Alexa Certify

BLOG

Prolom Banja - Najlekovitije mesto u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/prolom-banja-najlekovitije-mesto-u-srbiji-112206-750x250.jpg

Prolom Banja - Najlekovitije mesto u Srbiji

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jan 26, 2021

Пролом Бања је насеље у Србији у општини Куршумлија у Топличком округу познато по лековитим изворима. Налази се на југу Србије на путу Ниш - Подујево - Приштина, 85км од Ниша и 23,1 км југоисточно од Куршумлије, на северозападним обронцима планине Радан, 668м надморске висине.

Клима је умерено континентална са особинама субалпске. Лета су умерено топла са мање падавина и свежим ноћима. Зиме су дуге и хладне са доста снега.

Бања је позната не само као лечилиште већ и као место за: рехабилитацију, рекреацију, одмор и конгресни туризам. После Првог светског рата почиње озбиљније коришћење топлих извора. Пролом и особине лековитих вода се помињу у новинама 1940. године када се наводи бројка од око 2000 посетилаца годишње. Од 1956. године број гостију се знатно повећава, а од 1961. године организацију прихвата и лечења гостију преузима Планинка из Куршумлије. Хотел Радан подигнут је 1968. године и имао је 28 лежаја. Већ 1976. године се дограђује депанданс са још 128 лежаја. Године 1982. хотел је проширен и дограђен, а у то време је геоистражним бушењем добијено око 11 литара лековите воде у секунди (температуре 29 °Ц). Године 1989. саграђен је други депанданс са 270 лежаја и терапијски блок као и део са базеном. Сада је хотел опремљен савременом опремом за смештај, дијагностику, лечење, терапију и рекреацију. Поред хотела са рестораном у бањи постоји већи број кућа са приватним смештајем за госте, неколико продавница мешовите робе и више ресторана.

Од 1989. овђе се пакује и флашира “Пролом вода”. Нова фабрика воде пуштена је у рад 2005. г. Вода се са дубине од 220 метара без физичких и без хемијских промена пакује у ПЕТ амбалажу. Пролом вода припада водама високих балнеолошких вредности. Такве воде су: азотне, високоалкалне, нискоминерализоване, натријум хидро-карбонатне, силицијумске хипотерме. Главне балнеолошке вредности воде су алкалитет, присуство озона и силицијумске киселине уз мало учешће флуора.

Портал њњњ.бустицкет4.ме у систему продаје нуди могућност куповине аутобуских карата до Пролом Бање свакодневним директним линијама из Београда, Велике Плане, Јагодине, Крушевца, Ниша и Куршумлије.

БЕОГРАД – ПРОЛОМ БАЊА

ВЕЛИКА ПЛАНА – ПРОЛОМ БАЊА

ЈАГОДИНА – ПРОЛОМ БАЊА

КРУШЕВАЦ – ПРОЛОМ БАЊА

НИШ – ПРОЛОМ БАЊА

КУРШУМЛИЈА – ПРОЛОМ БАЊА

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА