Alexa Certify

BLOG

Manastir Dajbabe

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/manastir-dajbabe-24630-750x250.jpg

Manastir Dajbabe

Верски туризам , 0 Коментара Mar 15, 2016

Pravoslavni manastir Dajbabe nalazi se u blizini istoimenog sela nedaleko od Podgorice, po kojem je i dobio ime. Sagrađen je 1897. i posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Prema predanju, ovaj manastir podignut je na osnovu priviđenja čobanina Petka (kasnije jeromonaha Plutona), kojem se javio svetitelj, kazavši mu da pomjeri svoje stado jer se nalazi na svetom mjestu na kojem treba da se izgradi crkva. Vjeruje se da su se njegove mošti nalazile na jugu Crne Gore sve dok u XVI vijeku Turci nisu napali to područje, nakon čega su ih vjernici prenijeli u jednu od pećina na Dajbabskoj gori. Pretpostavlja se da je riječ o Svetom Ilarionu, prvom episkopu na ovim prostorima, koji je u XIII vijeku bio učenik Svetog Save.

Kako legenda kazuje, dječak je u manastiru Ostrog razgovarao sa jeromonahom Simeonom, koji je jedini vjerovao njegovim riječima i za pola godine sagradio crkvu na predviđenom mjestu. Crkvu čini jedinstvena unutrašnja konstrukcija u obliku krsta, izgrađena pod zemljom, u pećini. Sveti Simeon je takođe oslikao unutrašnjost crkve i ostatak svog života posvetio njenom uređivanju, sve do svoje smrti, 1941. godine. 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА