete odabrati kartu u jednom smjeru ili povratnu kartu za Skadar, a odatle posjetiti okolna ruralna područja. Vozni red na busticket4.me pokazaće ruralna mjesta do kojih možete doći autobusom.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo vam polaske za sljedeće destinacije:

Podgorica – Skadar

Ulcinj – Skadar

Kotor – Skadar

Tirana – Skadar

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA