Alexa Certify

BLOG

Manastir Savina

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/manastir-savina-24629-750x250.jpg

Manastir Savina

Верски туризам , 0 Коментара Mar 15, 2016

Manastir Savina nalazi se u Meljinama, nedaleko od Herceg Novog. Datira još iz vremena Svetog Save, po kome je i dobio naziv.

Ovaj manastirski kompleks čine tri crkve, a nekada je u njegovom sklopu postojao i konak, o kojem svjedoči slika koja se nalazi unutar manastira. Smatra se da je njegov zapadni dio podignut početkom XVIII vijeka, dok je sjeverni dio dograđen sredinom XIX vijeka. Njegova sadašnja konstrukcija nastala je od sjevernog dijela nekadašnjeg konaka, u drugoj polovini XX vijeka.

Mala crkva Uspenija Presvete Bogorodice sagrađena je 1030 godine. Nakon što je Trebinjski manastir u toku Tursko – mletačkog rata razoren njegovo monaško bratstvo preselilo se u manastir Savinu krajem XVII vijeka, i započelo obnovu manastira koja je trajala sve do početka XIX vijeka.   

Veliku crkvu Uspenija Presvete Bogorodice izgradio je dalmatinski neimar Nikola Foretić, u drugoj polovini XVIII vijeka, u periodu između 1777. i 1799. godine. Ikonostas ove crkve potiče s kraja XVIII vijeka i rad je zografa Simeona Lazovića, a u njoj se nalaze i četiri prestone ruske ikone koje je crkva krajem XVIII vijeka dobila na dar od porodice grofa Stratimirovića.  

Crkva Svetog Save, smještena je van manastirskog kompleksa i pretpostavlja se da je starija od samog manastira. Sudeći po istorijskim podacima, njene temelje osveštao je Sveti Sava, prvi srpski ariepiskop a podignuta je u čast  Svetog Save Osvećenog.

Manastir Savina posjeduje riznicu bogatu jedinstvenim relikvijama kao što je ćivot prenijet iz Trebinjskog manastira, mošti carice Jelene i kristalni krst Svetog Save koji datiraju iz doba Nemanjića, kao i plaštanica iz 1659. godine za koju se smatra da je pripadala patrijarhu Arseniju Čarnojeviću.  

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА