Alexa Certify

BLOG

Vrnjačka Banja – Najveća i najznačajnija banja u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/vrnjacka-banja-najveca-i-najznacajnija-banja-u-srbiji-112207-750x250.jpg

Vrnjačka Banja – Najveća i najznačajnija banja u Srbiji

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jan 26, 2021

Врњачка Бања је насеље у Србији у општини Врњачка Бања у Рашком округу. Она је и највећа и сматра се за најзначајнију бању у Србији.

Налази се у централној Србији, у долини Западног Поморавља на надморској висини од 217 м, и административно припада Рашком округу. Удаљена је око 200 км јужно од Београда, 25 км од Краљева и 11 км од Трстеника. Смештена је између планине Гоч (1216 м) и Западне Мораве. Врњачка Бања је туристичко место првог степена. Бањско насеље је делом на северним обронцима планине Гоч, која припада шумском-планинском комплексу који чине Копаоник, Јастербац, Столови и Жељин, према Западној Морави и јужним обронцима Гледићхих планина.

У Врњачкој Бањи се налази седам минералних извора. То су: Топла вода, Слатина, Снежник, Језеро, Борјак, Бели извор и Врњачко врело, од којих се за терапије користе четири (Топла вода, Снежник, Језеро и Слатина ) док се воде са три извора флаширају као природне минералне воде (Вода Врњци - Борјак, Борјак 3 и Белимарковац за Елемент воду).

Врњачка Бања има веома дугу традицију лечилишта. На врњачком топлом минералном извору у времену од ИИ до ИВ века Римљани су изградили лечилиште и опоравилиште АQУАЕ ОРЦИНАЕ. О томе сведоче и археолошки налази у ужем језгру римске бање, односно, базена за купање, римског извора топле минералне воде (Фонс Романус) и мноштво кованог новца који остављан у лековитом извору. Овде су на лечење и опоравак махом долазили римски легионари, као и романизована аристократија староседелаца.

Развој модерне Врњачке Бање започео је 1868. године радом Оснивачког друштва, најстарије туристичке организације на Балкану. Између 1882. и 1887. године у Бањи је изграђен Дворац Белимарковића. Ту се сада налази Културни центар Врњачка Бања.

Овде се налази Чајкино брдо, ту постоји Црква рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи. Овде постоји Црква Живоносног Источника Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи.

Клима Врњачке Бање је умерено континентална са утицајем планинске климе. Лета су са свежим јутрима и вечерима због ветра који дува са Гоча према Западној Морави, а зиме су снеговите и без оштрих мразева. Средња годишња температура износи 10,5 °Ц, а средња летња 20 °Ц.

Портал њњњ.бустицкет4.ме у систему продаје нуди могућност куповине аутобуских карата до Врњачке Бање свакодневним директним линијама из Београда, Љига, Горњег Милановца и Краљева.

БЕОГРАД - ВРЊАЧКА БАЊА

ЉИГ - ВРЊАЧКА БАЊА

ПОДГОРИЦА - ВРЊАЧКА БАЊА 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА